Offside i Portugal

Så har jag då kommit hem efter en veckas semester nere i Portugal där jag och äldsta dottern drog runt de södra delarna med bil. Ett fascinerade land som efter en vecka kan sammanfattas med: God mat, bra boende och mycket trevligt folk. Och allt detta till ett mycket bra pris. Helt klart något jag rekommenderar den ressugne. Nu i slutet på den värsta säsongen var det inte så mycket folk ute och vädret var behagliga 24-26 grader i luften och vattentempen på 21-22 grader är för en fjällbo van vid Kultsjön ett rent nöje att bada i.

På väg hem passade jag på att läsa en engelsk Portugisisk dagstidning ” The Portugal News” och hittade både det ena och andra intressanta.

* Detta året går till historien som det torraste genom tiderna för Portugal och då jag körde runt så förstår man att de står inför en jätteutmaning. Tidvis är det nästintill ökenlandskap, stäpp som är mycket torrlagt och här och var kör man över broar där man förstår har runnit bäckar/floder en gång i tiden (och som inte verkar ha varit allt för avlägsen).

* Mellan Juli -September omsatte turismen 1,6 miljarder Euro (9,79 för att vara exakt, men räkna x 10 i kronor = Ca 16 miljarder kr) i Portugal. Turismen står för en betydande del av den Portugisiska ekonomin. Men även i Sverige står turismen för en stor del av ekonomin. Den omsatte 296 miljarder ifjol och det är inte för inte den turismen kallas vår nya basnäring. Vi Socialdemokrater i Västerbotten kämpade hårt för att få in skrivningar i vårt styrdokument som betonar denna näring och dess vikt för vårt område. Det innebär bl.a att vi måste ha infrastruktur som kan ta emot denna växande industri. Kollektivtrafik, vägar, järnvägar, flyg tex.

* Det snackas en del om skatters vara eller vara och dess effekter.

I Portugal införde man i februari en sockerskatt för att komma tillrätta med de hälsoproblem konsumtionen av socker får vilket nu fått till följd att Coca Cola nu kommer att reducera sockerhalten i sina produkter med 12 % under en treårsperiod. Måste väl ändå betecknas som positivt och något jag tycker att vi i Sverige ska börja diskutera. (De har även slutat sälja en engångsplastpåsar i mataffärerna så där har alla (iaf de jag såg) egna kassar med sig.

DSC_0473

* Sist men inte minst. Det har varit en del skriverier om de svenska pensionärer som flyttar till Portugal av skattetekniska skäl:

”Allt fler pensionärer flyttar till Portugal och slipper skatt på sin tjänstepension. Den som vill kan plocka ut hela sin tjänstepension på fem år om man är skriven i Portugal under tiden. För att sedan flytta tillbaka till Sverige igen och fortsätta ta del av svensk välfärd.”

Detta är fullt lagligt, men något man från svensk sida och finansminister Magdalena Andersson (S) försökt stoppa, då det är FEL!!! Men det går tydligen inget bra och Portugiserna stretar emot. Men säg den glädje som varar. I samma tidning läser jag om att det under 2016 försvann  8,6 miljarder Euro ur den Portugisiska skattkistan (och med samma kronkurs på ca 10 kr hamnar vi då på svindlande ca 860 miljarder kr) till utländska skatteparadis. Det är inte bara svenskar som vill smita undan sina åtaganden. Dom finns lite varstans.

Nu ska jag läsa ikapp mig så vi hörs längre fram.

Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.