SD och övervinsterna i välfärden.

 

I Sverige kan privata bolag operera på välfärdsmarknaden inom skola, vård och omsorg. Ibland bra, ibland dåligt. Precis som då kommuner och landsting sköter om dessa områden.

Svensk skola är den mest liberala i världen där bolagen tillåts ta ut i princip hur stora vinster som helst. Om det sker på elevernas bekostnad spelar ingen roll. Marknadslagarna gäller.

Bolagen går i konkurs, elever ställs på bar backe. Kommunen får rycka ut och rädda det hela. Bolaget drar.

Lägre personalbemanning, betygsinflation. Elever går ut med högre betyg från de privata alternativen, men då de kommer till högre utbildningar så visar det sig att betygen varit uppblåsta och det visar sig ha sämre kunskaper. Jag har skrivit om detta i flera år, men vansinnnet har fortsatt, med det främsta argumentet att det gäller VALFRIHETEN.

Sverigedemokraterna gick till val 2014 med ett löfte om att stoppa dessa ”girigbukar” (Jimmie Ås egna ord), men det visade sig att de satte sig under resans gång och förhandlade med dessa ”girigbukar” och sedan ett antal år tillbaka så svängde SD i frågan. INGA VINSTBEGRÄNSNINGAR OM SD FÅR RÅDA.

Varför jag drar upp SD är just deras påståenden om att de är ett arbetarparti, värnar välfärden och för att de svängde i frågan efter sina förhandlingar och träffar med dessa riskkapitalbolag.

Det handlar om BEGRÄNSNINGAR. Inte att förbjuda.

Då går det inte att driva företag säger högern…..

Det går det visst säger vi inom vänstern och MP.

Trots att man visste om/hade en stark aning om att man skulle förlora en omröstning i denna fråga så lade man nu fram den igår och frågan om begränsningar i väfärden blev mycket riktigt nedröstad och tydligare än så här kan jag inte visa det och även säga att anser man att våra skattepengar ska gå till välfärden och inte till övervinster så ska man nog tänka sig för i valet i september.

Med röstsiffrorna 162 -139 röstade Alliansen (Centern, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna) och Sverigedemokraterna för att det är OK med dessa ÖVERVINSTER. Med dina och mina skattepengar.

Det är INTE OK enligt mig.

34675006_1546166262159239_8352145827895967744_n

Etiketter: , , ,

20 kommentarer

 1. Bergis

  Men Socialdemokraterna vill begränsa strejkrätten. Städa framför egen dörr först innan ni skäller på SD.

  • Joppe

   Jadu, whataboutism kommer man framåt med, eller? Seriöst, om man vill argumentera för något så är inte mendudå-mentalitet rätta vägen.

   • Bergis

    Men man måste väl leva som man lär Joppe? Hur ska vi annars kunna lita på politiker? Exempel Laila Freivalds var emot ombildning av bostadsrätter i Stockholms innerstad. Samtidigt köper hon sin egen bostad som ombildats.

    • Joppe

     Bergis, det är när man inte kan hitta vettiga argument till sakfrågan som man försöker styra över ämnet till något annat, precis som du gjorde. Vad än politiker har gjort i andra partier i det förflutna förtar inte det faktum att Sverigedemokraterna inte går att lita på idag.

    • Joppe

     Bergis, visst inser du också att det inte går att jämföra att enskilda ministrar agerar tvärtemot partiet med att partiet sverigedemokraterna säger en sak till sina väljare för att partiet sverigedemokraterna sedan kan rösta tvärtom i riksdagen beroende på vem som påverkar dem. I det första fallet består fortfarande partiets ståndpunkt, det gör det inte i det andra. Vad som är sämre i det andra fallet inser väl du också, eller?

 2. Svenne

  Var kommer dessa vinster från, jo från staten.Dessa så kallade välfärdsföretag gör vinster och vissa skickar vinsterna utomlands vilket väl inte är bra.Men att dessa privata företag gör vinster och brukarna är nöjda då funderar man var de kommunala sysslar med som inte får det att gå ihop och inte gör ett bra jobb. För det är ju faktiskt så att det är valfrihet och skötte inte de privata detta på ett bra sätt valde man ju de kommunala alternativet. Nåt är fel i hela debatten.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Exakt.
   Vinsterna kommer från staten och till syvende och sist våra skattepengar.
   Jag håller inte med dig.
   Utredning på utredning visar på felen, men ”valfriheten” som princip är viktigare än att ta till sig detta.
   Det är systemfel. Inte fel på debatten.

