Digitala Västerbotten

Igår var hela kommunstyrelsen KS, med på en dag nere i Umeå som handlade om framtidens digitalisering. En framtidsfråga av yttersta vikt. Jag har skrivit om detta tidigare och Vilhelmina ligger långt framme i digitaliseringen och ses som ett föredöme i frågan och under dagen hörde jag Vilhelmina lyftas fram gång på gång. Ett kvitto på gott arbete från såväl politik som tjänstepersoner och även ett inspel i den debatt som ibland råder över det regionala arbetets vara eller inte vara.

Vi står inför ett paradigmskifte/systemskifte där digitaliseringen sedan något årtionde gjort sitt intåg och vi ser en revolution med förändrade beteenden.

En smartphone finns numera i var och varannan ficka och vi har omedvetet digitaliserat oss.

Google maps, Booking.com. Beställa pizza eller middagsmaten via en app är mer eller mindre vardag. Det finns snart appar för allt.

Detta gäller även kommunen och dess verksamheter.

Söka stöd och tillstånd. Få hjälp på distans via kamera och bredband.

I Saxnäs håller ett Samhällsrum på att växa fram. Den som vill och KAN ska kunna ta en del prover via det virtuella vårdrummet. I ett rum bredvid kan du via kamera stämma möte med Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan på distans. Allt helautomatiserat så det som krävs är att du är i rummet på den tid som avtalats.

Positivt/negativt? Jag ser möjligheterna där vi i glesbygden kan få tillbaka en del statlig service, men även sådant som vi måste hålla kolla på så att vi inte hamnar ännu mer ute i periferin.

Vad tycker du?

Bilden kan innehålla: 3 personer, personer som sitter

4 kommentarer

 1. Bert-Rune Wibrell

  Är du inte riktikt klokk i skalen,(citat av Hans Alfredsson.)vem fan sitter och tittar i en smart fhone.Politik ska det skötas digitalt.(nä nu jävlar.)

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Ja vad svarar man på sådana trevligheter?
   Ingenting föränn du lärt dig lite hyfs.

 2. edor

  Jag ser positivt på det hela. Inte minst om man kan slippa (onödiga) bilresor. Bra för miljön och säkrare sitta framför en dator eller mobil i de fall det går. Vi med våra avstånd gör att allt som kan skötas via digital teknik är bra. Men allting går inte lösa digitalt, det finns säkert en gräns där också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.