Veckans turbulens

Ingen i Vilhelmina, eller med intressen i Vilhelmina kan ha undgått den sista veckans politiska turbulens med samband av att min och Vilhelminasossarnas gruppordförande och Vilhelmina kommuns kommunalråd Åke Nilsson avgick från samtliga sina poster.

Jag har skrivit om och haft åsikter om i princip allt möjligt och omöjligt inom Vilhelminapolitiken de senaste åren och det vore konstigt om jag inte skulle skriva även om detta.

Sedan jag blev informerad om denna historia under sommaren har politiken känts jobbig och lusten har inte riktigt infunnit sig. Men samtidigt är det så att livet är både upp och nedgångar. Under mitt kortvariga politiska liv är detta det jobbigaste jag varit med om, och därtill att det är en partikamrat och en person jag jobbat med inom KS med allt vad det innebär som är inblandad gör inte saken lättare.

Det florerar mycket tyckande nu runtikring och folk tycker än si och än så. Vad de baserar sitt tyckande på vet jag inte för de flesta har inte varit insatta i det hela av naturliga skäl då de inte varit medlemmar i Vilhelminasossarna och därigenom varit med att få information och kunna göra sin röst hörd. De hänger sig istället till gatans parlament och det ger jag inte fem öre för. Vare sig i detta fallet eller i något annat för den delen.

Upprinnelsen till en hela är en jävssituation mellan Åke Nilsson och ett Vilhelminaföretag, Info QB där hans svärson är VD. Detta via ett ärende och en ev. försäljning av en av kommunens fastigheter som kom upp till KS/AU ( KommunStyrelsens ArbetsUtskott). Detta jävsförhållande och turerna kring detta uppdagades av partiet och utredning vidtog samt anmäldes till revisionen för en oberoende utredning.

Där ligger frågan formellt nu och i bästa fall så kommer vi alla att få en rapport i början av oktober månad.

I samband med detta har saken stötts och blötts inom partiet som sig bör under ett flertal möten inom VU, styrelsen och slutligen på ett medlemsmöte och där ALLA parter fått chans att komma till tals, förklara, fråga och komma till tals. Slutligen landade det hela i att medlemmarna enhälligt beslutade om att inte ge vår partikamrat, gruppordförande och ordf. för kommunstyrelsen vårt fortsatta förtroende och vi uppmanade honom att avgå från samtliga sina poster.

Inget lätt beslut för medlemmarna med ett så abrupt slut för Åke, och vad det innebär för honom själv kan ju var och en tänka sig. Politik är en förtroendebransch och som han själv skriver i sitt pressmeddelande är det en ”färskvara”. Och finns det inte så går det inte att jobba vidare och tänka sig nå några resultat i det politiska arbetet. Men han har nu meddelat att han avgår och avsagt sig sina poster och för det förtjänar han respekt, men även för det han under många år gjort för Vilhelmina och dess kommunmedborgare. Sedan får man tillhöra vilken partifärg som helst anser jag.

Några andra som jag också tycker förtjänar respekt är de andra partierna inom Vilhelminapolitiken som tidigt blev informerade via KS/AU om detta och förhållit sig i bakgrunden till denna situation och liksom vi andra inväntar revisionens rapport.

Mer än så hade jag inte tänkt kommentera det hela i nuläget.

Ha det gott i helgen!

 

Etiketter:

En kommentar

  1. Aksel

    Underskatta inte ”gatans parlament”. Att vara lyhörd vad folket utanför de ”slutna kretserna” tycker kan vara bra ta reda på. Demokratin utgår från folket. Inte tvärtom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.