   • Svenne

    Jo givetvis kommer de från våra skattepengar, men även kommunens vårdpengar kommer från våra skattepengar. De privata vårdbolagen får samma peng som kommunala per brukare ,men gör ett bättre jobb till lägre kostnad och då blir det vinst över.Och det finns möjlighet att för brukarna att välja vårdform.Klarade de kommunala att ge samma vård som de privata då blir det billigare för staten. Idag kostar det samma peng ,varför klrara inte kommunen uppdraget ??
    Vore den kommunala vården lika bra eller bättre valde ju brukarna denna, men det vet jag att de inte klarar. Har inte hört nån brukare klaga på privat alternativ, för då hade de väl valt kommunalt iställe.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

     Till en början vill jag klargöra att det finns många privata alternativ som gör bra jobb. Så är det.
     Men vem säger att kommunerna inte klarar uppdraget? Och till samma peng?
     Det privata alternativet etablerar sig där det finns en marknad och viker denna marknad av någon anledning så drar man.
     Kommunen måste ställa upp i vått och torrt och får skrapa ihop resterna. Där har du sanningen.
     Har du ställt dig frågan var marknaden är då det gäller vård och omsorg ute i glesbygden?
     I vintras tappade Sorsele sina tandläkare. Ett ypperligt tillfälle för ”marknaden” att kasta sig över Sorsele och etablera sig kan man tycka. Jag skulle tro att de förväntade vinsterna i Sorsele uteblir och då är det inte aktuellt. Därför ligger ärendet kvar på Landstingets bord olöst.
     Du har inte hört det, men det är kanske att du sätter dig ned och läser en del rapporter och undersökningar.
     Jag ska slutligen ge dig ett exempel från Vilhelmina kommmun och där vi nu jobbar på för fullt med ett LSS 9:8 boende. Ett boende för barn och ungdomar som behöver mycket stöd och hjälp (24/7).
     Idag ”skickar vi iväg” våra barn och ungdomar söderut för denna hjälp till en mycket stor kostnad.
     Nu bygger vi och kommer att driva själv då vi ser att detta långsiktigt blir en ”bättre affär” för kommunen, men framförallt så hamnar våra barn och ungdomar betydligt närmare sin familj. Större medborgarnytta och mer pang för Vilhelminabornas skattepengar.

 3. Krille

  Ok, men nu lever vi i ett demokratiskt land där demokrati gäller och då väljer man Ja eller Nej till motioner.

  Nått som inte är ok för dig kan vara ok för någon annan. Så fungerar demokrati.

  Men tittar man på typiskt vänster så lyder tex
  – Rösta som du vill, men rösta rätt
  – Jämställdhet 100% men inte när det gäller 9000 afghanska män som ljugit om sin ålder

  Kul att du skyller och svartmålar mot SD när Moderaterna med sina 70 mandat röstat nej ????????????????

 4. Jonas

  Frågan handlar ju om att tillåta eller förbjuda vinster i välfärden. Har då aldrig hört Sjöstedt prata om att ”begränsa” vinster, utan enbart om att förbjuda. När det gäller SD så visst har dom ändrat vinkel på det hela. Men du skriver ju bara en halvsanning här. Om du hade varit ärlig och haft lite råg i ryggen, så hade du skrivit om SDs idéer om hur man kan styra vinstuttaget på andra sätt.

  Det är INTE OK enligt mig att försöka få halvsanningar till sanningar. Inte heller den sandlådenivå som hela riksdagen och gräsrötterna hållit på med allt för länge nu.

  (Och nej, detta är inget hot eller hat eller dyligt. Jag håller bara inte med dig.)

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Nu är det ju så att jag är Sosse. Vänstern får klara ut sin politik.
   Den fråga som varit uppe för omröstning är begränsningar i vinstuttagen. Inget annat. Jag har själv varit med och röstat i frågan på vår egna kongress.
   Sanningen är att SD var emot vinster i välfärden och gick ut med det budskapet till valet 2014. Svek det ”löftet” och satte sig ned med välfärdsindustrin och sedan svängde i frågan. Nu är man för att våra skattepengar ska kunna gå till fickorna på välfärdsprofitörerna.
   Du kan ju läsa propositionen här och sedan återkomma om ”halvsanningar”. Bemöda dig inte annars att återkomma.

   https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/03/proposition-om-att-begransa-vinsterna-i-valfarden/

   Har jag pratat om hot, hat eller dyligt?
   Kan tala om att på min blogg hade det inte kommit ut isf.

 5. Magnus Johansson (inläggsförfattare)

  Strejkrätten och Afganska ungdomar? Ska man skratta eller gråta?
  Ingetdera. Jag väljer att inte kommentera det över huvudtaget.

 6. gert karlsson

  Du Magnus ..
  Du skulle nog lyssna lite mer på Jonas som skriver i din blogg ..
  på frågan skrattta eller gråta så skulle jag gråta som sosse idag ..
  det är förfärligt hur ni förstört .. ni som en gång gick i spetsen för
  folkhem, rättvisa och rakrygghet i löften och åtgärder .. vart fan tog ni vägen?
  frågar gert allra vänligast ..

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Men du Gert!

