Vem är vem….

..inom Vilhelminapolitiken idag?

Ja ska man tro Petter Bergner på VK och Eric Axelsson (SD) så är vi i Socialdemokraterna i majoritet nu tillsammans med Centern, eller som han skriver ”Nu verkar det stå klart att det också blir en sådan majoritet”.

Tommy Streling (PA) redogör i sin blogg i vanlig ordning för den ondska vi Socialdemokrater står för och som ALLTID verkar drabba PA och slutsatsen är att vi är maktfullkomliga (vilket även Bergner antyder).

KD:s au-ledamot i kommunstyrelsen har jag sett påtala hur detta förslag landat på bordet som en blixt från klar himmel vilket jag kan tycka är besynnerligt. Men det är mycket som är besynnerligt i detta.

Redan i slutet på november -19 började en skillnad i budgetar urskilja sig mellan oss i kommunstyrelsens arbetsutskott där Kristdemokraterna stack iväg åt ett eget håll, man var inte beredd att ta ansvar.

Frågan ställdes på sin spets under det extra ks-sammanträde innan fullmäktige den 19/12 där jag ställde KD-ledamoten mot väggen och frågade rent ut om de insåg att deras förslag, som gick tvärs emot det vi börjat jobba fram med Centern, som bl.a. innebar skolnedläggningar skulle omöjliggöra för deras parti att inneha ordförandeposterna i utbildningsnämnden (Ubn) och socialnämnden (Soc)?

På detta decembermöte tog vi ett första beslut om att minska ramarna med 21 resp. 4 miljoner för Ubn och Soc. 25 av 27 röster för detta. Inte dåligt för dessa tuffa beslut, men det kändes som att de flesta var på tåget.

Bläcket hann inte torka förrän KD m.fl började driva en helt annan politik och i konkurrerande Västerbottens folkblad går att skönja att med en Kristdemokrat som ordf. i Soc kommer nog ett tufft uppdrag till att bli näst intill ogörbart med en ordf. som inte tror på vare sig besparingar eller den prislappsmodell vi nu lovat följa (Och här rådde total enighet när vi tog beslutet vill jag minnas).

Ska de två viktigaste politiska posterna inom respektive nämnd driva en budgetpolitik som de i grunden inte tror på, och kanske tom motverka?

Svaret på detta har varit att läget varit ”prekärt”.

Jo, jo. Minst sagt.

I detta läge kan jag tycka (men det är ju jag det) att man inom KD skulle ha tagit ett snack om man inte skulle ha ”tagit sin Mats ur skolan”. Sagt tack och adjö, nu lämnar vi detta för att driva vår politik i opposition, men det gjorde man inte.

Att stuva om i nämndernas presidier pga. detta har sedan tagits upp i olika konstellationer, men i KD verkar allt ha flutit på som om inget har hänt. Varför då?

Att det ”slog ned som en bomb” kan jag förstå då det gäller Bergner och till och med för Eric Axelsson (SD) och Lars Eliasson (M). Men för KD, PA och FI som ”samarbetat” ???? Hur kan detta vara en överraskning?

Ett är säkert och det är att jag som gruppordförande har haft ansvar för min grupp (S+V) och som jag hoppas anser sig ha haft full insyn i detta. Att informera fler partier än så sträcker sig inte mitt ansvar. Jag hade nog kunnat berätta då det inte varit någon hemlighet för t.ex media, men då får man nog lov att ringa mig. Men något sådant samtal har jag inte haft och det är synd då det lätt leder till spekulationer och det behöver vi i Vilhelmina inte i detta läge.

Ett annat är att vi Socialdemokrater sökt samarbete nu pga. det ekonomiska läget där det krävs krafttag. Vi har hela tiden varit beredda att kompromissa då det gäller denna så viktiga fråga som börjar nu med denna budget -20, men som fortsätter med budget -21 och så vidare tills vi fått skutan på rätt köl.

Beslut måste tas och är man inte beredd att ta de nödvändiga besluten finns ingen grund att bygga något samarbete med oss i alla fall. Detta har vi varit MYCKET tydliga med sedan i höstas då budgetarbetet drog igång på allvar.

Och sist. Vilka är majoritet eller opposition i Vilhelminapolitiken?

Enligt KD, PA och FI verkar dom anse att Koalitionen fortfarande är igång, men KD:s lokala ordförande verkar i en Fb-tråd inte kunna svara på vem som är vad.

Och vad säger jag då? Är det fråga om ”Nya Koalitionen” bestående av dessa partier. Vad talar egentligen för att någon ledamot bland dessa partier över huvud taget ska ha säte i något presidium?

