Samråd och att nätverka

Igår onsdag drog jag och kommunens nya chefsekonom, Niklas Wilhelmsson iväg ned till Umeå på ett samrådsmöte med Kommuninvest.

Likt ett vanligt hushåll har en kommun behov av att låna pengar då den investerar i sina verksamheter. Man försöker oftast att finansiera från sitt egna kapital (börs), men ibland räcker inte denna börs till, och då lånar man. Inget konstigt med det och skulle vi återgå till liknelsen med hushållet kan det tex jämföras med då du köper en hus, bil eller andra dyra kapitalvaror. Vad man däremot aldrig lånar till är driften i verksamheterna och det förstår var och en att den dagen man behöver ta ett lån för att betala sina löpande räkningar är man illa ute och det är likadant för en kommun eller landsting. Då är kostymen för stor och måste minskas.

Kommuninvest är en medlemsorganisation som kan sägas vara öppen för alla Sveriges kommuner och landsting och har egentligen bara ett syfte. Att låna ut pengar till sina medlemmar till lägsta möjliga ränta och detta utan eget vinstkrav. Ev. vinster går tillbaka till dess medlemmar i form av återutdelning. För övrigt kan sägas att de i dagsläget ger 1,5 % ränta på insatt kapital och det är inte dåligt.

Det finurliga med Kommuninvest, som startades upp 1986 är att den präglas av en solidariska borgen. Det innebär att alla kommuner och landsting tillsammans går in och borgar för de åtaganden som görs vilket är en otrolig styrka. Detta + det faktum att det i Sverige är så att kommuner och landsting INTE kan gå (eller begäras) i konkurs, vilket en vanlig bank kan, gör att det blir ett mycket starkt borgensåtagande som kreditvärderingsinstituten (Moodys, Standard & Poors tex) ger Kommuninvest sina absoult högsta kredivärderingar, +AAA. På så vis kan kommuninvest i sin tur låna upp pengar på den internationella marknaden till en mycket bra ränta (nästan lika bra som svenska staten) vilket gynnar oss medlemmar och i dagsläget har Vilhelmina kommun alla sina lån hos Kommuninvest.

Det är en organisation med stora och små medlemmar, men där ”storleken inte har betydelse” utan principen, en medlem, en röst gäller.

I dagsläget erbjuder Kommuninvest de absolut förmånligaste lånen, med lägst ränta till Vilhelmina kommun och denna ränta är nästintill lika för alla medlemmar oavsett små och stora låntagare.

Syftet med resan var nu främst att man nu hade kallat till samråd inför årsstämman i april och behövde konsultera sina medlemmar i en viktig fråga som gällde OM man skulle frångå denna princip med lika ränta för stora och små låntagare. Sägas bör att detta var ett av ett antal samråd som nu görs i Sverige från norr till söder.

Bakgrunden till organisationen och hur man jobbade i dagsläget presenterades. Medlemsantalet visade på en uppgång och om jag inte mindes fel är det 286 kommuner och landsting som är medlemmar i Kommuninvest av ca 310 möjliga. Det finns några som valt att stå utanför av olika anledningar. Och några som står utanför är stora drakar i sammanhanget som tex landstingen i södra Sverige, men även några småkommuner. Dessa bearbetas för fullt och då fler medlemmar bidrar till organisationens storlek, vilket i sin tur påverkar styrkan i förhandlingar att få ned räntorna och därmed minska räntekostnaderna för sina medlemmar.

Kontentan blev iaf att mötet ansåg att nuvarande ordning är bra och förordas därför fortsatt få gälla, men det är viktigt att bevaka denna fråga då den kan ha stor betydelse för vår kommun.

En annan anledning med resan som kommer med på köpet en sådan här gång är möjligheten att träffa andra kommuner och dess företrädare. Hälsa och presentera sig och utväxla erfarenheter. Informella kontakter som är lättare att ta öga mot öga. Inte direkt något i alla fall jag är van vid, men det är bara att kasta sig in i leken och man får inte vara buskablyg.

En mycket bra och givande dag där jag även i bilen fick chansen att lite närmare lära känna vår nya ekonom.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.