Saxnäsgården

I Saxnäs har kommunen ett äldreboende på Saxnäsgården som i folkmun till en början kallades SMHI (ServiceHus Med Helinackordering). Det byggdes i samband med den stora om/tillbyggnaden av Saxnäsgårdenpå tidigt 90-tal och drevs av Mössebergkoncernen som även ägde och drev hotelldelen.

Hela anläggningen såldes av denna koncern för att i dag hamna i nuvarande ägares händer. Dessa valde att dela upp verksamheten i två bolag. Ett driftsbolag som driver hotelldelen samt ett fastighetsbolag som kommunen hyr lokaler (äldreboendet) av. Dock med egen kommunal personal.

I våras hamnade fastighetsbolaget Saxnäsgården i ekonomiskt trångmål och är numera under rekonstruktion. Man försöker göra upp med sina fodringsägare och om detta inte går och man inte finner ekonomiska medel hamnar bolaget sannolikt i konkurs.

Vad händer då med äldreboendet på Saxnäsgården? Vem tar ansvar för våra äldre på boendet? Vad skulle hända om kommunen köper lös de lokaler som nu är äldreboende?

Detta är frågor som väcktes och som vi tog med Kommunstyrelsen och dess arbetsutskott. Politiken har resonerat, diskuterat och frågan har undersökts av kommunens tjänstemän och ekonomer. Stötts och blötts med ett köp av denna del av fastigheten.

Uppdraget gick till det kommunala fastighetsbolagen som besitter olika specialistkunskaper då det gäller själva fastighetens beskaffenheter, skick och sådant som är av vikt och värde. Efter ett beslut i VIBOs styrelse om ett köp av fastigheten under förutsättning att Kommunfullmäktige ställer sig positiv till affären har nu frågan landat hos oss i kommunstyrelsen för att den slutgiltigt ska landa för avgörande för ett ev. köp hos kommunfullmäktige den 21/10.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.