Bolagsfrågan återremitterad till Ks

Idag på fullmäktige skulle då ett ev. bildande av kommunalt bolag inom avgiftskollektivet klubbas och det blev en debatt på ett par timmar med lite ajourneringar.

Från min sida har jag försökt beskriva hur ärendet gått till och jag tycker inte att det skötts bra från den politiskt tillsatta bolagsgruppen redan från början.

Tidigt pekades alternativ till ett bolag ut, men denna information kom inte oss andra till del. Missades? Hemlighölls? Jag vet inte.

De som nu under dagens möte drev linjen  (S+C+M) om ett bildande av bolag menade bl.a om att ”bolagsgruppen” följt de direktiv de fått och att dessa inte innehöll några som helst direktiv om konsekvensanalyser för verksamheten. Vare sig i den dagliga verksamheten eller ekonomiska (för Ks eller för de medborgare som ska betala kalaset i form av avgifter för vatten och avlopp). Man menade vidare att nu hade det gått så långt och att ”loppet var kört” för att stoppa bolaget.

I mitt tycke ett konstigt resonemang och så här i efterhand undrar jag vad Lyckseles kommunalpolitiker säger om detta? Om inte vi i Vilhelmina vet vad det innebär lär inte de veta så mycket mer. Är de beredda att pytsa in pengar i det hela?

Nåväl. Jag hade både mitt anförande och yrkande klart vilket jag hade förberett och det stod var och en fritt att bifalla eller förkasta:

Underlagen som nu presenterats av kommunstyrelsen för fullmäktiges beslut, är i flera avseenden undermåliga och endast utifrån ett rådande perspektiv till framtida lösningar för de utmaningar vi står inför gällande V/A. Detta trots att alternativ presenterats den av KS tillsatta grupp med representanter från S+C och M och som ska jobba med denna framtidsfråga.

De redovisade handlingarna är uteslutande av rent formell karaktär, vilka krävs för att en bolagsbildning över huvud taget ska kunna genomföras. En stor och komplicerad fråga, som kommer att ha stor betydelse för medborgarna i Vilhelmina kommun både i avseende på service och kostnader, har redovisats komplett befriat från både en konsekvensanalys och vad ännu viktigare är, utan en siffra om vilka ekonomiska konsekvenser den föreslagna verksamhetsförändringen och bolagsbildningen kan komma att medföra. Den bakomliggande beredningen är mycket bristfällig och slarvigt genomförd och skapar stor osäkerhet om vad ett kommande beslut kommer att få för konsekvenser både verksamhetsmässigt men också ekonomiskt.

Jag yrkar därför att fullmäktige beslutar att återremittera ärendet till kommunstyrelsen med krav på att det nu liggande förslaget kompletteras med en omfattande konsekvensanalys som då också ska innehålla en redovisning av de kostnader som föranleds av förslaget att jämföras med kommunens nuvarande kostnader för de verksamheter som nu föreslås överföras till det blivande bolaget. Kommunstyrelsen ska i sin konsekvensanalys särskilt belysa de konsekvenser bolagsbildningen får på det idag tillämpade koncerntänkandet med utgångspunkt i att kommunens anställda kan arbeta mera gränslöst än när personalresurser knyts explicit till strikt avgränsade verksamheter och arbetsuppgifter.

Jag yrkar även på att de alternativ till bolagisering och som presenterats gruppen bereds och analyseras i vederbörlig ordning för att slutligen redovisas för kommunfullmäktiges ledamöter att ta ställning till.

Magnus Johansson (S)”

En liten märklig konstellation växte fram mellan mig + V+ KD+PA+SD+Fi där vi helt plötsligt hade tillräckligt med röster (nio) för en minoritetsåterremiss.

Diskussioner följde på hur mitt andra yrkande kunde tas med beroende på den analys jag åsyftade och som fullmäktiges ledamöter INTE fått ta del av. Utifrån den debatt som följde så hoppas jag att alla fått klart för sig hur viktigt det är att ärendena bereds rätt och att insyn är A och O. Något som faktiskt påpekades i den allmänna debatt som var under dagen.

Jag begärde ajournering och samlade den lilla revolutionerande skaran och vi kom överens om att stryka det andra yrkandet. Alla var vi överens om att det INTE var bolaget i sig eller samarbeten vi var emot, men misskötseln av HANTERINGEN OCH UNDERLAGEN. Kvar blev det första yrkandet som efter votering bifölls av blott nio röster, men som räckte för en återremiss.

Personligen ser jag det som en seger för Vilhelminaborna som jag hoppas får ett bättre berett beslut från politiken och även en knäpp på näsan för dem som försöker gena i kurvorna.

En besk eftersmak infann sig dock för en stund då debatten tenderade att bli personlig, men jag tar det som att ”man” har slut på argumenten och då ger sig på mig som person.

För min del gissar jag att ärendet tar slut iom detta beslut då jag blott och enbart har ett fullmäktigemöte kvar och kvarvarande ledamöter får nu hålla ett öga på att iaf detta ärende bereds på rätt sätt framledes.

Sköt om er!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.