Gemensamma krafter ger positiva resultat

För några år sedan var Vilhelmina kommun och dess skolor i fokus på ett mindre smickrande sätt. Lägst i olika rankingar och med idel anonyma inlägg i olika medier, anmälningar från föräldrar och hot om viten från skolinspektion. Det var inte roligt att läsa om och bitvis jobbigt då bl.a jag själv jobbar inom skolan.

Men för några år sedan började ett systematiskt arbete med att vända denna trend. Politik, tjänstemän och skolpersonal tog med gemensamma krafter tag i situationen och påbörjade en vandring för att vända detta negativa till något positivt, ”Lapplands bästa utbildningskommun”.

Gymnasiet, Malgomajskolan har gått i bräschen, men grundskolan har följt efter.

Skolan är i kommunala sammanhang en koloss och det är inget man  styr om på en femöring, men successivt har det jobb som lagts ned  börjat ge resultat och nu klättrar Vilhelmina kommuns skolor i olika rankingar vilket nu uppmärksammas av Svenskt Näringsliv där förvaltningschef Christer Staaf och utbildningsnämndens ordf. Viveka Abramson (S) nu har besökt Stockholm och hållit i ett föredrag om den resa kommunen påbörjat.

Läser även på VK om hur entreprenörer i Kittelfjällsområdet nu går samman för att få till området även som en sommardestination. Företagen ser samarbete som ett måste om man ska kunna komma någon vart i sin framtida stävan mot målet.

De senaste åren har även Kultsjödalen ökat på sin turistiska omsättning och det jag ser som en del i denna framgång är just samarbete mellan entreprenörer, men även med folket i bygden via de olika föreningar som finns, men även de enskilda byborna.

Kontentan av detta är att om alla börjar se sig själva som en del i en helhet. Samarbeta. Att se sina ”konkurrenter” som ”komplement” till sin verksamhet. Då kan man vända negativa trender, skapa omsättning och sysselsättning.

Däri tror jag stora delar ligger i framgångarna.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.