Inlandsbanan 100 år och kungabesök

Igår firade vi Inlandsbanans 100-årsjubileum och det med pompa och ståt med besök av Hans Majestät Konungen och landshövding Magdalena Andersson.

Det började med besök i Stalon och en rundvandring i deras fabrik som tillverkar framförallt tillverkar ljuddämpare för jaktvapen. En högteknologisk historia med ett envist par, Maria och Daniel Axelsson som nu under snart 15 års tid utvecklat sina produkter och där man nu är nr 1 i Europa.

På tillbakavägen fick Kungen lyssna till Åsa Baer som berättade om rennäringen, dess utmaningar och möjligheter och Åsa beskrev bl.a dagens situation med den globala uppvärmningen som ställer till det där de börjar se ett annorlunda mönster i årstidsväxlingarna, men även beskrev skogsindustrin och de utmaningar som där finns.

I Lövlidenkorsningen stannade vi till slut hos Martin Bergmans för lunch. Nyrökt fisk direkt ur röken och som Kungen fått en förevisning av Martin själv. Tillresta gäster från våra grannkommuner Storuman och Sorsele samt inblandade under dagen fick inmundiga denna utsökta fisk.

Ett ånglok från Storumans Ångtågsföreningen stod sedan redo att skjutsa oss in till station. Måste säga att mitt barnasinne väcktes då jag tog mig en snabbtitt uppe i ”hytten”. Jättekul. Väl på stationen inne på Plassn stod en folkmassa av sällan skådat slag och tog emot HMK och vi andra. Kungen var på ett strålande humör och en och annan fick sig en samtalsstund när vi vandrade fram.

En promenad upp till centrum med tal inför en enorm folkmassa och en titt på stolpsittare och iskyrka där samtal med Lions och Gunnar Vikström innan  skotertävling uppe vid Folkan som följde för ett sista stopp hos Sven-Åke och Doris Risfjäll med en kulturell återblick. En mycket trevlig stund där detta par visade och berättade om både den slöjd de alstrar, men även den historik som finns inom Vilhelmina och som delvis finns bevarad i deras lilla affär och museum.

Vid 16 avgick sedan bussen till flygplatsen och till planet för återfärd mot kungliga huvudstaden.

Vilhelminaborna visade upp sig från sin bästa sida. Högteknologi blandades med mathantverk, turism och kultur och som visade på Vilhelmina kommuns storslagenhet och att vi har företagare och entreprenörskap även idag och att vi inte tillhör en utdöende glesbygd utan vi går in i framtiden med tillförsikt.

IMG_2004

Etiketter:

6 kommentarer

 1. Pingback: Kungen i Vilhelmina | Ruggugglan

 2. Leena Berggren

  Hej Magnus!
  Ja, gårdagen blev lite speciell i Vilhelmina.
  Kungabesöket lockade ut folket ur stugorna.
  Som en i folkvimlet lyssnade jag på folks
  kommentarer. Varav en återkommande var:
  ” I andra kommuner har det delats ut flaggor
  till folket att vifta med, som välkomsthälsning
  vid Kungabesök, men inte i Vilhelmina.
  Som vanligt utmärker Vilhelmina sig.” /slut citat.
  Jag vet inte hur det varit vid kungabesök i andra kommuner, men jag kan hålla med.
  Visst hade det varit trevligt att välkomna kungen med en liten svensk flagga?! 🙂

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Leena!
   Utifrån de reaktioner jag fick från sällskapet jag följde med så var det inget man reagerade över utan tvärtom var väldigt nöjda över de arrangemang som nu var.
   Men man kan ju naturligtvis fråga sig om det hade gjort till än ifrån med flaggor till barnen?
   Ha en fortsatt god söndag!

 3. Leena

  Trevligt ditt sällskap var nöjda. Dock saknade delar ur folkhavet svenska flaggor, främst till barnen att vifta med. Men nu är besöket över och allt verkar fortlöpt till belåtenhet. Allt gott och väl, med andra ord.
  Ha en fin kväll. ☺

 4. Ann-Sofie Gavelin

  Hej Magnus!
  Och jag fick en fin film med telefonen vid järnvägen, då Karl-Johan tipsade mig om att jag stod bra till. Och där skymtade du också till. Tyckte att ni alla var lite väl lättklädda i blåsvädret. Vilken arbetsdag ni fick! Och allt var så bra ordnat. Kul att så många mötte upp. Alla jag mötte var på strålande humör.
  Ha en fin vecka

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.