Bucht och Almedalen

Nyss hemkommen från en Stockholmsresa från ett möte med landsbygdsminister Sven- Erik Bucht (S) och två dagar nere på Gotland och Almedalen där jag och kommunchefen blivit inbjudna av Region Västerbotten att berätta och fömedla vår bild av det digitaliseringsarbete som görs i Västerbotten och främst Vilhelmina.

Men vi börjar med Bucht…..

Vi var ned bjudna hela R10 (Region 10. 10 inlandskommuner i Västerbotten och Norrbotten) och åtta av oss dök upp på träffen.

Landsbygdspolitik stod på programmet och det utifrån den artikel vi skrev tidigare i vinter, men även utifrån den landsbygdsproposition som den rödgröna regeringen lade tidigare i vår. Från vår sida ville vi diskutera de frågor som ligger oss varmast om hjärtat:

* Lånemöjligheter för privata och företag

* Utbildningsmöjligheter för oss ute i glesbygden

* Kompetensförsörjning för både företag och kommunerna

* Strandskyddet och möjligheterna att bygga

* Bredband

Ett mycket bra möte där vi satt med ministern och hans folk på armlängds avstånd och där vi i gemenskap kan diskutera oss fram i olika frågor. Vi fick inte svar på alla frågor, men vi var nöjda och kan konstatera att det görs/har gjorts mycket inom landsbygdspolitiken och jag själv kan konstatera att landsbygdspolitiken ALDRIG diskuterats och varit så mycket uppe på bordet som under denna rödgröna mandatperiod.

Sedan var det Almedalen…

Under en rad år har det satsats mycket pengar på att bygga ut bredbandet i Sverige och även fast det inte är klart börjar det nu bli så pass utbyggt att det ska fyllas med något och i mötet med Bucht så kommer en ambitionshöjning med tillgängligheten att komma till stånd, men hur det blir med det återstår att se beroende på valet.

Men med bredbandet kommer digitalisering där vi i kommunerna har ett styvt jobb framför oss.

Hur ska vi bäst använda de möjligheter som erbjuds oss i form av bredband, appar/program och annat som florerar i denna värld.

Redan i dag har vi via vår nya hemsida börjat erbjuda våra medborgare E-tjänster där man via sin dator eller telefon kan ansöka om olika saker, alkoholtillstånd, försäljning av tobak tex. Mer kommer och tanken är att man inte ska behöva ta ledigt för att åka ned på kommunförvaltningen för att fylla i en ansökan.

I våra verksamheter används digitala tjänster i tex hanteringen av avfall. Och ifall du undrar varför du inte behöver avläsa din vattenmätare nuförtiden så beror det på att samma sopbil som kör runt läser av din mätare och skickar in för debitering ut till kund. Smart så det förslår och ett sätt att använda våra gemensamma skattepengar på bästa möjliga sätt.

Detta jobbar vi med för fullt, men det ska bli mer i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.