Sista fullmäktige?

Idag måndag åkte jag ned tillsammans med min bror till Vilhelmina för att bli avtackade för den fullmäktigetid som förflutit.

Vi satt ett gäng på bakre bänkraderna och lyssnade till Rune Andersson (V) som i sin egenskap av den som haft längst tjänstgöringstid startade upp den nya mandatperioden. Ett lite högtidligt tillfälle för såväl nya som gamla ledamöter.

Men innan avtackningen skulle en valberedning väljas och enligt den förtroendemannaberedning som blev tillsatt tidigare i år skulle den bestå av fem ledamöter och partierna får nominera sina respektive kandidater till beredningen.

Döm mångas förvåning då KDs Max Fredriksson går upp och lägger förslaget att valberedningen skulle bestå av en ledamot från varje parti.

En kanske i grunden god tanke, men som rätt och riktigt påpekades av några vore att gå ifrån förtroendemannaberedningens förslag som togs av fullmäktige INNAN valet. Påpekas bör att Kristdemokraterna missade chansen att påverka beredningen genom att hoppa av densamma. Dumt kan tyckas.

Förtroendemannaberedningen och dess förslag bygger på HUR man ska jobba i kommande mandatperiod och då ingen (förhoppningsvis) vet om kommande valresultat kan man undvika onödiga diskussioner och frågan som för mig dyker upp är varför man överhuvudtaget tillsätter en sådan här kostsam beredning om man inte har tänkt följa den?

Ett visst dribblande med yrkandet och antalet ledamöter blev det då man inte heller verkade ha koll på hur många partier Vilhelminas fullmäktige består av.

Ännu märkligare blir det då Fredriksson (KD) går upp och påstår att fullmäktige ”krånglar” till det hela då debatten startades av hans egna yrkande och dåliga koll på arbetsgång och antal partier i fullmäktige. Men det kanske får tillskrivas stundens allvar och den tyngd han känner som valets ”vinnare” av att visa framfötterna?

Nåväl. Hans yrkande gick igenom och en valberedning är vald av nya fullmäktige. Dock verkar de ha svårt att få till ett styre i Vilhelmina och därför blev fullmäktige ajournerat tom nästa måndag.

Hur ser spelplanen ut då utifrån den tid jag satt på mötet idag….

Socialdemokraterna har beslutat om att gå i opposition.

Centern och Moderaterna har bildat en gemensam plattform, Företagsamhet Vilhelmina.

Vänstern kör sitt race.

Kristdemokraterna, Politiskt alternativ och Sverigedemokraterna har ”valtekniskt samarbete”. Riktigt vad det innebär kan jag inte svara på då valet är över.

Själv fick jag dåliga vibbar av detta första fullmäktige. ”Gamla” oförrätter verkar fortfarande ligga och gro och hur man ska få ihop detta på ett vettigt sätt återstår att se, men ett vet jag och det är att vi nu står inför ett känsligt budgetläge och då borde man försöka se framåt. Det förtjänar Vilhelminas kommunmedborgare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.