Stängningsdag på Volgsjö skola

Det har varit mycket skriverier och kommentarer i medier kring den stängningsdag på Volgsjö skola som kommer i veckan.
För mig är det ganska naturligt att jag tar kontakt med ngn av de ansvariga, i detta fallet Viveka Abramsson (S) som är utbildningsnämndens ordf.

Jag pratade med henne och fick klart för mig hur man resonerat. Hon hänvisade även till denna text som jag fick lov att publicera:

”Den 19 mars 2020 beslutade riksdagen om en ny lag (2020:148) som ger Regeringen och skolhuvudmannen möjlighet att besluta om stängning av verksamheter enligt skollag (2010:800).
Tiden före påsk har sjukskrivningarna vid Volgsjö legat på mellan 25-33 % och efter något mindre, men tillsammans med vikariestoppet så kändes situationen ohållbar.
Beslutet togs utifrån en helhetsbedömning för att vi inte ska få fler sjukskrivningar och behöva stänga flera dagar på grund av det, vilket alltså är motiveringen.
Efter det togs beslutet att elever från Malgovik och Nästansjö, i lugn och ro skulle få besöka Volgsjö skola, bekanta sig med lokalerna och träffa rektorer och EHT.
Jag har full förståelse för att de som berörs av nedläggningarna av Malgovik och Nästansjö skolor griper efter alla möjligheter att skjuta upp beslutet, men arbetet med överlämningarna går än så länge enligt plan, även om förutsättningarna kunde ha varit bättre.
Jag har också förståelse för att det kan upplevas orättvist med tanke på all personal inom vården som gör ett fantastiskt arbete, trots problem med personalrekrytering och svårigheter att ta ut ledighet, men det får inte hindra oss från att ta tillvara de möjligheter som ges för att skapa drägliga arbetsvillkor för en annan yrkesgrupp.
Skjut inte på pianisten när pianot är ostämt. Även skolans personal drabbas av Corona-viruset och den diskussion som förs gör deras situation än värre. I dessa tider gäller att vi stöttar varandra oavsett vad vi arbetar med.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.