Högervindarnas draksådd

Igår söndag körde jag från Umeå upp till fjället och slås av det stora antalet valaffischer som är uppsatta i var och varannan gatukorsning.

Trygghet verkar vara den gemensamma nämnaren och Moderaterna och Ulf verkar vara de som mest kör på det spåret där han står barsk med armarna i kors.

Och den trygghet han åsyftar är naturligtvis den som saknas där våldet härjar. Det skjuts och dödas och vi går mot ett nytt dystert rekord verkar det som.

Hårdare tag och mer resurser till polisen verkar ALLA vara överens om, men vad jag efterlyser är någon sorts reflektion över varför det har blivit så här och OM det är det enda botemedlet Uffe och högern har.

Att dra upp en sådan här diskussion brukar locka fram högerns underjordsarme som gärna tar till argumenten om ”bjuda på saft och kakor” vilket står mig upp i halsen.

OM det vore så att hårda tag vore den enda lösningen på detta så finns det tydliga exempel på där straffen är betydligt hårdare med allt från avhuggna händer till dödsstraff, men ändå frodas våldet.

På ”min tid” på 80-talet fanns det bara i Lycksele fyra ungdomsgårdar, men som succesivt fick se sina verksamheter nedskurna och de ungdomar som var där hamnade ute på samhället. De flesta går det bra för, men för en klick gick det sämre.

För mig är det glasklart att Sverige från att ha gått från det mest jämställda samhället på 80-talet till dagens ojämlika nu får se den draksådd högervindarna medfört.

Vill vi fortsätta ha det så?

Jag väljer Magda och Socialdemokraterna och hoppas på att vi ska få vänstervindar som kan vrida tillbaka detta elände.

Socialdemokraterna - Riksdagen

Etiketter: , ,

8 kommentarer

 1. Björn

  S+V fick väl majoritet i kommunalvalet 1982, så dom borde ha varit inblandade i nerdragningarna som drabbade ungdomsgårdarna.
  Personligen så tror jag att fler fritidsgårdar föga hjälper mot den organiserade gängkriminaliteten. Finns det pengar att tjäna,grova sådana och man har en våldsbejakande kultur/livsstil i ryggen så är det påstår jag näst intill omöjligt att avkriminalisera dessa ungdomar, med mindre än att vi låser in dom för att skydda allmänheten.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Ja nu tog jag bara Lycksele som ett exempel. Kommunerna är sin tur beroende av staten och deras pengar.
   Vad jag är ute efter är att sedan iaf 90-talet har samhället dragit sig tillbaka, främst från ”utsatta” områden som har fått förfalla och där det blivit därefter. Segregering och utanförskap ger ingen trygghet, men det står inget om det på affischerna.
   Grova pengar till trots så tror iaf jag att det går att vända trenden.
   Att ständigt och jämnt gå och titta sig över axeln för att någon, ”vän” lr fiende ska sätta en kula i nacken på dig måste vara tröttsamt även för den mest förhärdade brottsling.

 2. edor vilhelmina

  Ja det har ju gått bra på alla plan med Vilhelmina, även när du var med och styrde, så varför inte. S är nog melodin. Det finns nog inga andra som kan styra. Synd att vi är på väg in i Nato, det som Hultqvist helt avvisade vid senaste kongressen. Det verkar som man nu tar åt sig äran av det. Glöm det gamla folkhemmet, det är bara en dröm tro det ska uppstå igen. Vi har blivit som alla andra länder, eller kanske mer likt Mexiko där folk dör på löpande band. LO, facken och S är ett föredöme.

 3. Tomas Andersson

  Hej,ingen kommentar till inlägget. Bara för kännedom. Din partibroder tillika ordförande i Vilhelmina Arbetarkommun Andreas Eliasson bloggar det kommunal politiska handlingsprogrammet 2023-2026. Den 18/8 under kultur och fritidsliv skriver han ” jakt och fiske på statens marker ska kunna upplåtas till var och en inte bara till vissa utvalda grupper ”. Har skrivit två gånger till han om vilka utvalda grupper som avses Men inget svar än,,,, ” Eller som K-G Abrahamsson skriver 5/8 stöd oss i kampen om den fria jakten och fisket i fjällen och rösta på Socialdemokraterna.” Noterar att ni har stöd från högervindarna inklusive SD samt med flera partier i denna fråga.