   Du pratar om rättvisa och rakryggat. Jonas om råg i ryggen och halvsanningar.
   Jonas hade ju inte ens grepp på VAD man nu röstade om? Ska jag lyssna på en sådan? Lyssnar du på en sådan? Är det gemene Sverigedemokrat som lyssnar på en sådan?
   Frågan man röstade om var BEGRÄNSNINGAR av vinster i välfärden.
   Du ger intrycket av att vara missnöjd med Sossarna? Hur vore det om ni tog och gav några konkreta exempel av detta då det gäller Socialdemokratisk politik och välfärden?
   Som nu är så kommer det något …….ja vadå?
   Jag får höra/läsa om hur mycket bättre det var på Palmes tid etc… Men vad var bättre?

   Följ och läs detta inlägg som jag hade inne för någon/några veckor sedan om välfärdspartiet Socialdemokraterna. Återkom sedan och tala om för mig vad som sedan är fel så kan vi resonera.
   http://blogg.vk.se/magnusjohansson/2018/06/05/valfardspartiet-s/

 7. Patrik

  Hej Magnus.

  Det som av någon anledning alltid försvinner i den här debatten är att det finns fler bolag som gör vinster med hjälp av våra gemensamma skattemedel. Men ingen vill erkänna att det är så. Om du undrar så fundera var vinsterna för NCC, Peab osv skapas.
  Det som slår mig att de företag man struntar i när man är samma företag man har kritiserat för att ojämnställda med mest män i ledningen. Nu väljer man att jaga företag som många är startade av kvinnor.
  Hur funkar det med en feministisk regering?

  Mvh

  Patrik

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Patrik!

   Jag förvånas över att du jämställer plogkäppar och plogning med utbildning och vårdomsorg, men det kanske är så man ser det inom Kristdemokraterna. Jag ser en skillnad mellan mjuka och hårda värden.
   Jag förstår inte din koppling mellan könen? Du får gärna utveckla den och hur den har att göra med riskkapitalbolag? Kan bli intressant hur du ska förklara den utifrån ett jämställdhetsperspektiv.
   Ha det gott!

   • Patrik

    Hej Magnus.

    Först en grattis till ny jobbet. Sen blir jag lite förvånad över att du verkar tro att pengarna till vård, skola och omsorg har en annan plånbok än den som betalar våra vägar, skolbyggnaden och annan nödvändig samhälls service.
    Du borde väl känna till att det bara finns en plånbok och tar den slut får våra barn betala.
    Så det är därför jag blir förvånad över att vinstjakten bara sker i omsorgsföretagen för varje krona vi slipper betala till privata vinster ger ju mer pengar till lärare, sjuksyster osv.
    Så de måste ligga något annat bakom som att ni har en dold önskan att kvinnliga företagare inte ska få driva företag.

    Mvh

    Patrik

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

     Jag börjar med att tacka Patrik.
     Sedan gick jag tillbaka och såg efter vad vi skrivit tidigare och jag ville du skulle utveckla ditt resonemang.
     Först vill jag nog påstå att jag har fullt klart med ekonomin. Du behöver inte oroa dig.
     Sedan förstår jag nu ditt resonemang bättre utifrån att du verkar tro att det finns något ”annat” bakom. En plan om att en feministisk regering motverkar kvinnliga företagare?
     Låter det seriöst?
     Med tanke på att du företräder Kristdemokraterna, ett parti man inte direkt kan anklaga för att ha stått på barrikaderna då det gäller kvinnlig frigörelse är nog mitt råd till dig att tänka dig för innan du skriver igen och anklagar Socialdemokraterna i dylika frågor.
     Sossar och liberaler är nog de som genom tiderna stått för reformerna som gjort att kvinnor har de rättigheter de har idag.

 8. Patrik Marthin

  Hej Magnus.

  Du börjar likna statsministern. Svarar inte på frågan utan börjar svamla om annat.
  Problemet med era resonemang är att ni inte bara jagar vinster som beror på inkompetens i avtalsskrivningar från politikernas sida utan även slår undan benen på företag som oftast inte behöver binda upp mycket kapital i byggnader osv. Samtidigt som ni under så länge jag kan minnas en gång om året förfasats över de orättvisa kvinnolönerna som ni resten av året gjort allt för att trycka ned dessa i skorna.
  Det är därför åtminstone jag blir fundersam om det finns någon dold agenda mot kvinnligt företagande och för låga kvinnolöner.
  Jag är i grunden liberal och röstat hela mitt liv på folkpartiet för utom mitt största misstag när jag la min röst på S och var med och röstade dit den enligt min mening största slöseri med skattemedel från vår landsända till riksdagen.
  Och när KD äntligen bestämde sig för att släppa sin sjuka fascination för sängkammarfrågor fastnade jag för deras politik som utgår från individen och familjen.

  Mvh

  Patrik Marthin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.