Framgång och bakslag för den kristna högern?

Det undgår knappast någon som är intresserad av politik att det händer en hel del kring den kristna högern både på hemmaplan, men även ute i världen och samtidigt som det är oroande så finns det ljusglimtar.

I Texas har den Republikanska kristna högern genomdrivit ett lagförslag som i princip förbjuder abort efter vecka 6 och inga undantag ges för incest eller våldtäkt och människorättsorganisationer, tex Amnesty International ser mycket allvarligt på detta.

Men inte nog med det. Nu erbjuds människor som anger de som bryter mot lagen, allt från läkare till den som kanske skjutsar en kvinna till en ”olaglig” abort prispengar där den som begått ”brottet” får böta till den som tipsat myndigheterna.

Angiverisamhälle? Känns det igen?

Östtyskland? Gubbar med skägg och AK 47:or kallade Talibaner?

In God we trust.

Är religiös extremism acceptabel om den utförs i Jesu namn? Samma elände oavsett om du frågar mig.

Hur ser det ut i Sverige då?

Ja lika extremt som på andra sidan Atlanten är det inte men tendenserna har funnits även här och om detta har jag skrivit ett flertal gånger. Speciellt två partier har haft väldigt svårt att acceptera kvinnans rätt till sin kropp och rätten till abort, Sverigedemokraterna, men framförallt Kristdemokraterna.

Nu i samband med kyrkovalet gick KD i Salem ut med ett inlägg på deras snedvridna syn utifrån ”Skapelsens ordning”. Man kan tro att deras ”skapelsens ordning” ska följa deras norm om att det är mamma, pappa, barn, händerna på täcket (inget sex) såvida det inte är frågan om reproduktion. Men är det något som historien lärt oss är att världen är en kittel av mångfald och att även de rättrogna verkar hänge sig till både lättja och promiskuitet. Oavsett religion.

Men sist vill jag lyfta ett land som gått i motsatt riktning och det är det katolska landet Mexico som nu via sin högsta domstol ENIGT tog ett beslut om att avkriminalisera abort. Naturligtvis var den ytterst konservativa katolska kyrkan emot detta, men med Mexico börjar snart en handfull länder i Central och Sydamerika att ha lagar som tillåter abort. Måste nog ses som ett bakslag för den kristna högern då denna fråga är av stor dignitet och att dessa katolska länder faller en efter en.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.