Eftersnack…

…har det varit lite av från min sida då jag ärligt måste säga att luften gick ur mig efter valkvällen förra söndagen. Att det sedan för egen del blev älgjakt med tidiga mornar såväl som sena kvällar gjorde inte saken bättre, men….

Själva riksdagsvalet är nu över för denna gång. En svag majoritet landade i att den blåbruna högern ska försöka bilda en regering och i skrivandets stund är inget klart, men det ska bli intressant att se hur Ulf och Moderaterna ska lyckas sy ihop detta.

På det nationella planet ökade Socialdemokraterna vilket är positivt, men iom att ”samarbetspartierna Vänstern och Centerpartiet gjorde det motsatta blev läget nästintill som vid förra valet. De rödgröna 173 mandat och de blåbruna 176.

Intressant i Västerbotten kan noteras att moderaterna tappade ett riksdagsmandat till förmån för en miljöpartist.

I regionen verkar det fortsätta med en röd/grön majoritet och det känns skönt.

Då det gäller kommunerna i Västerbotten har Socialdemokraterna stärkt sina positioner i en del kommuner även om det inte blivit maktskiften. Umeå, Skellefteå , Norsjö, Åsele, Dorotea verkar behålla sina styren bl.a. Vilhelmina gjorde ett riktigt bottennapp med ett ras på 8,5 % vilket resulterade i ett tapp av 2 mandat.

Jag har av känd anledning hållit mig ifrån att kommentera kring kommunvalet i Vilhelmina, men jag förutsätter att man nu sätter sig ned och gör en noggrann analys av detta katastrofval där frågor lyfts upp på bordet, diskuteras och slutsatser dras för framtida lärdom. Finns nog ett och annat att fundera kring.

5 kommentarer

 1. GF.

  Vore ju klädsamt om du kunde nämna den demokratiskt framröstade högra falangen som just högern, i stället för att smutskasta närmare- 1,3 milj. som röstade på SD -med en inaktuell färg i partisammanhang!
  Men du kanske är en sån, som inte kan ta en förlust som man, det verkar så!

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   ”inaktuell färg”?
   Ändras SD och dess historia till att bli ”rumsrenare” och mindre brun ju fler som röstar på dem?
   Är det något vi borde lärt av historien så är det att så blir det inte.

 2. C H

  Du menar indirekt att 1,3 milj svenskar är ”bruna”. Fy fan vad oförskämt! Nu får du lämna historien och börja leva i nuet.
  Nån djupare analys av valresultatet i kommunen behövs nog inte. Nyckelorden är: Skolorna i Nästansjö och Malgovik samt konfiskationen av sporthall och föreningslokal som du var med och beslutade om. Förväntar du dig applåder?

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Var det det jag skrev ”C H”?
   Tror jag att alla som ville ha något nytt i Tyskland på 30-talet och som röstade in Hitler var Nazister och förstod vad det innebar? Nej det tror jag inte?
   Tror jag att under och efter kriget att det fanns massor av människor som ångrade att de stod där med raka armar och hyllade Hitler. Ja det tror jag.
   ”Lämna historien”?
   Vi verkar har drygt 20 % av väljarkåren som har lämnat historien?
   Vi har nyligen förintelseöverlevare som lämnat oss och brutalt varnat oss för att ”historien” och är PÅ VÄG TILLBAKA med SD!
   Vi har länder inom EU som begränsar de demokratiska fri och rättigheterna där SD-företrädare sitter och klappar händerna och har som föregångsländer!
   I veckan klassade EU Ungern som ickedemokratiskt längre. ETT PARTI RÖSTADE EMOT DETTA. SVERIGEDEMOKRATERNA.
   Jag kommer att fortsätta kalla dem bruna trots att du, ”C H” och dina kompisar som på min blogg försöker tvätta er/dem rena.

  • Maria

   Om du är missnöjd med den politik som har förts den senaste mandatperioden så ska du givetvis rösta på ett annat parti, men varför på ett brunt parti som har sina rötter i nazismen? Vad tror du att det hjälper de nedlagda skolorna Nästansjö & Malgovik? Inte ett dugg!! Jag tycker att det är djupt tragiskt att missnöjda människor röstar på missnöjespartiet SD och att dessa människor inte förstår problemet med att de röstar på dom. Om dom skulle komma i regeringsställning så är det bland annat bye bye för vår yttrandefrihet och annat som vi anser vara en självklarhet i ett demokratiskt land!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.