Större finansiering från staten löser problemen?

Läser en del kommentarer runtomkring ang, de sparförslag som vi Socialdemokrater och Centerpartister nu lagt på kommunstyrelsens områden. Om detta kan man tycka mycket, men det som slår mig mest är den kommentar som fälldes från Kristdemokraternas ledamot i såväl Ksau och Ks:

”Om vi inte får se en större finansieringen från staten så är det bara början”

Jag häpnar och utifrån det jag sett tidigare från PDI och dess partier och olika budgetförslag kan jag bara konstatera att deras byggande av luftslott fortsätter antingen med pengar de tycker att vi borde ha fått eller pengar som vi borde hoppas på från staten. Kommunens kostnadssida och utgifter verkar vara sekundera frågor.

5 kommentarer

 1. Gerhard

  Helt rätt Magnus, man måste jobba med kostnaderna. Man måste anpassa kostymen efter den plånbok man har och inte hoppas på ”den store räddaren”. Har man inte blivit räddad förr så lär man inte bli räddad den här gången heller. Hårt jobb med egna kostnader är enda sättet att komma i ordning med ekonomin

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Så är det Gerhard och det har vi provat tidigare att bli räddade av ”förmodade intäkttsökningar” från staten och det ska vi inte göra om.
   Tack för din kommentar och ha en trevlig helg.

 2. Jörgen K

  Det sätter naturligtvis fokus på frågan varför då kommunen köper in ett fordon som har till uppgift att köra runt och hämta matavfall.

  Inte nog med att man gjort halt i ansträngningarna att genomföra upphämtningen man har återfunnit de mest förhärdade miljöpartister som även de ifrågasätter, inte bara miljöbelastningen, utan även insamlingsvinsten i glesbygd. Nya regler lär komma inom kort där kommuner får dispenser baserad på mängd / mil eller befolkning / mil.

  Högst troligt kvalificerar sig kommunen för undantagen och kommer enkelt friskrivas från insamlande av slask.

  Kommunen däremot skyndas att förbruka 4 miljoner på något som högst troligen kunde landat i något betydligt förnuftigare. Bara för att att medel finns budgeterade behöver man inte nödvändigtvis vare sig vara först, eller göra vansinnesaffärer…..I detta syns inga spår av betänksamhet.. sedan lär det kosta duktigt att bara åka runt i detta fordon som inte går att nyttja på annat sätt…..

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Ursprunget till detta är ett EU-direktiv så ska det skyllas på ngn är det nog dit du måste rikta sökarljuset.
   Men jag förstår ditt resonemang, men jag läser även in osäkerheten…. ”Lär”, ”högst troligt”….
   Precis samma sak har vi kommuner nu suttit med denna osäkerhet och försökt vänta ut vad som kommer, men lika säkert som det finns dem som anser att det kommer ”undantag” så finns det dem som är av motsatt åsikt.
   Och som vanligt är det att kommunerna sitter i kläm och än hur man gör så kostar det (skatte)pengar.
   Kom ihåg att det INTE är en bil som ENBART ska köra runt och hämta matavfall utan den kommer att köra precis som nu fast med ett nytt system där den tar in såväl ”sopor” som matavfall. Det blir ingen extrakörning med andra ord.
   Men jag tror jag ska försöka skriva ihop en blogg om detta till veckan för detta är nog ett område som jag tror många har intresse i.

   • Jörgen K

    Nja, det finns många EU-direktiv som ska passera de nationella villkoren och kriterierna, kommunerna ska nog vara särskilt kritisk då det ramlar ner saker i brevlådan som tillerkänts ”EU”.

    Det är nog detsamma som reklampost i brevlådan eller mailkorgen…….

    Kommunernas uppgift är inte att springa ut i blindo och hänvisa till EU utan agera endast i sista hand. Att man till sist kanske behöver krypa till korset är en sak men gode vad mycket skit man kan lämna därhän. Det får bli länsstyrelsens eller riksdagens huvudvärk!

    Tillbaka till fordonet, tyvärr som sopbil är den ineffektiv volymmässigt då slaskutrymmet inte går att fylla med annat än slask. För många glesbygdskommuner lär dispensen omfatta allt utom företag med livsmedelsförsäljning och kommunens egen verksamhet, eventuellt centralorten om tillräckligt många hushåll finns inom en viss sträcka. Det är vad förslagen fokuserar på. Men att gå ut nu är att missa målet såvida man inte försöker visa på att kommunen är ”miljömärkt” på något konstigt sätt….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.