Tillsammans representerar dom 5 av 27 mandat i fullmäktige, men tycks ändå tro att man ska ha säte i presidierna. Både Pa och F! sitter via sina tidigare (Koalitions)förhandlingar med Centern på varsina ”Centerstolar” i kommunstyrelsen. Man tycks också ha glömt att en Kristdemokrat har tillträde till den kanske viktigaste gruppen i politiken – som ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott (Ksau)?

Man förutsätter egentligen att den obalans som Koalitionen skapade i samband med valfullmäktige hösten 2018 ska bestå, och det tycker jag nog verkar ganska långsökt. Den fördelning som skulle råda efter fullmäktige den 2 mars, om kommunstyrelsens förslag fastställs, speglar nog bättre hur den politiska situationen och majoriteten ser ut i fullmäktige idag.

Att frågan tas via kommunstyrelsen hör ihop med att själva ärendet om förändringar i presidierna behöver en formell beredning och också att fullmäktiges valberedning får förslaget för formell behandling med förslag till hur presidierna ska sättas samman och med vilka personer.

Jag vet det jag vet. Skåda inte given häst i mun, men ett är säkert och det är att det är först efter den andra mars på fullmäktige vi vet svaret om vem som är vem i Vilhelminapolitiken, men fram tills dess finns det i alla fall en opposition och det är Framtid Vilhelmina (S+V).

It ain’t over till the fat lady sings

6 kommentarer

 1. Jörgen K

  Extraordinär uppkommen skuld på grund av migrationsverket på närmare 40 miljoner från 2017 till början av 2018. Eftersom många kommuner och aktörer insåg i tid vad som höll på att hända och på så sätt kunde mota Olle i grind. Men Vilhelmina hamnade i den andra högen där man uppenbarligen var förblindad av intäkterna. Så att göra något för sent och för klent får sina konsekvenser, varför dög inte Vilhelmina till vad de flesta andra lyckades med?

  Kommunen lånade upp stora medel under samma period men inga inkomster kan kopplas till dessa och inga ägardirektiv om avkastning blev avkrävda, varför? Hur särredovisas anläggning och resurser som ägs av kommunen men nyttjas av de kommunala bolagen? När införs de nya redovisningsprinciperna?

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Om man bläddrar runt lite grann i kommunsverige (räcker faktiskt i länet) får man en helt annan bild, men jag ids inte jämföra. Det är nog bedrövligt i Vilhelmina.
   Du tycks veta betydligt mer än jag så du får nog redovisa bl.a hur mycket vi lånade under denna ”period” och till vad?
   I övrigt så förstår jag inte riktigt vad du är ute efter.

 2. Inez

  Vad är det du inte förstår egentligen Magnus? Jag försöker förstå vad du vill veta men kan tyvärr inte utläsa det av ditt inlägg där även FI omnämns?

  Är det att vi vill ta ansvar på annat sätt än genom att lägga ned byskolor?
  Är det att vi tycker att oppositionen ska ha vice ordförande posterna?
  Eller är du bara rätt och slätt förbannad?

  Jag kan gärna tänka mig att svara på dina frågor, här eller via telefon. Kommunväxeln har mina nummer.
  Allt gott!
  Inez

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Inez!

   Den här ”soppan” började redan i höstas i samband med budgetarbetet och är sålunda tätt förknippad med den, men det en inte första gången du antyder att ”jag inte verkar förstå”?, men upplys mig gärna du som verkar veta…
   Förklara för mig och Vilhelminas befolkning på vilket vis Ni (KD, F! och Pa) tar ”ansvar” för Vilhelmina kommuns HELA ekonomi genom ert agerande med den budget – 20 ni lagt?
   Ta för all del med det faktum att utifrån utfallet -19 till den tänkta ramen -21 (som vi nu jobbar med) skiljer 81 miljon i sänkning). Tankar inför budget -21 som är nu dragit igång vore även på sin plats.
   Ta även med att vi nu tar beslut om att låna 60 miljoner till driften.
   Ta även med det faktum att ni lägger skolans ramsänkningar på tätortsskolorna.
   Förklara vad som är ”annat sätt”? Vad är era skarpa förslag?
   Detta ”prekära” budgetläge där vi nu står har varit känt iaf sedan mitten på december, med två ordföranden (Kd)som sitter (och det verkar de tycka är helt ok) på ett radikalt annat förslag. Kan du förklara hur ni tänkt i den frågan? De två politiskt högsta företrädarna i de största nämnderna ska driva en politik de inte tror på….
   Förklara utifrån eran mandatfördening även hur du resonerar kring presidiefrågan där Ni (Oppositionen enligt dig) enligt ovan ”Ska ha Vice ordförande posterna”?
   Förbannad? Jag?

 3. Pingback: Vem är vad i Vilhelmina? – F! Vilhelmina

 4. Pingback: Tankar om "Vem som är vad" i Vilhelminapolitiken | Inez Abrahamzon

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.