Torsdag-fredag

En snabb återkoppling från Staare (Östersund) 2018 dit jag och vår kommunikatör Emma åkte med en miiinimal bil 🙂 för att träffa de så många som möjligt av de ledamöter som sitter i sametinget.

Vår ambition var att få lyssna in vad ledamöterna såg som viktigt då de nu i framtiden ska ta beslut om var parlamentsbyggnaden ska ligga.

Det blev många och intressanta samtal och vi kan konstatera följande:

* De filmer Emma gjort i kommunens regi har fallit väl ut och många har sett dem. Några har återkopplat.

* Det finns nog ingen kommun som erbjuder en lika vacker plats som Vilhelmina uppe på kyrkberget (och detta var viktigt för många av de vi samtalade med)

* Många ser att ”utlokalisering” av parlamentsbyggnaden som viktigt.

Vi lyssnade och tog med oss dessa tankar hem tillbaka.

Igår och idag är jag nere i Sigtuna där SKL, Sveriges Kommuner och Landsting samlat ihop ett nätverk av småkommuner från hela Sverige där målet är att ta sig an framtidens utmaningar och möjligheter.

Först fick vi en dragning om den framtida demografin och hur den ser ut framöver och den ser likadan ut för stora delar av Sverige, Europa och världen.

Urbaniseringen med utftyttning från landsbygd/glesbygd till städerna. Inget nytt i det.

Det nya med detta nätverk är att man istället för att joba gentemot mål som bygger på tillväxt i demografin och med en befolkningsökning istället titta på hur det ser ut och anpassar sig till den verklighet som vi har levt, lever och förmodar levas i.

Hur tacklar vi det faktum att vår befolkning efterfrågar mer och mer välfärdstjänster med en äldre och äldre befolkning och med en krympande arbetande befolkning?

Om detta sitter vi kommunpolitiker och tjänstemän och resonerar, utbyter erfarenheter och lyssnar in. Detta tillsammans med en del föreläsningar fyller dagen lång.

Riksdagsman Niklas Karlsson (S) presenterade en av de viktiga utredningar som den rödgröna regeringen tillsatt, kommunutredningen, som tillsammans med den parlamentariska landsbygdskommiten ligger som rund för en framtida landsbygdspolitik.

Jag fick chans att prata med en statssekreterare som sitter som ”spindel” i nätet för kommunutredningen om hur det ser ut för Vilhelmina kommun. Utifrån våra förutsättningar och hur det ser ut för Socialtjänst och skola bl.a. Och då jag pratar med henne ser jag att det är en liten annan verklighet än den bild hon har och därför är det enligt mig desto viktigare att förmedla denna bild som jag även blev ombedd att skicka in till henne.

Ikväll hem för att knoppa in och sova lite skönhetssömn innan kungabesöket inför Inlandsbanans 100-årsjubileum imorgon.

Och du kommer väl och firar med oss?

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Pingback: Bråda dagar | Ruggugglan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.