Lördagens debatt med SD, Vilhelmina

Efter att ha skrivit ett inlägg tidigare i veckan om Sds lokala partiprogram som utgick från rubriken ”Vilhelmina förtjänar bättre” blev jag erbjuden svar av SDs gruppledare Eric Axelsson en debatt. Han ville inte ”agera pajkastning” påstod han.

Efter att nu suttit i kommunstyrelsen en mandatperiod och jobbat ihop med de andra partierna ansåg iaf jag att SD Vilhelmina stuckit ut hakan så pass mycket att jag ville bemöta det hela.

Han tycket jag hade fel i mina påståenden om deras lokala partiprogram, men även i mina påståenden om den budget Sverigedemokraterna lagt på riksplanet.

En budget som jag påstår får mycket stora negativa konsekvenser för en kommun som Vilhelmina (fast det gäller faktiskt ALLA kommuner som uppbär generella statsbidrag och även får pengar via den sk. skatteutjämningen.

Själva debatten då?

Jag kan inte säga att jag fick svar på mina frågor om vad SD i Vilhelmina skulle ha gjort bättre än både vi styrande Sossar och andra partier som hjälpt till under mandatperioden.

Jag trodde faktiskt att det var en felskrivning i att SD Vilhelmina ville bygga en helt ny landningsbana på flygplatsen till en kostnad av 300 – 500 miljoner, men så var inte fallet.

Medans ALLA andra partier i Vilhelmina nu ställt sig bakom den nuvarande förlängningen på ca 300 meter för att uppgradera flygplatsen SLA (South Lapland Airport) vill SD VIlhelmina bygga en helt ny. Pengar var inget problem var det svar jag fick. Det var bara att söka från annat håll.

Då det gäller SD och deras budget verkar förvirringen vara stor och verkar gå som en röd tråd genom hela partiet från deras lokala partiföreträdare till deras partitoppar och partiledare.

Jag hördes inte kunna läsa en budget (må så vara), men vi var rörande eniga om att vi i Vilhelmina kommun har en duktig ekonom och han står till ALLA partiers förfogande där vi ofta har honom som hjälp i våra egna kommunala budgetarbeten (även lokal SD).

Jag frågade honom om han kunde göra en grov uppskattning av HUR denna SD-budget för riket skulle slå för en kommun som Vilhelmina och resultatet är skrämmande.

2018: Dryga 47 miljoner mindre i statlig ersättning/bidrag till Vilhelmina kommun.

2019: Dryga 80  miljoner mindre i statlig ersättning/bidrag till Vilhelmina kommun.

2020: Dryga 96 miljoner mindre i statlig ersättning/bidrag till Vilhelmina kommun.

Ca 224 miljoner mindre på tre år (plusminus några miljoner).

Vem tror att inte detta får konsekvenser för Vilhelmina kommun och dess verksamheter?

Tror ni att siffrorna kommer att bli bättre sedan man nu från SD lovat en bränsleskattesänkning på 70 öre?

 

 

 

Etiketter: ,

7 kommentarer

 1. Bergis

  Ni i Vilhelmina kommer snart inte att ha råd tanka bilen längre. Priset för en liter bensin ligger nu på över 16,30kr. Med den automatiska indexeringen som sker 1 januari varje år utan debatt i riksdagen kommer en liter bensin att kosta över 17kr. Det här kommer att slå mycket hårt mot landsbygden där bilen behövs till så mycket mer än bara jobbresor. Priset på drivmedel är nu så högt att ni kommer att förlora valet på den frågan. Folk har praktiskt taget inte råd att låta er styra en mandatperiod till.

  • Bergis

   Du har säkert så stort politikerarvode att du inte ser problemet med höga drivmedelskostnader. Men för vanligt folk med normala inkomster slår det hårt och många har inget alternativ än bilen. Jimmie Åkesson har nyss gått ut och sagt att han inte alls håller med om att de vill avskaffa det kommunala utjämningssystemet.
   – Nu får Stefan Löfven för bövelen sluta ljuga hälsar Åkesson.

   Klara besked alltså!

   • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

    Innan dess har vi fått klappa ihop kommunen och låst dörrarna för det massiva dränaget Sd ägnar sig åt med de statliga bidragen till kommunerna

    • G E Abrahamsson

     Tar du inte i lite väl mycket nu Magnus? Vilhelmina har väl egna resurser också? Jag tycker det är inte länge sedan du gick ut med hur solid kommunen var? Vad ska folk tro som har för avsikt flytta hit om du ser så negativt på allting. Att man byter regering, om det blir vet vi inte ännu och varför verkar Storuman klara sig ovsett vilken regering som styr? Vi i Vilhelmina, eller du kan knappast påverka hela svenska väljarkåren att de ska förbarma sig över oss. Nä ryck upp dig nu.

     Låt det inte bli gnälliga Vilhemina.

     • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      God morgon Edor!
      Jag företräder Socialdemokraterna. Ett parti som nu ”suttit vid makten” i alla tre nationella församlingarna (riks, region och kommun) under denna mandatperiod gällande oss Vilhelminabor..
      Under denna fyraårsperiod har landet Sverige gått som tåget och vi har haft stora överskott i statens finanser och kunnat betala av på ett budgetunderskott som nu är historiskt lågt.
      Detta har spillt över på Sveriges kommuner och även kommunSverige (dit även Storuman hör) har gått bra.
      Vi har fått miljontillskott i form av välfärdsmiljarder som nu är satta till 20 miljarder/ år till kommunerna. Till det lägger vi de landsbygdsmiljarder som nu utlovats. Sammanlagt ca 18 miljoner för Vilhelminas del. Detta utöver de ”ordinarie” pengar vi får i form av skatteutjämning och generella bidrag från staten.

      Vi tar in resurser i form av kommunalskatt, men som inte på långa vägar räcker att driva runt vår stora och glesbefolkade kommun och utöver dessa skattemedel får vi dryga 181 miljoner kronor från utjämningssystemet. Inga småsummor och med tanke på de problem vi har haft att få ihop våra budgetar där vi jagar några miljoner blir min undran till dig hur vi ska finna åt de summor jag nämner i mitt originalinlägg?

      Mot denna politik med satsningar på vår gemensamma välfärd ställs vi nu från en av våra huvudmotståndare (SD) inför en höstbudget som går stick i stäv med vår egna politik där Sverigedemokraterna inte bara erbjuder kommunerna dessa miljarder. Man planerar (som finns att läsa via länk i tidigare inlägg) även att dra in på den skatteutjämning och generella bidrag som vi är så beroende av. Pengar som bidragit till Vilhelmina kommuns ”solida” ekonomi.

      Detta kommer att drabba även Storuman och resten av de kommuner som FÅR pengar via skatteutjämningen. Vilka som vinner på Sds budget är inte vi fattiga kommuner ute i landet utan de kommuner som ligger kring Stockholmstrakten. Lidingö, Danderyd osv…
      Sist.
      De diskussioner som nu förs ute i landet om SD och deras budget och tankar kring dem möts av de mest märkliga förklaringar från dess ledande företrädare inom SD. Förklaringar som om de skulle komma från Magdalena Andersson (S) eller Anders Borg (m) skulle mötas med mer eller mindre folkstorm av ifrågasättanden.
      Om du tycker jag är negativ, gnällig och ska rycka upp mig så får det stå för dig. Jag anser att jag måste ge min bild (och som till på köpet för Vilhelminas del är uträknad av vår egna kommunekonomichef). Vi är ett av de kanske åtta partier som ska styra skutan Vilhelmina kommun efter den 9:e september och då önskar jag att vi får ekonomiska förutsättningar till det. Att då hålla truten i denna viktiga fråga anser jag som ett generalfel och inget jag tänkt göra.

 2. Boo Jonsson

  Har vi någon ”räknenisse” som vill räkna ut hur många mil varje vilhelminabo måste köra för att tjäna in de 224 millioner kronor på tre år med 70 öre mindre skatt på bensin/diesel? Jag förmoder att det blir några vatv runt jordklotet. (Jordens omkrets 4000 mil om man tjänar in 70 öre per mil blir minskade bensinkostnaden ca 2800 skr/varv. För att komma upp 224 millioner måse man köra 224000000/2800=8000 varv på tre år, ca 2700 varv per år). Det är bäst att tanka och börja köra nu.
  Hälsningar Boo Jonsson f.d. matematiklärare i ”gamla”skolsystemet; Lgr 69.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Boo!
   Ja ska man tro det jag hör så kommer Oscar Sjöstedt (Sd) att få det jobbigt då alla inom SD, från det lokala till riks hänvisar till denna man då det gäller deras budgetar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.