Kunskap viktigt för ett långt och hälsosamt liv.

Igår tisdag hade vi kommunstyrelse och dagen innan fullmäktiggrupp.

Måndagen var främst vigd till resultat 2017 budgetremiss 2019.

En bra dragning där fjolårets resultat stannade på +5,6 miljoner efter en del ”ekonomiskt” strul med en fond som revisionen inte gillade. Dock ska nu detta var löst och alla är glada och nöjda. Vad som är att tänka på är att vi haft en regering som satsat pengar på kommuner och landsting och detta visar sig nu. Dock är mycket kopplat till den migrationsvåg som var 2016 och som spillde över även på 2017.

Vi ser att en medveten politik och duktiga tjänstemän som arbetat med kommunens verksamheter fått det hela att gå runt. Dock är mycket av överskotten av engångskaraktär och det är mycket viktigt att ta med sig in i framtiden.

Vi har haft goda år och avsatt medel i ”madrassen” och dessa medel kan användas till tider som inte är så goda….

Då det gäller budgetremissen ska den nu ut till alla partier där var och en ska ”sy ihop” sin budget och redovisa hur den kommunala ekonomin ska kunna hållas. Kort kan man säga att man kommer överens om ”ramarna”, dvs hur mycket pengar som finns att spendera till de olika verksamheterna. och som de flesta förstår brukar det vara så att behoven är större än tillgångarna och då gäller det att tänka till.

Idag onsdag är jag nere vid kusten, närmare bestämt i Skellefteå på Myndighetsdagarna två.

11 statliga myndigheter möter 24 kommuner från norr och västerbotten i samtal och diskussioner om hur det ser ut i vår land.

Generaldirektörer och höga herrar och damer berättar från myndigheternas sida. Tar upp frågor och i smågrupper diskuterar vi och lämnar över.

Måste säga att jag efter dagens möte varit nöjd med de dragningar som varit och det är mycket nyttigt som framkommit. Tycker nog att chefen för Polisen, region nord, MSB och Folkhälsomyndigheten varit de som utmärkt sig och haft mycket intressanta dragningar. Migrationsverket var den myndighet var den som utmärkte sig mest där mycket kritik kom från oss småkommuner i Inlandet och hur de anses EJ uppfylla sina åtaganden. Kommunerna har tagit ansvar under den pressade situation landet stod under 2015-16, men kommunerna upplever inte att Migrationsverket riktigt uppfyllt sina åtaganden.

Polisen berättade om sina bilder av hur brottsligheten ser ut i verkligheten och bekymret med de bilder som sprids som inte alls stämmer överens med denna verklighet.

Trygghet var ett annat ämne, vilket är en subjektiv bild och mycket finns att säga inom detta område.

Från Folkhälsomyndigheten betonade man om utbildningens vikt för ett långt och hälsosamt liv och där känner jag att jag kommer att grotta ned mig och tagga till inför det kommande valet.

Kunskap är makt. Makt över ett långt och hälsosamt liv!

 

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.