En delåring och ett litet ljus i mörkret

Igår kom jag hem upp till fjället efter två intressanta dagar nere på Plassn där första dagen innehöll en dag med kommunfullmäktigegruppen som mest är det folk som sitter inom fullmäktige, ordinarie och suppleanter och en del tjänstepersoner från kommunen. Sedan på kvällen var det representantskapsmöte (repskap) med Arbetarkommun, internt partimöte med representanter från hela vår stora kommun. Gårdagen var det kommunstyrelse (KS).

Den stora dragningen på fullmäktigegruppen är delårsrapporten som visar hur det har gått för kommunen fram till 31/8 och utifrån det man sett prognostiserar utfallet för var vi kommer att landa ekonomiskt när året är slut. Utifrån detta analyserar främst tjänstepersonerna läget där vi i politiken drar våra slutsatser över gångna åtgärder och vad som behöver göras framöver.

Prognosen som är gjord visar på ett underskott på närmare 30 miljoner (35 miljoner mot budget) och är ingen munter läsning. KS bedöms gå mot ett nollresultat, möjligtvis ett litet plus. Miljö och bygg ett  litet minus medan våra stora nämnder, Soc och Un går mot stora underskott. Iom att hela delårsrappoerten är för stor för att läggas ut på bloggen får ni nöja er med två urklipp. För den som är intresserad finns hela att läsa via kommunens hemsida om en vecka eller så.

För stor kostym gällande kostnader i personal och byggnader samt ett stort tapp av invånare (ca 100 st ifjol) och med det stora tapp i skatteintäkter och statsbidrag kan underskottet kort sammanfattas med.

Men hur ser det ut? Vad har gjorts och vad görs?

Till en början ska man ha klart för sig att detta med budget jobbas det med året om då budgeten är kommunens viktigaste styrdokument.

Om vi börjar i slutet på 2019 (december) så skrevs budgetramarna ned för både Soc och Un med 5 respektive 20 miljoner och därmed minskade deras pengapåse drastiskt och ett antal beredningar sjösattes för att minska kostnaderna för bägge dessa nämnder. Även KS som hade ett plusresultat bidrog med beredningar och åtgärder.

Åtgärderna inom skolan är nog det som enskilt varit det största debattområdet.

Enligt de uppgifter vi nu får från tjänstepersonerna är att det är nu i höst vi börjat se effekterna av de åtgärder vi infört och att mer kommer under vintern och en bit in i -21. Att dra streck över verksamheter och räkna hem en besparing är förhållandevis ”lätt”. Men verkligheten är betydligt mer komplicerad där det ska förhandlas och folk går på sina uppsägningstider som kan variera från 6-12 månader. Jag har hört någon gång att snittet i Vilhelmina ligger på ca 10 månader från uppsägning till att personen verkligen slutar.

Jag är fullt medveten att det kan låta krasst, men jag vill betona vikten av att man (jag/vi) måste sköta detta med en viss ödmjukhet då det faktiskt är människor av kött och blod som berörs av alla dessa åtgärder.

Nedan en tabell för det totala med ekonomienhetens kommentar strax under.

Ljuset i mörkret (och det är inget tåg) är att jämfört med samma period i fjol ligger vi ”bättre” till i år än ifjol och det med närmare 13 miljoner och detta främst i personalkostnader. Vad säger det då mig?

Jo. De neddragningar och olika stopp (Anställning, vikarie och inköpsstopp) vi infört GER EFFEKT och vi har sakta men säkert börjat vända skutan Vilhelmina kommun går mot bättre resultat, MEN det säger mig också att vi inte är i hamn då vi fortsatt har stora underskott. Vi måste fortsätta vårt arbete med att minska den kommunala kostymen. Fler åtgärder kommer vilket innebär ytterligare neddragningar på personal/fasta kostnader och ser framtiden försiktigt optimistiskt och tror att vi tillsammans klarar av detta även om det tar tid.

Etiketter: ,

2 kommentarer

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Vad jag förstår har vi per den 31/8 i år ca 6 personer som flyttat från kommunen vilket kan tyda på att det blir betydligt färre i år än ifjol, men det får vi se då vi gör bokslut för 2020.
   Ifjol hade även den lilla kommunen Norsjö likadana siffror med ännu fler utflyttade och jag försökte komma i kontakt med folk där för att höra med dem.
   Jag lär få anledning att återkomma i frågan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.