Debatt i Vilhelmina

Gårdagen bjöd på en debatt på Folkets hus och det var en granna skara människor som dök upp och alla platser i biosalongen blev upptagna och stolar bars till slut in = över 200 åhörare. Jättekul! Och vill du titta på den i efterhand finner du en länk här.

Åtta partier från fullmäktige var representerade, men även Feministiskt Initiativ (Fi) fanns med på scen.

Debatten inleddes med ett inledningsanförande på två minuter vilket är väldigt lite och det kräver sin politiker att plocka fram kärnan i sin framtida politik.

Själv tog jag upp vår näringspolitik och vikten av ett gott företagsklimat i kommunen där vi Vilhelminasossar lagt ett förslag till ny upphandlingspolicy och en kommunal livsmedelsstrategi. Detta för att främja vårt lokala näringsliv och småföretag.

”Ett gott näringsliv genererar jobb. Jobb genererar skatteintäkter som i sin tur genererar välfärd. Och vi Sossar älskar välfärd”

Skolans betydelse en annan och sedan var tiden slut.

”Trygga barn ger trygga vuxna”

Sedan debatterades det inom olika ämnen och vid min sida hade jag socialnämndens ordförande Annika Wibrell (S) som är lugnet självt och som är trygg kamrat att ha vid sin sida.

Vi hade sagt att vi skulle försöka fokusera på framtiden, men där vi trots det gjorde några korta tillbakablickar där vi bl.a berörde de budgetar vi lagt de senaste åren och som lett fram till att vi kunnat lägga in och samla pengar ”i ladorna” och den sk. soliditeten som är ett mått på kommunens ”förmögenhet” ligger på ca 30 % (inkl. pensionsskuld) och det är bra siffror.

Vad ser vi framför oss då?

* Utbyggd flygplats

* Bygga ett LSS 9:8-boende för barn inom autismspektrumet.

* Två beredningar som ska ta sig an stora framtida utmaningar. Skolans framtida lokalbehov och barn och ungas mående.

* Åretrunttrafik på Inlandsbanan

En fråga som togs upp och som vi Socialdemokrater går till val på är att ”arbeta för att införa kultur/musikskola och även om vi är överens om mycket i Vilhelminapolitiken så visar det sig att det här finns en skiljelinje mellan oss och de borgerliga partierna. Centern och Annika Anadersson ifrågasätter varför vi inte har detta inom budget och mitt svar är att detta inte ska genomföras imorgon.

Saken måste utredas utifrån den musikskola som var. Vad kan göras annorlunda? Bättre?

Vi måste titta på det för att återkomma med besked längre fram.

Att det sedan är en ekonomisk fråga behöver ingen påminna oss om och vi tar oss ödmjukt an den uppgiften att få ihop det ekonomiska.

Sedan anser jag att denna fråga med kultur/musikskola ska kopåplas ihop med beredningen för barn och unga och med den kunskap jag har från skolans område så vet jag att det finns mycket positivt att hämta ur bl.a musiken för barn med särskilda behov.

En annan fråga jag tog upp och skickade till dess företrädare Eric Axelsson och som jag anser mer angelägen var frågan om den budget Sverigedemokraterna lagt på riksplanet och om den får genomslagskraft vad den kommer att betyda för Vilhelmina kommuns ekonomi och om vi inte ska höja kommunalskatten med flera kronor blir det till att skära i kommunens verksamheter.

Något bra svar fick jag inte utan ett påstående att jag inte läst Sds budget. Men tyvärr har jag ju det och tittar man på sidan 111 ser man att på tre år beräknar man att ta ifrån kommunerna drygt 92 miljader kronor (92, 224 miljarder kr för att vara exakt). Tror du att det inte kommer att ge effekter för kommunerna och den kommunala ekonomin? Det är många miljoner det blir frågan om för Vilhelminas del

”Då blir det till kasta osthyveln och ta fram yxan”

En bra kväll med bra stämning och jag ska nu börja med summera ihop denna mandatperiod, men även fundera över en del inför det kommande valet, men det återkommer jag till.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.