Partipolitiskt obundna?

Nu på söndag smäller det till och är kyrkoval till svenska kyrkan vilket engagerar en del, andra inte.

Själv röstar jag inte i och med att jag inte medlem i Svenska kyrkan och hade tänkt hålla en låg profil, men ibland är det svårt att hålla sig och detta är en sådan gång.

Jag gick ur Svenska kyrkan för ett par år sedan för att jag tyckte att man från kyrkans håll nere på Vilhelmina hade en väldigt snäv syn runt konfirmationen och hur man skulle kunna hjälpa oss föräldrar uppe i fjälldalgångarna med långa avstånd. Om jag inte minns fel var det träffar både lördagar och söndagar iaf minst fyra helger (minst 8 resor ToR) under vårvintern. Att försöka lägga någon/några sammankomster utom Plassn i tex Dikanäs eller Saxnäs fanns inte på kartan och jag uppfattade det som att det inte fanns någon förståelse för hur mycket resor det kunde bli för oss och tydligt var att avståndet var betydligt längre för föräldrarna från Plassn till fjället än tvärtom. Om ”dom” överhuvudtaget frågade dessa föräldrar vet jag inget om.

Kontentan blev att vi harvade fram och åter men bägge jänten blev till sist konfirmerade.

Det som sedan fick bägaren att rinna över för min del blev sedan alla turer kring Vilhelminafolk som dels var kopplade till kyrkan och våra ungdomar, men även till det kristdemokratiska partiet i Vilhelmina. Det blev några turer kring partiet som kort kan sammanfattas med en människosyn som jag inte delar och som jag såg som allt annat är kristlig och det av människor som jobbar med våra ungdomar. Tack och adjö blev det för min del!

Att nu se Kristdemokratiska region/kommunpolitiker i Vilhelmina lansera sig som ”partipolitiskt obundna” känns väldigt märkligt. Menar de att de INTE har något att göra med moderpartiet då det gäller kyrkan, för att sedan koppla om då det gäller region och kommunpolitiken?

Det är nog bara i de partiet som man kan sitta på dubbla/tripla stolar och kalla sig ”partipolitiskt obunden”…

Ha en god kväll.

Etiketter:

2 kommentarer

 1. Brorson

  Menar du på fullt allvar att det inte finns partipolitiskt obundna socialdemokrater, att de som påstår sig vara det alltid lyder partipiskan. Om en socialdemokrat arbetar som fotbollsdomare, struntar han ifotbollens egna regler och dömer efter partiprogrammet? Visst kan man vara partipolitiskt obunden i vissa sammanhang, fastän man är medlem i ett parti, och följer partilinjen i andra sammanhang!

  Förtroendevalda i kyrkan, vilka representerar politiska partier i stället för Jesus Kristus är en styggelse. Därför borde politiska partier inte ställa upp i kyrkovalen, vilket INTE betyder att någon ska avvisas för att hon / han är medlem i ett visst parti och arbetar för att vår jordiska stat ska styras av det partiet. Jesus sa ”Mitt rike är icke av denna världen”.

  Att någon inte skulle kunna vara en god kristen för att han / hon är socialdemokrat är nonsens. Den, som påstår det, kan inte själv skilja mellan relligion och politik.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Jag jaktar så mitt utlägg och svar dröjde.
   Menar du på fullt allvar att du är så naiv så du menar att kyrkan inte drivs av politik?
   En av våra äldsta och mest förmögna institutioner?
   Fastigheter, skogsskiften….listan kan göras lång och stavas MILJARDER på varför det är politik i kyrkovalet.
   Bara det faktum att extremhögern engagerar sig i detta tar jag som intäkt på att det är politik.
   Och din liknelse med fotboll? Bättre kan du.
   Sedan kan du citera Jesus hur mycket du vill. Jag väljer att citera KG Hammar, den förra ärkebiskopen som menade att man ska vara försiktig med att tolka bibeln, men det är en annan historia.
   Det finns en lista (POSK) som vad jag förstår står för politiskt oberoende (men jag tvivlar), resterande är väl mer eller mindre kopplade till olika partikonstellationer och det har inte jag några problem med. De är öppna med detta, men Kristdemokrater i kyrkan som säger sig vara frikopplade från moderpartiet? 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.