Vinst i välfärden?

Läser en blogg från den borgerliga oppositionen i Vilhelmina som behandlar det överskott som nu redovisats oss politiker under den senaste veckan.

Vad som dock utelämnas i detta inslag är de bidrag i form av extra kommunmiljader den rödgröna regeringen betalade ut och som för Vilhelminas del var ca 10 miljoner.

Vad man inte heller nämner är att vi i Vilhelmina sköter om integrationen i egen kommunal regi istället för att lägga ut på den privata marknaden och där vi har en mycket duktig förvaltning som gentemot det som betalas ut från staten håller nere kostnaderna och där överskottet gått till kommunens bästa. Nu kommer ersättningarna från staten att minska för integrationen och det finns kommuner som sitter på långa avtal med privata aktörer som nu sitter fast tills dessa avtal löper ut.

Jag skrev om detta tidigare och liksom då ser jag det mer som ett överskott i den allmänna kommunala kassan till gagn för dig och mig och inte en vinst i välfärden som hamnar i privata fickor.

Utöver detta kan jag även nämna den dragning vi fick på KS i veckan av VIBO/VIFABs VD om hur de två kommunala bolagen står på solid grund och genererar pengar till kommunens kassa. Bolagen betalade tillbaka MINST 2,5 miljoner till den kommunala kassan och som redovisades vara det man sparat in jämfört med det avtal man hade med Riksbyggen då de skötte om förvaltningen av kommunens fastighetsbestånd. Och detta utan att vara vare sig mindre effektiv eller tummat på kvaliteten. Något jag inte sett något om i borgerliga bloggar och Fb-sidor.

Många säger att politiken är den samma oavsett parti, men jag håller inte med. Det är skillnad och den skillnaden har i dessa fall genererat tillbaka pengar till Vilhelmina kommuns innevånare och inte till enskilda personer i vårt avlånga land.

 

Etiketter: ,

9 kommentarer

 1. Viveka Abramsson

  Två själar, en tanke. Den här kommentaren gjorde jag på Maria Kristofferssons blogg men den har hon inte lagt ut. Måste vara smärtsamt för privatiseringsivrarna.
  ”Jag antar att du medvetet satt rubriken men den är lite missvisande eftersom vinster i välfärden handlar om företag, i kommunal verksamhet benämns det som överskott.
  Fastighetsskötsel har blivit billigare sen vi övertog den i egen regi, vi har en regering som kompenserar kommunerna för mottagande och ökade kostnader för välfärdstjänster och som du skriver så har vi en billigare HVB-verksamhet eftersom vi inte lagt ut den på entreprenad.
  En stor del av överskottet är av engångskaraktär, ersättningsnivåerna kommer att förändras och vi måste anpassa mun efter matsäcken, men sammanfattningsvis kan vi konstatera att vi har en regering som backar upp kommunerna och det lönar sig inte att privatisera den kommunala verksamheten.
  Vad som händer efter valet står skrivet i stjärnorna, men jag hoppas att väljarna ser skillnaden mellan de alternativ som erbjuds och att vi även i framtiden får en s-ledd regering”

  • Maria Kristoffersson

   Jag har jobbat dygnet om sedan jag skrev och har först nu idag sett kommentarerna och svarat på dem. Jag har mer för mig än att bevaka kommentarerna på Vk. Så nån vecka får du allt ge Mig i tid för att kommentera. Eller sända ett sms att jag bör bevaka min blogg. Innan du kritiserar mig för att inte lägga ut kommentarer.

  • Maria Kristoffersson

   Viveka, jag lade ut din kommentar så fort jag sett den. Jag svarade även på den så fort jag såg den. Jag har jobbat dygnet om och inte haft tid att gå in på vkbloggen. Så nån vecka får du allt ge mig innan du kritiserar att jag inte lägger ut kommentarer. Det här är ju fritidssyssla för mig, att blogga.
   Så jag ber dig om att sluta sprida lögner om att jag inte svarar på kommentarer. Det gör jag. Men det kan ta några dagar då jag inte kan vara inne på bloggen varje dag.

   • Viveka Abramsson

    Sprida lögner? Jag konstaterade bara att när jag kommenterade Magnus blogg hade du inte reagerat på mitt inlägg. Den är nu utlagd men nåt svar har du inte gett. Trots att du jobbar dygnet om och inte anser dig ha tid att gå in på bloggen varje dag, så är du snabb på att skriva nya bloggar, men att blogga förpliktar och ska man behöva vänta upp till en vecka så har ju den bloggen ramlat långt ner i flödet. Tidsbrist eller taktik?

  • Maria Kristoffersson

   En fråga. Om HVB hemmet drivits av ett företag och fått samma vinst. Vad skulle du då ha kallat det? Vinst i välfärden?

   • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

    Hej Maria!
    Du leker med ord, men även med våra gemensamma, kommunala skattepengar.
    Än hur du vrider och vänder ditt resonemang så är det så att det ÖVERSKOTT som blir av den verksamhet vi bedriver i kommunal regi hamnar åter till medborgarna för att investeras i vår gemensamma, kommunala välfärd.
    En klar och tydlig ideologisk skillnad som väljarna i Vilhelmina har rätt att få reda på.

 2. Edor Abrahmsson

  Det är ju bra att det gett intäkter. Det sorgliga är de som nekas stanna efter att först tagit sig hit under olika svårigheter för att inte säga extrema. Sedan får de besked av regeringen att de ska utvisas. Igår hade visst en 15-åring tagit livet av sig igen. Justitieminister Morgan Johansson försvarar det bara iskallt. Men kanske det krävs ”hårda tag” för att tillmötesgå Sd och försöka få upp väljarstödet?

  De har ju också nästan hela oppositionspartierna med sig, förutom V och C samt Fi om vi ska räkna in dessa. C verkar nu svänga lite hit och dit så det vet man inte riktigt. De har tydligen fått någon typ av adrenalinkick nu då det håller på gå förbi M, vilket inte gör mig direkt ont.

 3. Edor Abrahmsson

  PS
  Vi hade också ungefär en liknande situation under folkhemmets tid och Per Albin Hansson som deporterade tyska krigsfångar direkt i döden på order av Stalin. Är det så vi byggt den svenska välfärden och den svenska modellen vill jag inte vara med i den och det som nu pågår. Samvetet och att stå upp för mänskliga rättigheter är mera värd än så.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.