LEADER Lappland

För några veckor sedan fick jag ett telefonsamtal och en frågeställning om jag var villig att sätta mig i styrelsen för LEADER Lappland. Jag har för länge sedan varit i kontakt med denna förening och måste ärligt säga att det inte varit direkt positivt.

Mitt svar blev att få fundera på saken och återkomma.

Vad är då LEADER?

Kort förenklat kan man säga att det är en del i hur EU fördelar ut ekonomiska medel ur sina strukturfonder i sina medlemsländer via sk. LEADER-områden. I Sverige finns det 48 områden och Vilhelmina hör tillsammans med 7 andra Inlandskommuner till LEADER Lappland.

LEADER kommer från franskan och betyder, Liaison Entre Actions de Dèveloppement de l´Economie Rurale och betyder samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling på landsbygden.

”Syftet är att utveckla attraktiva, konkurrenskraftiga områden som ska stimulera ökad sysselsättning och nya företag.”

Det är ett sätt att jobba där företag, kommuner och föreningar kan söka ekonomiska stöd och dessa ansökningar går då in till LEADER Lappland som består av en styrelse med folk från alla kommuner och från tre olika områden: Offentlig, privat och ideell. Dessa bildar ett LAG, En Lokal AktionsGrupp och som är de som utifrån ansökningarna prioriterar dessa för att sedan gå vidare till jordbruksverket som tar beslut om bifall eller avslag.

Med andra ord är det Jordbruksverket som tar besluten, men vi ”gräsrötter” som prioriterar och förordar. Så har jag förstått det hela.

Man jobbar i programperioder (nuvarnade är 2014-2020) och denna period förfogar man över ca 41 miljoner. Denna programperiod snurrar med andra ord på sista versen och vi får se hur det blir framöver då denna är slut.

Hur blev det då med mitt ställningstagande?

Jag funderade och hörde mig för om detta och mina farhågor visade sig vara sanna, MEN de härrörde sig från den förra programperioden som upplevts som byråkratisk, krånglig och allmänt jobbig. Tyvärr är det något som man nu i denna period fått dras med och som ligger det hela till last. Det har även bitvis varit dåligt med representation i föreningen och jag vill inte bidra till den bilden. Tar jag på mig något ska jag fullfölja det hela.

Min fråga var OM man trodde att jag kunde göra någon nytta?  Jag har varken tid eller lust att sitta med något för bara ”sittandets skull”.

I onsdags var jag på mitt första styrelsemöte och det kändes bra och spännande och jag lär få anledning att återkomma i ärendet.

Små/stora projekt? Företag eller ideella föreningar? Sitter du/ni med frågor och funderingar utifrån det syfte som finns längre upp i texten tycker jag att du/ni ska gå in via länkarna. Du/ni har bara att vinna på läsa igenom det hela. Har du frågor så hör av dig. Antingen till vår verksamhetsledare Lovisa eller till undertecknad.

3 kommentarer

  1. Eva

    Har varit med att driva ett par leaderprojekt…suck hur mycket administration och ideellt arbete, samt förnedrande samtal med bla länsstyrelsen, hur man skall redovisa kvitton med 4 dubbla kopior på allt.
    Ett projekt som vi drev var det 69 tusen kronor vi skulle redovisa, vi skickade in 1,5 kg papper!
    De andra var över 200 tusen kronor…vägde inte ens buntarna, men pappersindustrin och skogsbolagen tjänade en hel del….en sk sidoeffekt.
    Tror inte att det blivit någon förändring. skulle försöka igen att söka, en träff med projektledaren så förstod vi att det var kört, inga små projekt från några småföreningar…de måste vara stora organisationer med stark administration och med pengar att förskottera, de kan söka.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej och tack för din kommentar Eva!

      Det är den bild jag haft av LEADER, men vad jag förstår så är det annorlunda nu.
      Naturligtvis krävs ett visst mått av byråkrati, men det får inte bli som du beskriver det. Då tappar man ju sugen totalt.
      Men jag tar med mig det du skriver och ska forska lite grann i det hela.
      Ha det gott!

      • Lovisa

        Hej. Både den förra programperioden och denna innebärr en hel del byråkrati och jobb för de som söker utvecklingsmedel men det ska inte kännas omöjligt att söka stöd. Kansliet ska finnas med och stötta sökande hela vägen.
        Jag har ganska nyligen börjat som ny verksamhetsledare för Leader Lappland och jag hoppas att fler föreningar och andra mindre utvecklingsgrupper söker stöd via oss. Det finns krav på att ”få till” likviditeten men det brukar kunna gå att lösa. Så om ni har en idé så hör jättegärna av er till mig på lovisa@lappland2020 eller 070-8820610 så kan vi prata mer!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.