KD i Vilhelmina sprider högerextrem propaganda

Mycket har jag förvånats över under dessa år på ”nätet” och skrivandes på min blogg, men detta tar priset och får mig att må illa och måste således betecknas av mig som ett lågvattenmärke av stora mått.

Under årens lopp har jag haft mina bataljer på framförallt VKs bloggsidor och då främst med Kristdemokraternas Göran Jonzon. Framförallt då det gäller den politik han företräder, men även hur han i tid och otid har kastat ur sig än det ena och än det andra av en igt mig tvivelaktig karaktär.

Många gånger har jag inte brytt mig då det verkar ligga i hans natur att kasta ur sig saker och källkritiskt granskande verkar han överhuvudtaget inte ens kunna stava till och har sålunda varit ytterst sällsynt. Han skriver själv på sin egna blogg att han mer eller mindre slutat med sitt bloggande och övergått till Facebook där han numera mest håller till. Jag har snubblat över hans inlägg med jämna mellanrum då vi har bekanta ”vänner” ute på Facebook och nu var ett sådant tillfälle.

Att mannen ifråga har svårigheter med socialister i allmänhet och Socialdemokrater i synnerhet är inte hellre någon större hemlighet och gallan han spytt ut har varit grönare än grön, men nu har den övergått till en brun sörja.

Att folk har sina dubier kring Socialdemokrater och det Socialdemokratiska partiet har jag inga problem med. Det är ett av de äldsta partierna i den moderna demokratin och har liksom de flesta partier sina ljuspunkter, men även mörka historia. Så också dess företrädare. Som det ojämförligt största partiet inom svensk politik har det haft flest politiska företrädare och det har funnits rötägg (och kommer även så att finnas i framtiden). Inget märkvärdigt eller unikt med det OCH det är inte det detta blogginlägg handlar om.

Men att likt Jonzon i långa kapitel, i inlägg på inlägg på Facebook försöka koppla ihop Socialdemokratin och Nazismen? Och att sedan göra detta till bilder på hakkors och fotomontage med Stefan Löfven omgärdad av hakkors och någon form av Jihadistisk IS-symbol???

Det är att gå för långt.

De texter han lägger ut är i långa inlägg kopierar Jonzon vilt och en snabb undersökning (Dagens trolltips 1: Kopiera en del av texten du vill undersöka och googla på den) på hans texter för en till olika blogga med samma texter och med ett gemensamt: De är alla högerextrema hatbloggar som på ett eller annat sätt vill framställa de etablerade partierna som dåliga, sprida hat och elände.

Om man nu vill hitta ngt roligt i detta bedrövliga Jonzon skriver så visar det sig att på dessa bloggar skriver man även om Kristdemokraterna och deras ”bruna historia” . Men det verkar han ”råka glömma”.

Men ett exempel på hur fel det kan bli:

SOCIALDEMOKRAT NOMINERADE HITLER TILL NOBELS FREDPRIS!
Den socialdemokratiske riksdagsmannen i första kammaren Erik Brandt nominerade 1939 Hitler till Nobels fredspris:”

Utdrag ur Jonzons Fb-sida

Sedan fortsätter hans text som jag inte tänkt återge, men den som IDS kolla upp denna Erik Brandt på tex Wikipedia finner en helt annan förklaring. Denne Brandt skrev nomineringen i protest och var antinazist.

Den bild Jonzon lagt ut på sin FB-sida gjorde jag ett bildsök på och hamnade på den högerextrema Petterssons blogg. (Dagens trolltips2: Varje bild har en ”bildadress”. Kopiera den och sök dess ursprung på Google bilder.)

Som de flesta förstått vid detta laget tycker jag att detta beteende är bedrövligt, speciellt av en politisk företrädare av ett demokratiskt parti, men vad värre är att denna dynga sprids och ”gillas”. Och till på köpet av flera av hans politiska KD-kumpaner i Vilhelmina i Vilhelminapolitiken.

