God och nära vård, plussiffror, bränslepumpar och företagande

Idag fick vi på fullmäktigegruppen ett kärt återseende då vår ”gamle” socialchef Roland Bång redogjorde för ett gigantiskt projekt som Region Västerbotten dragit igång med honom som projektledare.

Projektet God och nära vård

Tanken är att identifiera behov och resurser inom vård och omsorg för att få till en bra verksamhet till gagn för våra medborgare.

Detta är en stor del inom kommunen, men ännu större för regionen och det är väldigt komplexa frågor. Man ska komma ihåg att det många gånger är strukturer som varit igång i många år inom politik, men även på verksamhetsgolv där jobbet har gjorts på ett visst vis. Ibland framgångsrikt, ibland inte.

Men i detta både intressanta och nödvändiga omställningsarbete gav han oss en inblick och ”rapport”.

Delårsprognos april-21

Vår ekonomichef gav oss sedan en delårsprognos ”lightversion” per den sista april och den var betydligt roligare att höra än då vi satt på motsvarande möte ifjol då ”delåringen” gav oss för handen om ett minusresultat på ca 38 miljoner, men som slutade på dryga 6 miljoner back för 2021.

Minskade kostnader, främst inom personalsidan, men även övriga kostnader är stora, men även det intäktstapp ekonomerna räknar med slutar dock i en prognos på att vi kan landa med svarta siffror. Det innebär i runda siffror + 2,8 miljoner vilket är drygt 800 000 kr mer än det vi hade budgeterat för 2021.

Ett målmedvetet arbete från politik, förvaltningar, men framförallt personalen på golvet ger resultat och drar vi åt samma håll och går armkrok kan vi göra vad vi vill. Det är iaf min fulla övertygelse. Vi är inte i hamn, men ljuset i tunneln är definitivt inom räckhåll och nu återstår bara att hålla i och ut.

Nya lagar gällande drivmedel

Med dagens program fick iaf jag göra en ny bekantskap i Bogge Bolstad som är det senaste tillskottet som affärsutvecklare på vårt näringslivskontor och som föredrog det senaste inom ett område som har väckt mycket frågor den senaste tiden; bränslepumpar på små stationer ute på landsbygden och hur de ska kunna överleva de senaste förslagen till regeländringar/lagkrav som är planerade att träda i kraft juli -22.

Det är en rad olika åtgärder som näringsidkaren ska göra och lagen som utgår från Myndigheten för skydd och beredskap, MSB är i grunden god och är till för att skydda oss från de utsläpp av olika drivmedel och som kan drabba oss oerhört hårt.

Det man blir skyldig i att åtgärda är allt från att uppdatera kortterminaler till att åtgärda rostiga tankar och ledningar. Åtgärder som för en liten näringsidkare kan bli väldigt stora och till slut en överlevnadsfråga, men även en fråga om tillgång till bränsle för oss som bor utanför de större samhällena.

Det jobbas för fullt i denna fråga för det är bråttom i att få en lösning till detta dilemma.

Ung företagsamhet

Sista punkten innan vi gick in i våra gruppvisa överläggningar var en dragning kring Ungt företagande, UF med regionchef Frida Wimelius.

Ett viktigt område inom skolan och som är inskrivet i de nationella styrdokumenten för skolan är att jobba med entreprenörskap, företagande och innovationstänk bland ungdomarna och UF jobbar med att hjälpa till HUR man ska jobba med detta.

Hon visade på de utmaningar som våra ungdomar står inför och en svindlande tanke är att 65 % av våra lågstadiebarn kommer att jobba med arbeten som inte existerar idag och vilka kompetenser som kan komma att behövas.

Det jobbas en hel del med detta i Vilhelmina, men inte i de lägsta åldrarna vilket kan vara nästa steg i vår utvecklingssteg i jobbet för ung företagsamhet.

Jag jobbar ju själv som lärare och dessutom med de yngre åldrarna och är företagare och det känns bra att det nu finns ett material att jobba med även för de minsta eleverna och jag ser detta som ett sätt att integrera andra ämnen i det hela.

En bra förmiddag som följdes upp av diskussioner inom respektive partier/grupper…

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Pingback: Oseriöst budgetförslag | En fjällbos funderingar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.