Ekonomi, LSS och poliser i Inlandet

I måndags hade vi besök av rikdsdagskvinna Helén Pettersson (S) som berättade för oss Socialdemokrater i Vilhelmina om det senaste inom politiken, både på riksplanet, men även här hemma i Västerbotten. Och här kommer ett axplock från hennes besök.

* Ekonomin – Ett överskott i finanserna på 80 miljarder ger pengar tillbaka till folket i form av 40 miljarder i olika reformer och 40 miljarder i avbetalning på den statsskuld vi har. Just statsskulden är nu nere på rekordlåga nivåer som inte synts sedan 1977.

En orsak till detta överskott är att sysselsättningen även den är rekordhög, högst inom EU faktiskt och en ”låg” arbetslöshet. Dock har inte det mål som satts upp för arbetslösheten nåtts och där återstår en del att göra, men summan av kardemumman är att vi har en hög tillväxt som genererar pengar till statskassan. Något vi ALLA nu får ta del av och det fina är att nu är det faktiskt så att de med minst/sämst ekonomi får ut mest (procentuellt).

För Vilhelminas del är detta goda nyheter att det nu går bra för Svensk ekonomi och även kommunen får ta del av detta överskott. Pettersson kunde presentera siffror där Vilhelminas del av de sk. välfärdsmiljarderna kommer att bli ca 11,7 miljoner + ytterligare tillskott på ca 2,3 miljoner. Utöver detta ca 3 miljoner i sökbara stöd och extratjänster.

För den enskilde ett exempel:

Ensamstående undersköterska med två barn

Lön 28 900 kr / månad, medlem i Kommunal

Barnbidrag +2×200 = + 400kr,   Underhållsstöd,  +500kr  Avdragsrätt fackavgift  +110 kr

= + 1 010 kr per månad för henne (för det är för det mesta en hon)

Ensamstående pensionär med medianpension och bostadstillägg

Pension 17 000 kr / månad, boendekostnad  7 000 kr/månad

Avskaffad pensionärsskatt  upp till +410kr,   Bostadstillägg +470kr

= + 880 kr per månad denne (Och nu har man gjort om reglerna för bostadstillägget så att det inte minskar då man får ”tillbaka” från skattesänkningen.

* Försäkringskassan och LSS – Ett omdiskuterat ämne där en rad domslut gjort att försäkringskassan stramat åt kring denna fråga.

Det är en långbänk som dragit ut på tiden och där de svagaste i vårt samhälle har kommit i kläm med minskade assistanstimmar . Här har nu regeringen fryst de beslut som nu tas i FK i de sk. tvåårsprövningarna och nya riktlinjer är på gång.

Polisen i inlandet – Under den senaste tiden har det diskuterats en hel del om polisnärvaron i Västerbottens inland, framförallt på nätterna. Ett område stort som Danmark har ”endast” en patrull ute och detta har framförts med buller och bång framförallt av Centerns Helena Lindahl med bl.a upprop till följd.

”Våra” tre Västerbottniska riksdagssossar, Isak From, Helén Pettersson och Veronika Lindholm for på besök till Åsele för att träffa polisen på plats och det visade sig tydligen att denna bild Centern och Lindahl målar upp inte riktigt stämmer med verkligheten.En intressant sak i sammanhanget var att tydligen hade denna Centerpolitiker aldrig själv varit i kontakt med berörda poliser för att höra deras synpunkter. För mig andas ett sådant förfarande populism.

Polisen själv ser inte något stort problem över att det ”endast” är en patrull ute på nätterna då man har god hjälp av polisen runt vårt stora polisområde, dvs mot kusten, men även polisresurser från Norrbotten och Jämtland.

Det man däremot ser som ett problem är svårigheterna i bemanningen och att få de tjänster som är utlysta tillsatta. Däri ligger det stora problemet enligt den föredragning vi fick. Vi får hoppas att det stora ekonomiska tillskott man fick i budgeten ger resultat och kan vända det hela och att dessa tjänster kan besättas.

Källor:

Ekonomistyrningsverket

Finansdepartementet

SCB

Etiketter:

5 kommentarer

 1. Christine Svensson

  Hej. Jag måste få fråga dig vad du menar i exemplet här nedanför som jag kopierat från din text?
  Hur många ensamstående pensionärer har 17000 kr i pension/månad? Vilken årgång är det räknat på och vad har den pensionären haft för inkomst före pension.
  Det behöver jag veta för att förstå vad det handlar om.

  ”Ensamstående pensionär med medianpension och bostadstillägg
  Pension 17 000 kr / månad, boendekostnad 7 000 kr/månad
  Avskaffad pensionärsskatt upp till +410kr, Bostadstillägg +470kr
  = + 880 kr per månad denne (Och nu har man gjort om reglerna för bostadstillägget så att det inte minskar då man får ”tillbaka” från skattesänkningen.”

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Christine!
   Först ska jag be om ursäkt för att jag är sen med din kommentar.

   Även jag reagerade på detta då 17 000 kr/månaden (för det är bruttosiffror vi pratar om, innan skatt)är en relativt hög pension i mitt tycke. Och den pensionären har nog haft en relativt hög årsinkomst.
   Jag satt och diskuterade detta med min mamma i helgen och hon når inte ens upp till 13 000 kr/månaden. Men så har hon varit hemmafru och sedan jobbat inom hemtjänsten. Men allt är relativt och jag vet folk i min närhet som tex jobbat inom industrin och har betydligt högre pension än 17 000 kr/mån.

   Dock är en av poängerna att som tidigare var så om pensionen höjdes så minskades bostadstillägget vilket blev ett nollsummespel. Nu är reglerna ändrade och det blir en höjning ist och då blir det 880 kr/månad och mer i plånboken för den som har 17 000 kr/mån i pension. För den som har har mindre i pension blir det en mindre summa och vice versa för den med högre.
   Jag vet inte om du blev något klokare av detta.
   Ha det gott!

   • Christine Svensson

    Tack, för svaret. Jag kan i allafall konstatera att jag efter 42års arbete, studier, barnafödande aldrig kommer upp i den summan. ????

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

     God morgon Christine!

     Att föda barn och ta hand om hus och hem genererar inga ATP-poäng och iaf historiskt har det hört till kvinnorna i din generation och därför hittar man de absolut lägsta pensionerna i den kategorin.
     Och det är nog för många en klen tröst denna pensionsökning, men dock en ökning och suger man på ramarna brukar varje litet tillskott vara välkommet.
     Hörde även häromdagen att det glunkas om en utredning om nytt pensionssystem och det är nog på tiden.

     • Christine Svensson

      Hej igen. Måste förtydliga att av dessa 42 arbetade/verksamma år har jag studerat i 5 år och varit barnledig 7 månader(!).
      Jag studerade på högskola för att få bättre lön och då slopade man ATP:n!
      Jävla skitpension har jag. Kvinnorna i min generation…. jag är inte 65 år. Och har jag jobbat och gjort det jag nämnt i dessa 42 år.
      Kände bara att jag ville förtydliga! Hej!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.