På något vis vill han påskina de Kristdemokratiska värderingarna som de enda utan anknytning till nazismen och dess framväxt som en motpol som växte fram gentemot nazismen och det kan han ha rätt i. Jag har faktiskt ingen aning.

Men än hur man vrider och vänder på det hela så trots sina fel och brister Socialdemokraterna har (för de finns) så har VI något som vare sig SD, NMR och all världens nazister inte har: En tro på demokratin och på alla människors lika värde.

Men i sin iver att smutskasta Socialdemokratin och dess företrädare så glömmer han att både kommunister och Socialdemokrater var bland de som blev kastade i fängelse och sätta livet till efter Hitlers maktövertagande.

Ja. Jag har haft många kontroverser med Göran Jonzon (KD), men det hör det politiska spelet till, men jag trodde inte att jag skulle få lägga honom till kategorin ”hatarna”. Och med tanke på den svans han verkar ha på Fb så är frågan om det är fler bland KD i Vilhelmina som passar in i denna kategori?

Vi får se om några ”sanningssägare” hör av sig efter detta inlägg.

8 kommentarer

 1. Pingback: Vad? | Ruggugglan

 2. Boo Jonsson

  Bra Magnus! Låt oss ”tro på demokratin och på alla människors lika värde” samt säga som Mästaren : ”Förlåt dem ty de veta icke vad de göra.” Det går inte bemöta hat med argument. Eller som Stenmark sa: ”Hä gå int förklar för dom som int begrip”. Vi som tror på demokrati måste fortsätta ”stå upp” för de mänskliga rättigheterna, och hoppas att all hatpropaganda, som just nu översvämmar medierna skall ”dö som en stormvind i öknen bort.”
  Vi ser fram emot att KD håller sig till ”lagen och profeterna” enl. Matt. 7:12 ( Gyllene regeln ) ”Allt vad I viljen att människorna skola göra eder, det skolen I och göra dem.” Och en annan gyllene regel: ”Enade vi stå – söndrade vi falla.”

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Tack för det Boo!
   Nä. Detta börjar bli en mer och mer känd metod bland extremerna och jag hade nog inte räknat med detta. Inte i denna omfattningen.
   Han skriver om desperation? Jag undrar om det inte är Jonzon och KD som börjar vara desperata med ett historiskt lågt väljarstöd och detta nu under lång tid. Frågan är att om man inte kan komma med en egen politik och idéer så väljer man att smutskasta motståndarna.
   En annan intressant sak tycker jag också är det faktum att historien har visat att nazisternas genom tiderna svurna fiende är Socialdemokraterna som står för i princip det motsatta inom Nazismen.
   Hitlers utrensningar i dåtid. Bering-Breiviks terrorattentat och dagens nazisters illdåd i nutid.
   Ha det gott!

 3. Ewa Hed

  Detta är nog det värsta som kommit ut ur huvudet från en person som låtsas veta allt. Klok och förståndig? Kommenterar allt. Trodde i min enfald att människan blivit bättre med åren och i politiken. Ett föredöme för Vilhelmina. Nej inte då. Men att uttala sig på detta viset tar nog priset. Spännande i alla fall att höra och läsa om vad hans partikamraterna säger? Står de upp med en sådan företrädare? Tråkigt att det ska behöva gå till på detta sätt.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Ewa!
   Jo de verkar stå upp i givakt.
   Den ene lärde efter den andre och de tycker mycket om Socialdemokrater i allmänhet och mig i synnerhet. Men så länge de inte klarar av att läsa eller ha någon form av ett källkritiskt granskande så ids jag inte bry mig.
   Ha det gott!

 4. Emil Wallin

  Hej Magnus!
  Efter att ha läst det Du skrivit blir min undran, Är det så att KD är partiet som stöttar och högaktar nazismen.
  Det är ju inte bara GJ som anklagar övriga socialistiska partier med ord som ”Stalinister” och liknande tillmälen. Är det kanske brist på argument som gör att KDarna har svårt att föra en saklig debatt?

 5. Pingback: Bristen på saklighet? | En fjällbos funderingar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.