Sosseverkstad i glesbygdspolitiken

I tidigare inlägg har jag skrivit om det arbete som den nuvarande rödgröna regeringen har genomfört då det gäller glesbygdspolitiken. En mängd skattekontor, bl.a det  i Lycksele som var nedläggningshotade hamnade under regeringens lupp och räddades av den rödgröna regeringen och civilminister Shekarabi (S).

Efter det har ett antal statliga jobb utlokaliserats men framförallt tillsatte regeringen en utredning som skulle titta över och ”lämna förslag på en sammanhållen nationell politik för långsiktigt hållbar utveckling i Sveriges landsbygder.” Den sk. Parlamentariska landsbygdskommittén.

Gruppen har bestått av alla riksdagspartier och idag kom deras slutbetänkande och man lägger fram 75 punkter för ett sammanhållet Sverige.

Från regeringshåll finns viljan av att öka den statliga närvaron i hela vårt stora land och den nyhet som fått mest spridning verkar vara förslaget om att flytta 10 000 statliga jobb från Stockholm ut till resten av landet och de mer glesbefolkade områdena.

Ett annat förslag är utpekandet av 23 kommuner som ur demografisk och geografisk synpunkt har extra stora utmaningar och som ska stöttas. Där är alla kommuner i Västerbottens inland utpekade.

Lägre arbetsgivareavgifter samt avskrivning av studielån i glesbygdsområden är andra förslag, men för den som vill läsa mer finner du de 75 förslagen i sin helhet här, men en lättare variant hittar du här.

Jag har varit skeptisk till det som sagts om glesbygdspolitiken (även från mitt egna parti) då det under ett antal år sagts mycket i frågan, men blivit lite levererat. Mest skeptisk har jag varit till Centern som marknadsfört sig som landsbygdens Don Quijote, men där har resultatet under sina 8 år långa  regeringstid varit rent ut sagt bedrövligt. Mycket snack, men lite verkstad.

Men nu skymtar iaf jag en liten ljusglimt och det verkar vara närodlad politik a la Socialdemokraterna som står för den. Ska bli spännande att följa detta och nu ska förslagen ut på remiss, men med tanke på att stor enighet har rått i utredningen så finns goda förutsättningar för förslagen.

Sosseverkstad i glesbygdspolitiken med andra ord.

Etiketter:

3 kommentarer

  1. Maria Kristoffersson

    Jag håller med dig om att det är mycket bra förslag. Det som är extra kul för mig som Centerpartist är att så många av förslagen kommer från oss. Så jag ser verkligen fram emot att det nu skapa verkstad så att det inte bara blir förslag utan att det blir verklighet.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Maria!
      Som jag har skrivit tidigare så återstår en hel del, men man är på god väg genom denna utredning som initierats av den rödgröna regeringen. Och att man nu i denna grupp bestående av ALLA riksdagspartier funnit en konsensus bådar gott för framtiden, men vi ute i glesbygden är luttrade vid det här laget.

      Jag har vuxit upp med den allmänna föreställningen att då det gäller lands/glesbygdsfrågor så är det Centern som har stått för dessa och varit dess försvarare. Jag har även fått det intrycket att en stor del av era väljare prioriterat dessa frågor. Men det jag finner intressant är att under blott två års rödgrön regering har det hänt betydligt mer inom landsbygdspolitiken än under åtta ¨år av den förra borgerliga regeringen Reinfeldt där Centerpartiet med landsbygdsminister Maud Olofsson satt?

      Det kanske är dags att börja fundera på om det är inom Alliansen som man får ut någon vettig landsbygdspolitik eller om det är dags att ompröva gamla sanningar?

      • Maria Kristoffersson

        Hej Magnus. Ja, vi har nog lite olika uppfattning Indien frågan om vem som är mest landsbygdsvänlig. Dunföreträder ett stort parti som kan genomföra det ni tror på. Jag företräder ett litet parti som måste övertyga de stora partierna för att få dem att begripa. Det har varit vårt dilemma. Men nu ökar vi och kan då få igenom mer av vår politik. Sen har ju S och C samarbetat i olika frågor där CI tyckt lika. Det som man kan irriteras över är att inlandsinnovation lades ner men nu lyfts fram som ett nytt förslag. Det hade ju varit enklare att omforma det för landsbygdernas bästa. Jag tror vi båda får jobba vidare internt i våra partier för vår landsändas skull. Det som idag är förslag måste genomföras, och där kan vi som partiföreträdare driva på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.