Renslakt i Froskon

På vår skola har vi en utomhusprofil där uteaktiviteter ingår med allt från övernattningar i kojor, bivacker och tält ute i våra fjäll, sommar som vinter. Men även kortare turer med besök runt vår vackra dalgång med allt vad det kan innebära ingår.

Kulturen är en stor del i vårt arbete med eleverna och där den samiska kulturen är en del i vårt dagliga leverne.

Att förstå varandras olika villkor och vad som präglar oss som människor är viktigt för att bl.a motverka ”vi och dom” och istället främja ”tillsammans”. Att sedan renskötseln är en del i vår kommunala ekonomi som sysselsätter många människor och bidrar med skattemedel till vårat gemensamma gör ju inte saken sämre.

En annan och minst lika stor del är att lära våra barn om hur maten kommer på bordet och är det så att man äter tex kött så är det krasst så att korven som ligger på tallriken har en gång varit ett levande väsen och att man inte kan ta allt för självklart. Detta gäller såväl våra barn, men även många vuxna.

I år var det dags för en höjdpunkt på skolan i Saxnäs och igår tisdag blev det ett besök upp till Froskon och renslakten.

Våra klass 1,2,3 och 5 var de som i år fick följa med upp till Froskon där vi blev mottagna av folk på plats och även av elevernas klasskamrater som har detta som sin ”arbetsplats”. Roligt för dem är att få visa upp sina kunskaper för kompisarna och som de berättade om hur det går till och vi var såväl inne i slakteriet (husbehovs) som uppe i hagen där barnen fick chans att hjälpa till med att fösa in renarna in till silen där renarna sorteras ut beroende på vad som är tänkt ska hända dem. En del har ju tur att få fortätta sitt liv medan en del drar nitlotten och går till slakt. Ni kan ju tänka er hur stort det är för ett skolbarn att vara med om?

Vi fick med oss två renskinn som vi idag spände och spikade upp för att torka på väggen. Sedan drog vi vidare för en dag ute i skolskogen…

En strålande dag med idel glada miner uppe i Froskon kan sammanfattas med ”från jord till bord”.

Tack till alla ni som var där och tog emot oss. Speciellt tack till ordf. Mattias Vilhelmina södra sameby, men även till Malin, Elle, Nicki och Sire som berättade så mycket för oss.

Det är alltid lika roligt att få besöka detta speciella tillfälle och för barnen är det ett minne för livet.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.