Fullmäktiggrupp och sölkorvar

Igår måndag hade vi fullmäktig grupp, dvs alla vi som sitter i Vilhelmina kommuns fullmäktige (kommunens riksdag) fick oss information till livs. Vi hade även partivisa diskussioner där vi gick igenom de idag kända ärenden som kommer upp på fullmäktige den 10:e december. Några punkter från dagens möte:

* Dragning från Utbildningsförvaltningens chef om den delrapport som ska avges ang. beredning om skolans framtida lokaler. En sammanställning som alla partier nu ska få chans att tycka till om.

* En dragning från vår kommunikatör Emma Sandström om planer på ett nytt varumärke för Vilhelmina. Vad är det för känsla vi vill förmedla då vi träffar på folk som inte vet något om Vilhelmina?

På eftermiddagen drog sig de olika grupperna tillbaka och vi gick igenom det sista med vår budget som vi la fram (idag på KS, men den ska jag ägna ett eget inlägg om).

En sak som kan anses som en petitess, men som jag fullt vill lyfta är hur dåligt folk är på att passa tider och kommer insläntrande in då möten påbörjats. Alla kan vi vara sena, men det finns de som är notoriskt sena och de tycker jag kan ta och fundera på detta OM de råkar läsa dessa rader.

 

3 kommentarer

 1. Ann-Sofie Gavelin

  Hej Magnus,

  Tidigare var det väl så, att dörren stängdes minuten innan mötet började. Mötet började exakt på utlyst klockslag. Mötet fick inte störas. Kom man sedan dörren stängts fick man återkomma vid nästa möte. Så då har det ändrats?

  Det känns som att jag inte alls förstår det med att byta varumärke för Vilhelmina och vad det kan handla om, nu när jag tycker att det känns som om besöksantalet ökar.

  Ska jag förmedla att i Vilhelmina värderar vi inte kulturen så högt?
  1. Vi hade en kommunal musikskola som lades ner. Har inte startat upp någon musikskola för ALLA och ej heller en kulturskola.

  2. Museiverksamheten har dragits ner till en icke regelrätt museiverksamhet som innefattar:
  Tillgång på Kompetens och kunskap för att sköta museet och samlingarna. Museet är inte endast en utställningslokal! Föremål och dokument är inte döda ting som bara förvaras, de måste sättas in i historiska sammanhang. Vi hade Laila Eliasson som intendent med denna kompetens och kunskaper och dessutom detta hennes stora intresse. Hon hade visningar och aktiviteter för skolan. Det kan man inte ha om man inte kan lokalhistorien. Laila har fått artiklar publicerade som baserar sig på dokument i museets arkiv i Johan Nordlander-sällskapets tidskrift Oknytt, Dömda för barnamord och Elias Petter Sundqvist. en blivande folkskollärares dagbok.
  Museet har samarbetat med folkbiblioteket och med föreningslivet, bl.a. Lappmarkens släkt- och bygdeforskare. Tillsammans har ordnats aktiviteter för en intresserad allmänhet.

  Många besökare jag mött har uttryckt att Vilhelmina museum har varit det mest intressanta och historiskt lättöverskådliga museum som de besökt. Hur länge räcker det utan regelrätt skötsel? Allt ska dessutom dokumenteras och vara lättillgängligt för ex släktforskare åt emigranter mm som ifjol från Minnesota. Mina samiska släktingar kom från Norge i somras och vi fick titta på det som finns i museets samlingar från släkten, de som gick sameskolan i Bäsksele, bibeln på samiska, silver, skrin mm. Det var mycket och tog flera timmar. De var imponerade och tacksamma. Hur går det med det hädanefter. Vem intervjuar oss (den här generationen) till samlingarna? Uppskattade vi Laila?
  Finns hon kvar hos oss?

  3. Vi har ingen regelbunden tillgång av att kunna se god konst av etablerade konstnärer trots att vi har en gymnasieskola och den på stark frammarsch.
  Jag skriver detta, då min erfarenhet via GALLERI 88 och alla jag möter och pratat med genom åren sagt att de vill uppleva Kulturen, Naturen och Servicen då de kommer till oss. Skola och konstutställningar sades vara avgörande för barnfamilj att flytta hit. Men det var då?

  Jag har kört på med Vilda Vackra Vilhelmina. Duger inte det? Eller handlar det om något annat? Vi bor väldigt vackert och har bara 1 timme med bil ´to the mountains´. Jag känns villrådig. Till sommar vill Marina komma hit och 2020 Gina och John.
  Ursäkta att det blev så långt, men jag ville få säga det här.
  Ha en fin dag
  Ann-Sofie

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Ann-Sofie!
   Befinner mig på resande fot. Lägger ut din kommentar och återkommer!

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Ann-Sofie!
   Jag har bara ”ett svar till din första fråga. De andra måste jag få kolla upp lite mer och återkomma till dig.

   Musik/Kulturskola var/är något vi Socialdemokrater i Vilhelmina gått till val på och vill utreda förutsättningarna för att återinföra. Dock kom ett val ivägen, men det är intressant att se att i den styrande koalitionen så finns två partier, F! och Pa som har samma tankar som vi medans de borgerliga sa nej till detta (iaf på debatten som hölls på Folkan). I den bildning av majoritet som gjordes efter valet har då iaf jag inte hört att det pratats om sakpolitik från vare sig F! eller Pa. Allt utgick från makt och platser i nämnder.
   Vi får se var vi landar i den frågan. Den är inte aktuell nu iaf, men den finns med i vårt och Socialdemokraternas framtida arbete.
   I de andra två frågorna har jag inga bra svar att ge dig utan ber återigen att få återkomma.
   Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.