92 miljarder 224 miljoner kronor

Så mycket vill Sverigedemokraterna på riksnivå i sin höstbudget dra ned (2018-20) de allmänna bidragen till Sveriges kommuner. 

Vad tror DU att det kommer att innebära för en kommun som Vilhelmina?

Imorgon lördag kl 11 ska jag och SDs lokala företrädare Eric Axelsson diskutera bla detta vid Tingshusparken.. Välkommen!

SD nedskärningar kommuner

11 kommentarer

 1. Bergis

  Fake news som vanligt från västerfolket som till varje pris vill behålla makten. Hur mycket smutskastning har inte SD fått utstå? Ni slipper fler flyktingar och anhöriginvandrare och ni får 70 öre lägre i bensinskatt så att landsbygden kan överleva. Det är väl bra?

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Intressant att du tillskriver din egna och SDs höstbudget som ”Fake news”. Speciellt då du kan följa länken och titta på sidan 111 där klippet kommer ifrån.
   Tyvärr är det inte det.
   Vår egna ekonomiavdelning har nu räknat utifrån denna SD-budget på vad detta skulle innebära för Vilhelmina kommun och för 2018 års del så får vi 47 000 000 kr (47 miljoner) mindre i statliga allmänna bidrag att använda i våra kommunala verksamheter. Och det blir värre…
   Börja ist. fundera på vad det innebär för Vilhelminabornas del och våra kommunala verksamheter. Mer kommer i nästa blogginlägg.
   Nu ska jag förbereda en debatt med din representant i Vilhelmina.

   • Bergis

    Om det du skriver är sant. Hur mycket sparar ni då inte genom att slippa ta emot fler invandrare och därmed hela försörjningsplikten efter att nyetableringsstödet från staten upphört? SD tar troligtvis bort indexeringen på bensinskatten. Det gör att många kan bo kvar i Vilhelmina och fjällvärlden och därmed bidra med skattekronor till kommunen. Ert förslag innebär ju att man bara ska få göra större avdrag på resor till jobbet. Men innebär detta att jag får göra reseavdrag för att handla i Vilhelmina om jag bor i Saxnäs? Bilen behövs ju till mycket annat i fjällvärlden och inte bara som transportmedel till jobbet.

 2. Christian

  Det är väl en kommentar som denna som gör att jag börjar fundera på hur de är ställt med många som funderar på att rösta för SD. Fake news som svar på ett citat från SDs egen budget. Det är svårt att hitta något som är mindre fake. Varför rösta på ett parti som de inte ens har någon aning om vad de står för? Varför finns inte engagemanget att i alla fall ta 20 min och gå igenom förslaget som partiet lagt fram inför valet? De är skrämmande..

  • Bergis

   Som vänsterfolket tolkar SDs budget blir det fake news. Så här står det ”Idag ger staten stora ersättningar till kommunerna för de ökade kostnader de beräknas få till
   följd av det stora mottagandet av nyanlända. Det är Sverigedemokraternas mening att dessa
   kostnader bö
   r kunna minskas avsevärt. I första hand bör den lag som idag tvingar kommuner att
   ta emot nyanlända invandrare rivas upp och en återgång ske till att kommuner själva frivilligt tecknar avtal om mottagande. I och med detta kan också krav ställas på att exem
   pelvis boendeplatser kan ordnas utan nybyggnationer eller dyra köp och hyresavtal. Visar det sig att antalet platser inte räcker till samtliga som beviljas uppehållstillstånd bör Migrationsverket fortsatt ansvara för boendet till dess situationen ändras”

   Man lyfter alltså det ekonomiska ansvaret från lilla Vilhelminas axlar och skattebetalare till Migrationsverket.

 3. G E Abrahamsson

  Ni som verkar läst detta SD manifestet (Christian) vad är det som är ”skrämmande”?
  Själv har jag inte läst några utskick närmare från någondera, det står nästan samma i alla. Alla vill jättemycket eller åtminstone ganska, men hur mycket kommer gå att genomföra?

  Några lovar att musikskolan ska uppstå igen efter att samma, eller några till lade ner den.

  Varför skulle SD:s budget gå igenom och om den gör, varifrån ska pengarna tas till att uppfylla vallöftena? Några skriver att vi ska ta in pengar från vattenkraften och vad det i klartext betyder har jag ingen aning om. Skulle det i så fall täcka upp nuvarande utjämningsbidrag då blir det fifty fifty. Blir det inte? Jag har ingen aning och hur många andra väljare vet vad det här handlar om.

  Så alltså Vilhelminas överlevnad hänger på valutgången? Det är så jag tolkar det. Det förefaller ändå en lite egendomlig strategi?

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Edor!
   Så är det. Vilhelminas öde vilar i stora stycken på vem/vilka som kommer till makten på riksplanet.
   Ungefär 26 % av Vilhelminas ekonomi kommer från skatteutjämningssystemet och kommer då ett parti (i det här fallet SD, men Kd har liknande förslag) med sin budget där man tar bort dryga 92 miljarder där det mesta kommer just från skatteutjämningen så får det konsekvenser för den kommunala ekonomin. Det inser vem som helst.
   Att man sedan har folk, lokalt i Eric Axelsson i Vilhelmina hela vägen upp till partitoppen i form av Jimmie Åkesson som INTE kan förklara sina egna budgetar är skrämmande. Hade detta Varit Magdalena Andersson (S) eller för den del Anders Borg (M) hade dom blivit sågade jäms med fotknölarna.
   Ha det gott!

 4. Andreas Wahl

  Fast nuvarande regering skänker i dagarna bort 2 miljarder till Palestina.
  Skulle inte de pengarna kunna driva ett nu nerlagt norrlands BB i ett antal år tex?

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hur mycket skulle vi inte kunna driva med alla medel som skatteflyktingar drar iväg med?
   Bättre svar är så får du inte Andreas då din jämförelse haltar betänkligt och är en typisk jämförelse från höge/Sd- håll och ALLTID bygger på att ställa grupper mot varandra. Vi – Dom. ALLTID.

 5. Magnus Johansson (inläggsförfattare)

  På Bergis kommentarer slösar jag ingen energi då han inte kan hålla en sansad ton och blandar och ger från sådant som går att bemöta till rena oförskämdheter. Jag lägger ut dem, men det får räcka med det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.