Det är mycket nu i Kultsjödalen

Efter att vi lagt ett förslag om att tillsätta en beredning för Kultsjödalen med modell från den förra i Kittelfjäll sökte sig politiken ut till dalgången förra veckan.

Anledningen är att det investeras mycket i Kultsjödalen och då vill kommunen vara på tå och hjälpa till så mycket man kan. Det kan vara alla möjliga frågor där man kan vara behjälplig med allt från råd och tips för tex bidrag till planläggningar och rena investeringar. I Kittelfjäll kan det nya reningsverket tas som exempel. Om inte det kom till skulle investeringarna ta stopp pga av att det gamla är för litet och inte har kapacitet för det nya anslutningar som tillkommer.

Från Kultsjödalens S-förening har vi drivit på i beredningen och sett det som viktigt att få till en god dialog och därför kändes det bra med ett möte i Klimpfjäll på förmiddagen där bl.a flygplatsen betydelse för turismen diskuterades, men även sopor/återvinning samt den ”camping” som vuxit upp mitt i Klimpfjäll dryftades.

I själva Klimpbyn börjar det nu vara ont om tomter för byggnationer, men vad jag förstår så jobbar man med det inför framtiden.

Sedan på eftermiddagen var det Saxnäs tur och det var en hel del kallade som kom på mötet. Själv var jag där i form av ordf. i vårt lilla ”bostadsbolag” Bo I Saxnäs ek.för.

Och det var boendefrågan som var mitt prioriterade mål med detta möte och som kom att dominera mötet.

En liten bakgrund.

I Saxnäs har vi haft två ställen där hyreslägenheter har funnits att hyra för byns innevånare, Berget och P-stugorna (nuvarande Fiolen). Dessa bägge ”komplex” har varit i kommunens ägo.

Under den förra majoriteten med Centern ville man sälja ut dessa lägenheter vilket vi i byn inte såg som en bra lösning. Vi såg ”marknadskrafterna” som skulle köpa upp det hela och i ”bästa” fall gjort bostadsrätter av det hela, i sämsta rivit det hela, styckat ut tomter och sålt ut dessa för grova pengar. Vi såg inget av alternativen som något långsiktigt hållbart för fortlevnaden i Saxnäs eller Kultsjödalen.

Vi var några stycken som agerade och byn kallade till möte med kommunen och framförde det hela. Man lyssnade, tog till sig och någon försäljning blev inte av. Bra!

Efter detta bildades Bo I Saxnäs ek.för som tog över och förvaltade P-stugorna (Pensionärsstugorna). Fortfarande i kommunens ägo och hyr sedan 2013 ut till boende i byn.

Anledningen till att vi agerade var att vi såg att det inte skulle bli några hyresrätter i byn om marknaden fick råda, vilket skulle ge problem för företagen och framförallt för våra ungdomar att bo någonstans.

Byn och dalgången växer och det finns många ungdomar som är på väg att flytta tillbaka, men är du i början av din karriär med osäkra jobb så är ett miljonlån inte det första du tänker på och då är hyresrätten ett alternativ.

Frågan stöttes och blöttes fram och tillbaka och det finns en del intresse från lokala entreprenörer och vi får se vad detta kan utmynna inför framtiden, och här spelar kommunen en viktig roll.

En intressant eftermiddag med goda samtal och de visar på att om vi drar åt samma håll och hjälps åt så bådar det gott inför framtiden.

Nu är sommarsulorna på bilen och en invändig uppstädning gjord. Våren har kommit till Saxnäs!

Ha det gott!

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Eva

    Hörs som det rör seg i dalen, men det är ju bara positivt för inbyggarna och vi som kommer som nå slags flyttfåglar till hemplatsen. Är man Saxnäsbo så är man! Ha en fin vår med vårst¨dning och allt annat som hör till!

  2. Magnus Johansson (inläggsförfattare)

    Tack för det Eva!
    Än ligger snön kvar så vårstädningen får vänta än ett tag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.