Elsa Laula Renberg, en föregångare

Igår den 29:e november flaggade vi på skolan i Saxnäs då det var den första officiella allmänna flaggdagen till minne av Elsa Laula Renbergs födelsedag.

Förutom flaggning pratade vi om vem Elsa Laula Renberg var och hur hon påverkade sin samtid vilket inte kan ha varit lätt. Tillhörande en minoritet och till på köpet kvinna fick hon nog kämpa för sin rätt.

Mest känd har hon blivit för sitt engagemang i att organisera samerna vilket resulterar i bildandet av Lapparnas Centralförbund 1904 och hon blir dess första ordförande. Men hon var kontroversiell och ständigt ifrågasatt från alla håll, även från de egna, men framförallt från ”storsvensken”.

Ett sätt att organisera sig var att hon var med och bildade Fatmomakke Lappförening 1904 där hon var ytterst aktiv tillsammans med Andreas Wilks och Torkel Tomasson.

Laula var den drivande till det första samiska landsmötet i Trondheim som gick av stapeln den 6-9 februari 1917 vilket ses som en milstolpe i den samiska historien och sedan några år är den 6 februari sålunda den samiska nationaldagen.

En förunderlig kvinna, aktivist och feminist som drev frågor 100 år före nutidens kvinnofrågor och jag kan inte låta bli att tänka på vad inte hon ska ha fått utstå under sin tid av dåtidens ”hatare” och kan inte annat än beundra henne.

Bildresultat för Elsa Laula

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.