Arbetslöshet som affärsidé?

Vem minns inte ord som jobbcoach?

Vem minns inte ordet etableringslots?

Vem minns inte FAS-3?

Alla tre är ord från en svunnen, borgerlig tid där jobbcoachen skulle fixa jobb åt den arbetslöse, etableringslotsen skulle hjälpa den nyanlände och den som gick på sjukförsäkring och blivit utförsäkrad skulle via FAS-3 lotsas in i arbete. Fint som snus. Eller?

Alltihop skrotades av den rödgröna regeringen.

Nu vill nämnda borgerliga Allians skrota Arbetsförmedlingen för att återigen låta marknadskrafterna styra och ställa.

Arbetsförmedlingen har under årens lopp fått utstå en hel del kritik och som vanligt är det säkert så att det är av båda sorterna, dvs obefogad och befogad kritik, men jag undrar naturligtvis hur de tänkt att det ska funka denna gång?

Etiketter: ,

3 kommentarer

 1. Kristina Norman

  Ylva Johansson skriver på twitter:
  ”Efter fyra år i opposition med ”poltikförnyelse” har nu de borgerliga kommit fram till…..(tada!) Arbetsförmedlingen ska privatiseras! Få lär imponeras av detta ”nytänkande”. AF har stort behov av utveckling och förbättrade resultat – och det sker nu. =>
  => AF upphandlar matchning av privata aktörer för stora belopp, rangordnar dem och håller koll på att de är seriösa och når resultat. Det sker nu. När de borgerliga styrde hade vi över 1000 privata företag som sålde coacher och lotsar utan koll med förödande konsekvenser.
  Med överenskommelsen om etableringsjobb (tills m LO, Unionen och SvNäringsliv) utvecklas ny modell för privata aktörer för matchning. AF behövs dock fortfarande, viktigt att förbättra service för arbetsgivare och bidra med t ex arbmarknutbildning.”

  Tilläggas blir kanske att Arbetsförmedlingen i sin senaste rapport redovisar att man når 5 av 6 mål.
  Arbetet ned förbättring fortsätter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.