Dagens Robert Nyberg

En favorit i repris i dessa skolstartstider….

Bilden kan innehålla: text där det står ”TÄNK FYRTIOSEXTUSEN ELEVER GANGER SEX- TUSEN KRONOR SKATTEFRI VINST! นนน Nyberg UNGAR ÄR BARA FÖR HÄRLIGA!”

17 kommentarer

  1. edor

    Jag förstår du syftar på friskolor. Nu är det på det viset att socialdemokraterna genom G Person var med och lade fram förslagen till vad de nu varit eller är. Vad egentligen menar du, vems är felet om jag uttrycker det så? Du är ju själv sosse och vi har en sossestyrd regering, visserligen i minoritet, så jag förstår inte riktigt ditt syfte med inlägget. Försöker du komma undan ansvar för den politik som du och s generellt står för och skylla på andra det är deras fel. En staligt styrd skola vill ni ju inte införa igen, så vad är problemet?

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Tack för att du tog dig tid, men du har helt fel i din beskrivning av såväl friskolereformen som du blandar ihop med kommunaliseringen av skolorna som GP var inblandad i, men även av din kommentar kring ansvarsfrågan.
      Friskolereformen lades fram 1992 av regeringen Bildt (M) och sedan dess har det aldrig mig veterligen funnits en majoritet för att ta bort eländet. Därav syftet med inlägget.

      • edor

        Det kan nog stämma att det var så processen git till. Men då är frågan, varför har ni inte försökt stoppa den om den nu är så dyr och du med dig och S i Vilhelmina är helt emot friskolor liksom jag förmodar hela partiet är ense i. Varför inte starta en friskola själva om det är så jättelönsamt. Du kunde sitta som rektor och ”håva in” pengarna. Det kanske blir på det viset i slutändan, vad vet jag, att de kommunala skolorna läggs ner i Vilhelmina till förmån för en större friskola på plassen. Det finns ett annat påpekande också, undervusningen och kunskapen sägs fungera bättre i friskolor, så då är det väl bara positivt. Vi skulle också frigöra personal från kommunen, mindre krångel med bestämmandet och hur resurserna skulle fördelas. Det kan gälla fler verksamheter som kanske rent av både skulle bli billigare och fungera bätre. Det finns ingen naturlag som säger att kommunala skolor är det bästa (jag kan ha tyckt så) vi kanske får vänja i oss förändringar och den sittande regeringen tänker knappast se till att den kommunala skolan stärks. Den är till för stora kommuner (många skattebetalare) ungefär så tycker jag ha fått uppfattningen.
        Men visst var det Göran Person som avstatligade skolan och la den på kommunerna. Vilket betyder bara en sak, små ”fattiga” kommuner drabbas värst. S for ever? Tror inte det.

        • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

          Jag tyckte jag svarade relativt kort och koncist på din fråga.
          Det finns inte, och har inte funnits majoritet i riksdagen för att avskaffa friskolorna.
          Varför skulle vi Sossar starta friskola. Låter helsnurrigt.
          Visst är det lönsamt, men inte för kommunen.
          ”frigöra personal”. Tror du att det skulle bli billigare för kommunen? Koncernerna (och deras anställda) jobbar inte gratis ifa du tror det.
          ”Sägs fungera bättre” På vilket vis då?
          Finns ett antal utredningar som pekar på motsatsen och OM det nu skulle vara så bra kan man fundera över varför vi är ensamt i världen med ett sådant generöst system gentemot friskolekoncernerna.
          Vi har en liten friskola i Vilhelmina och Västerbottens inland, men den hör till undantagen. Varför tror du inte de stora drakarna, Academia osv inte etablerar sig här utan kommunerna får dra lasset? Jag läser att du tycks dela denna övertro på friskolorna, men vad som händer då de offentliga resurserna urholkas och flyttas över till privata alternativ verkar ni inte fundera speciellt mycket över.
          En annan sak är att det fortfarande krävs politisk majoritet för att genomföra radikala ändringar där hela borgerligheten tillsammans med SD vill ha kvar detta, i mitt tycke dåliga friskolesystem.