 4. Christer

  Kan inte annat än att hålla med bloggförfattarens inlägg och dela den oro han känner över samhällsutvecklingen. Men när det kommer till analys och reflektion spårar han ur och hamnar i rena återvändsgränden.
  Den utveckling vi ser idag inom området utanförskap, organiserad kriminalitet och dagligt våld är en direkt effekt av det socialistiska/kommunistiska styre vi har haft i vårt land under lång tid, och då menar vi inte den senaste regeringsperioden, utan de senaste 50-60 åren.
  Sossarna har, bara under senaste perioden haft åtta år på sig att ställa saker ”till rätta” men resultatet har i stället blivit en enorm nedåtgående spiral. En spiral som kommer att accelerera kraftigt om vi inte får en snabb vändning av utvecklingen.
  Ser just nu att sossarna till och med har mage att gå ut med valslogan om att ”Sverige kan bättre”. Även om de naturligtvis har helt rätt i sitt påstående, är det ändå skrattretande att de själva tar dessa ord i sin mun. Snacka om att skjuta sig själv i foten och underkänna alla år man själv suttit vid makten.
  Om man nu inser att ”Sverige kan bättre”, varför har det tagit åtta år att komma på det? Åtta år när man istället kört rakt i riktningen mot katastrofen?
  Att möta det eskalerande våldet och gängkriminaliteten i vårt land kräver självklart insatser på många håll. Tyvärr har just nu ALLA partier (förutom möjligtvis extrempartierna V(pk) och MP) lagt väldigt mycket kraft på högre straff och övriga åtgärder faller därför utanför det som lyfts i debatten.
  Högre straff är definitivt en viktig insats som måste till. Dagens system där kriminella alltför ofta släpps av domstolarna, eller i fall där de döms är ute efter mycket kort tidz, verkar inte på något sätt avskräckande. Fall där samhället ger ”straffrabatt” eller ”ungdomsrabatt” eller t.o.m. skadestånd till kriminella dömda för våldtäkt fungerar bara som ved på brasan för de som skriker på högre straff.
  Andra åtgärder måste till, förebyggande och proaktiva. Sådant som ´på tidigt stadium upptäcker ungdomar eller t.o.m barn som är i riskzonen.
  Men i slutänden är det (och det är den stora anledningen till att du ska lägga din röst på ett borgerligt parti i valet) ett PERSONLIGT ansvar på varje individ i vårt land. Föräldrar SKA VARA ANSVARIGA för vad deras barn/tonåring gör. Oavsett bakgrund finns det trots allt skillnader mellan rätt och fel. Vuxna som begår brott ska tas bort från möjligheterna att begå nya brott och skada oskyldiga.
  Det är anledningen till att vi lägger vår röst rätt i valet. Gör det du också, rösta rätt, rösta blått.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Ja inte ger jag mycket för din analysförmåga Christer.
   Ditt kommunistsnack är bara trams. Sedan iaf 90-talet har vi haft en borgerlig majoritet i Sveriges riksdag med idel högerpartier. Alliansen lyckades styra i både regering och riksdag. Sedan växte sig ytterligare ett högerparti stora, SD, men till följden att det splittrade den sk. Alliansen där iaf både Centern och Liberaler tog avstånd från SD, men med Liberlernas kappvändande vet vi nu resultatet.
   Vi har ALLA ett personligt ansvar och ska/kan inte undgå detta och bryter man mot detta ska man buras in, men samhället har även ett ansvar att värna sina medborgare och ge dem möjligheter att kunna leva och utvecklas och där har Sverige i mitt tycke fallerat.
   Jag har inga problem med vare sig resurser till poliser eller hårda straff, men det måste även till åtgärder som motverkar segregation, ojämlikhet och orättvisor. Om detta pratas det för lite överlag, men definitivt från den blåbruna högern.

 5. Nicke

  Idag har det väl visat sig att just ungdomsgårdar (inom vissa områden) är en plats för rekrytering till gängkriminalitet.

  För övrigt ska det bli intressant att se om partierna kommer att ta ner sina valaffischer efter valet eller om de kommer att ligga och skräpa månad efter månad vid våra vägar.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Så har det visat sig, men det jag efterlyser är ett långsiktigt arbete där tex ungdomsgårdar finns med.
   Då det gäller skräpet så måste jag då säga att jag tyckt det funkat relativt bra i Vilhelmina oavsett parti.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.