Blåbruna budgeten: Inga pengar för att köpa in skyddsvärd skog

Den som har följt med nyhetsflödet har nog sett alla de inlägg som handlar om den svenska skogen.

Utan att ge mig in i sak på den själva skogsdebatten, som jag självklart har en åsikt om så kan sägas att en av de stora frågorna är äganderätten och har gällt staten som via Skogsstyrelsen nekat skogsägare avverkningstillstånd i syfte att skydda värdefull skogsmark som i sig är lovvärt.

Vad som har varit mindre lovvärt är att detta har inneburit att dessa skogsägare inte fått någon ersättning för detta ”intrång” i deras nyttjanderätt/äganderätt. Staten i form av skogsstyrelsen har inte haft ngr pengar att betala ut. Om detta i mycket grova drag.

 

För ett par helger sedan togs ett historiskt beslut av Vilhelmina övre skogsallmänning där man under en tid suttit och förhandlat med staten om att avsätta värdefull skog till naturreservat som ligger inom Vilhelmina övre sockenallmänning och nu tog stämman ett beslut i att godta den ersättning om ca 120 miljoner som förhandlats fram.

Marken kommer även i fortsättningen att ingå i allmänningsskogen, dvs ägas av delägarfastigheterna och jakträtt mm kommer inte påverkas av bildandet av naturreservat.

• Områdena som är föreslagna att bilda naturreservat av är Vännåten, Dalsån,
Skansnäsån och utökning av Njakafjälls naturreservat.

• Totalt är det 7 992 hektar vara 4 717 hektar är produktiv skogsmark och
ersättningsförslaget är ca 120 miljoner kronor.

Detta sa allmänningsstämman JA till.

I den budget som Socialdemokraterna och Magdalena Andersson lade fram fanns totalt ca 3, 7 miljarder tänkt för naturskydd varav  2 miljarder som var tänkta att gå till bl.a just sådana intrångsersättningar dvs att staten ersätter skogsägaren för att INTE avverka utan behålla skogen.

Men nu drevs en budget i form av  M+Kd +Sd fram och de tog bort dessa 2 miljarder som var tänkta att köpa in skyddsvärd skog.

Åter på ruta ett för både stora som små markägare och ytterligare en konsekvens av denna blåbruna budget och den sista resten av den svenska obrutna skogen som finns intill fjällkedjan hänger nu löst igen.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.