Budgetar hit och dit och kovändningar

Idag var jag tvungen att fråga några som hade fler år än mig på nacken inom Vilhelminapolitiken om de varit med om något liknande?

Vi började dagen med ett extra KS där budgeten var en av punkterna och där vi i Framtid Vilhelmina (S+V) tillsammans med Centern lagt fram ett gemensamt förslag till nya budgetramar med neddragningar på 25 miljoner. Dessa skulle fördelas med 21 miljoner på Utbildningsnämnden och 4 miljoner på Socialnämnden.

Detta ränderade i en del diskussioner med främst KD, Fi och Pa som inte sade sig kunde köpa detta och resulterade i varsina yrkanden på egna förslag från Kd och Fi och Pa med ett förslag. Dessa byggde på att de 25 miljonerna skulle fördelas även på Kommunstyrelsen som skulle ta ansvar genom att dra ned sin ram med 6 miljoner, Un 15 miljoner och Soc 4 miljoner. ”Bara en frågan om fördelning enligt Kds representanter, men som iaf inte vi i S+V köpte. Kommunstyrelsen är en av verksamheterna som redan nu dragit ned sin ram med 4 miljoner och i nuläget räcker det enligt oss och vi vet från de dragningar vi fått från olika håll att det är inom Un de stora underskotten finns.

Från vår sida framförde vi den åsikten att det var märkligt att ett parti (Kd) nu gick in med ett eget förslag som i nuläget inte hade majoritet, men samtidigt innehar två viktiga ordförandeposter i Soc och UN.

Kan man sitta kvar som ordförande i dessa nämnder och samtidigt driva en budgetpolitik man i grunden är emot? Kommer det att bli bra.

Svaret blev ett svävande att det var knepigt.

Nåväl. När vi gick från mötet kändes det märkligt att den styrande majoriteten nu hade fyra förslag (moderaterna hade ett budgetförslag sedan tidigare).

Vår ambition i S+V har varit att ta vårt ansvar i denna budget och att denna linje är vad som gäller/gällde.

Väl på fullmäktige vidtog en ny runda där ståndpunkterna var i princip densamma och sålunda låsta. Samma fråga ställdes angående ordförandeposterna….

En lång ajournering följde och nu vidtog ett intensivt arbete vidtog i att försöka övertala oss andra i köpa deras förslag. Moderaternas Lars Eliasson hade redan yrkat bifall till vårt gemensamma S+V+C -förslag och en redan nu hade förslaget en bred majoritet med 21 röster av 26 möjliga (egentligen 27, men Pa,s representant avvek).

Övertalningsförsöken bar inte frukt och efter en egen ajournering kovände Kd och biföll vårt (Kommunstyrelsens) förslag och en mycket bred majoritet antog det sålunda då Sd röstade på sitt egna ”förslag”.

En mycket märklig dag men som jag hoppas ska bära frukt i att vi fortsättningsvis kan fortsätta med ett bra samarbete där Februarifullmäktige kommer att bli en ännu större prövning då bredda förslag till besparingar ska presenteras och tas.

7 kommentarer

 1. Ewa Hed

  Ja det var så spännande att se och vara på sin egen plats på sin egen kontors stol. Att se detta drama. Jag är väldigt stolta över Er S-are. Och de andra som stöttade och visade vägen ned oss. På detta firade jag och Elisabeth middag med lutfisk och tillbehör som middag. God Jul

 2. Suzanne Sellin

  Lyssnade på distans denna gång. Positivt överraskad över ett bra samtalsklimat. Bra debattinlägg och en stor eloge för bra budgetarbete av er alla. Bra jobbat. God Jul till er alla.

 3. Magnus Johansson (inläggsförfattare)

  Och för att förtydliga så tar jag inte in tramskommentarer.
  Ät ngr pepparkakor och God jul Bergis.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.