          • edor

            Är S en typ av religion eller att kritik och kritiker får inte finnas? Att du försvara kommunen och vad du ev gjort och inte är inte konstigt. Du skulle aldrig erkänna att ni gjort fel. När vi andra framför kritik är det som peta ett vasst föremål i ögat. Lika obehagligt verkar du och inbitna S:are ta det. Lägg av med ert dåliga beteende och öppna er mera. Ensam klarar ni inte av styra, varken i Vilhelmina eller någon annanstans. Tyvär är ni bara ett B lag som alla andra lite nerdekade.
            Sedan skiter jag i om du blir förbannad och tror det ska hjälpa. Det angår mig inte heller om ni vill lägga ner alla skolor i Vilhelmina, även inne på köpingen. Jag skiter helt enkelt i vad ni gör.

          • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

            Menar du med dåligt beteende att jag inte ska kommentera uppenbara fel Edor eller skriva vad jag själv tycker?
            Tycker du att jag ska ta ansvar för en politik som fördes för snart 30 år sedan och som till på köpet delvis fördes/förs av andra partier?
            Jag har inga problem med kritik, men den ska vara befogad och FRAMFÖRALLT riktig. Du började dina kommentarer med att det var GP och sossarnas som infört friskolereformen, vilket var uppenbart fel och sedan har jag svarat på din ”kritik”. Sedan fortsätter du med olika påståenden/det sägs och slutar med att bli rent sagt otrevlig. Synd.
            Men det behövs betydligt mer än så för att jag ska bli förbannad, men mer än så ”öppnar” jag mig inte för denna gång,
            Ha en god helg.

  2. edor

    Jag tror inte du tjänar mycket på att vare sig flytta fokus på friskolor eller på mig. Skött ditt jobb och se till så det händer något som förbättrar ekonomin. Jag tycker du uppför dig som en barnrumpa. Otrevlig? Och vad ska du göra åt det? Remma upp mig?
    Är det någon typ av uppförandekod ni igen uppfört nu igen för att slippa kritik och slippa höra sanningen?

  3. Per Sjölander

    När du vill påskina att friskolan i Vilhelmina utgör en ekonomisk börda för kommunen så är du antingen ovetande eller så bedriver du bara politisk propaganda. Förvisso är det så att friskolan får en högre elevpeng såsom ni valt att göra beräkningen, vilket de flesta kommuner inte gör enligt ”lika-villkorsprincipen” där man i slutändan korrigerar för det ekonomiska ”gynnande” av friskolan. Dessutom har kommunen aldrig kompenserat friskolan för de underskott som den kommunala skolverksamheten strängt taget årligen gör. Enligt skollagen ska en friskola ersättas med samma medel per elev som en kommunal skola som kompenseras för budgetunderskott. Utan att känna till de detaljerade siffrorna så är jag övertygad om att friskolan inte är ett dugga dyrare än den kommunala skolan, förmodligen billigare.

    När det gäller kvaliteten på skolan råder det ingen som helst tvekan om att Strandskolan är vida överlägsen våra andra tätortsskolor vad gäller såväl skolresultat som psykosocial miljö. Tvivlar du på detta så kan du mycket enkelt plocka fram Skolverkets utvärderingsdokument som finns i kommunens arkiv.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Tur att det finns dem som vet…
      Vad gällande Strandskolans kvalitet har jag aldrig specifikt ifrågasatt dessa utan tror (och vad jag hört) tvärtom vara en ypperlig skola. Vad jag däremot vänder mig emot är tron på att friskolor i allmänhet skulle vara ”bättre” än kommunala.

