Vem blir nästa offer på Kultsjön?

Idag satt jag nere på Kultsjön med svågern för lite ismete (blev en liten sill som återfick friheten) och såg med rysning i kroppen på hur gäng efter gäng med skotrar kom körandes från öster med sikte västerut på sjön.

Jag har under många år haft mina nät strax utanför Fårnäsudden i Kultsjön strax innanför det område som fryser sist och går upp först. Ett mycket förrädiskt område som har mycket tunn is under vinterhalvåret och som snabbt blir sämre OM det är så att Vattenfall får för sig att dra på nere i Stalons kraftverk.

Varför detta område som ligger mellan Fårnäset och Råg och Flyttningsholmen har dålig is är för att sjön smalnar av samt blir grundare vilket medför att då det blir drag i vattnet kommer varmt bottenvatten upp mot ytan och smälter isen underifrån vilket på några dagar kan medföra en total katastrof för den som åker över detta område. Vi som bor här kör aldrig över detta område.

Idag körde ca 25-30 skotrar över och då jag for hem från sjön får jag se en ensam skoter komma på väg tillbaka rätt över området och jag beslutar mig för att stanna och vänta in denna skoter för att upplysa personen ifråga.

När skotern är mitt över området stannar han och jag kan på lång avstånd höra hur personen sitter på sin skoter och pratar i telefon. Mitt hjärta for upp i halsgropen.

Till slut kom han över och jag viftade fast mannen och berättade precis som jag nu berättat och bad honom att kontakta sina kompisar och be dem köra runt vilket han skulle göra.

”Vi följde ju bara de gamla spåren som gick där”….

Det gick bra den här helgen, men drar dom på kraftverket i Stalon  nu då det råder elbrist så kanske det ser annorlunda ut nästa helg….

Jag har personligen dragit upp folk ur denna vak och det är flera stycken som har fått sätta livet till i området. Samtliga på snöskoter. När åker nästa skoter igenom?

Och kom ihåg. Det är du som sitter på skotern och kör som bär ansvaret. Ingen annan och jag uppmanar dig som rör sig ute på Kultsjön att ta kontakt med oss som bor i området (det gäller HELA sjön där gubbar och gummar ute i byarna sitter på värdefull info) och känner sjön bättre för information.

Var rädd om er!

Etiketter: ,

4 kommentarer

 1. Sixten Jonsson

  Fantastiskt saklig och bra upplysning som jag tror att du räddar liv med.Det borde vara fler som lägger ut liknande information i de sociala medierna.

 2. Åsa Fjällström

  Har haft liknande upplevelse med Volgsjön. Det är ju omöjligt för folk att veta då de inte har lokalkännedom. Kraftbolagen vill inte ta ansvar med skyltning. Jag har ett förslag. Identifiera särakilda problem stråk. Flagga för att dessa aldrig bör beträdas. De borde redovisas tillsammans med led kartor. Skoterleder som är stakade och sladdade är säkrast. All annan terräng kan vara potentiellt farlig. Stenar och dolt vatten. Saker som sticker upp ur marken, vajrar mm. Men reglerat strömmande vatten utför hög risk. Fler kommer att dö i onödan. Det behövs bättre varningar där det framgår att all färdsel utanför leder kan vara farlig. Även varningar för områden som aldrig bör beträdas.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Åsa!
   Jag håller med dig i att kraftbolagen borde ha ett större ansvar iom att deras verksamheter är en del i denna problematik, men det finns fler ställen och det personliga ansvaret går aldrig att bortse från anser jag.
   Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.