      • Per Sjölander

        Det som är riktigt sorgligt är att du sitter i beslutande position men har ingen aning om vilka långsiktiga konsekvenser nedläggning av byaskolor har, eller vad en friskola kostar i jämförelse med den kommunala skolverksamheten.

    • Viveka Abramsson

      Det vore intressant att ta del av underlag för dina påståenden. Vad jag vet så följer vi de rekommendationer som ges och på SKR:s hemsida kan man ställa frågor och få hjälp. Fristående verksamheter ersätts efter att bokslutet är klart om vi överskridit vår budget. Däremot kan vi inte begära tillbaka eller reglera ersättningen om vi går +, vilket inte känns bra. Känner du till ett annat sätt att beräkna den sk skolpengen som gör att ersättningen blir lägre så tar vi tacksamt emot den informationen.

        • Per Sjölander

          Om man bemödar sig med att läsa förarbetena inför de revideringar som gjorts av skollagen efter friskolereforman är det alldeles tydligt efter vilka principer lagstiftaren vill att grundbeloppet ska beräknas (likabehandlingsprincipen). Elevpengen ska beräknas på samma sätt för friskoleverksamhet som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till sina egna verksamheter. Många kommuner beräknar elevpengen utifrån antalet elever i kommunen oavsett om eleven studerar på en fri- eller kommunal skola. Man räknar alltså ut ett grundbelopp/elev som är densamma för friskole- och kommunala elever. Titta t.ex. på hur man gör beräkningen i Göteborg och Halmstad.

  4. Viveka Abramsson

    Tack Per. Jag skulle bli väldigt glad om vi kan få ner ersättningen så det ska jag snarast kolla upp. Att man räknar så när en fristående skola startar upp förstår jag, men inte att man gör så med en skola som redan är i gång. Det innebär ju att man tar med elever som inte finns i den kommunala skolan. Rimligtvis ska man då också ta med ersättningen tillsammans med budgeten och den vet man ju inte hur den blir. Men som sagt jag ska kolla upp det.

  5. Viveka Abramsson

    Jag har ställt frågan till SKR och fått följande svar:
    ”Regleringen av bidrag för fristående skolor framgår under respektive verksamhetsforms kapitel i skollagen men gemensamt är att grundbeloppet ska bestämmas efter samma grunder som hemkommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den egna grundskolan.”
    Eftersom vår ekonom deltog i en rad olika träffar så utgår jag från att man satt sig in i hur ersättningen ska utformas och beräknas.
    ”För de flesta kommuner är det enklast att utgå från samtliga kostnader för ett barn eller en elev som går i kommunens verksamhet och sedan divideras kostnaden med antalet barn/elever i den kommunala verksamheten. Det beloppet behöver oftast justeras.”
    Därefter följer en uppräkning på kostnader som ingår och inte, det utgår jag från att vår ekonomienhet är insatt i.
    ”Det finns kommuner som arbetar mer utifrån beställar/utförarperspektiv, även om det inte är vanligt att man är organiserade så nu för tiden…..Ett sådant system kräver ofta ett väl utvecklat system för interdebitering. De kommunala verksamheterna måste betala för alla gemensamma kostnader.”
    Även här följer en uppräkning på olika exempel.

    Jag tolkar svaret som att vi gör som de flesta andra kommuner.

    Tittar man på Göteborg och Halmstad så har de ett system med en sk skolpeng som är given och där de olika skolorna viktas bl a utifrån socio-ekonomisk bakgrund och antal elever med utländsk härkomst och därefter kompenseras för det.
    Fördelen med ett sånt system är, som jag ser det, att budgetarbetet blir enklare och att ersättningen till fristående verksamheter kan hållas nere, medan nackdelen är att skolpengen inte kommer att täcka kostnaderna för små enheter och konsekvensen för den kommunala verksamheten är densamma; om ett barn eller elev placeras i en fristående verksamhet följer ”skolpengen” med, trots att man inte kan dra ned kostnaderna i samma utsträckning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.