Brist på konsensus i Vilhelminas fullmäktige

I måndags var det det politiska årets sista fullmäktige och för egen del kan man säga att det var avslutning även för min egna del och min politiska karriär. Början julen -13 och avslut midsommar -22.

Från ärendelistan:

  • Motion om återinförandet av musik/kulturskola i Vilhelmina kommun
    Det är många av oss som var med och lade ned den dåvarande musikskolan. Jag var en av dem och som efter hårda debatter tillhörde en minoritet inom Socialdemokraterna som ville behålla skolan. Om jag inte minns fel var ett hundratal barn inskrivna och den kostade 1.5-2 miljoner i drift.
    Min erfarenhet, bl.a från skolan  är att många är de barn som har svårt att ”uttrycka” sig och komma till sin rätt i skolan och de många teoretiska ämnena ist är duktiga inom det estetiska och där får utlopp för sin energi. Dock är det estetiska ämnet litet och det även i de andra ämnena.
    Även gällande fritidsintressen har dessa ”estetiska” barn ett begränsat utbud jämfört med andra barn med ”vanliga” fritidsintressena, fotboll, ridning, ishockey osv, osv.
    Vi har även jobbat med en beredning om barns och ungas mående i Vilhelmina och med insikt i vad detta kostar oss främst i lidande, men även i pengar tror jag att ett återinförande av musik/kulturskola skulle gagna främst barnen, men även den kommunala ekonomin.
    Jag är för denna tanke på ett återinförande, men tydligen pågår det något i frågan där studieförbundet ABF är inblandat och förslaget blev nedröstat (även av mig) och jag hoppas att nu detta inte rinner ut i sanden. Debatten var bra och Vänsterns motion satte igång den.
  • Medborgarförslag – Låt trädgårdstorpet bli en plats för kultur och friluftsliv
    Kommunstyrelsen har tagit ett beslut om att riva ”Torpet” som ligger vid Volgsjöns strand. Om detta anförd av Gustaf Gustafsson, att det är dåligt då han bl.a pekar på att området inte är inventerat sett ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Han ser att denna plats i framtiden kan bli något för Vilhelmina, ett hembygdsområde kanske? och som genom sitt läge kan gynna såväl de infödda Vilhelminaborna, men även tillresande.
    Gustaf imponerade på oss alla och efter en viss debatt med framförallt kommunalrådet Annika A (C) som pekade på att fullmäktige inte kan bruka våld på kommunstyrelsens delegerade beslutanderätt (vilket hon har rätt i) så landande debatten i ett sorts löfte om att pausa rivningen. Kåken har trots allt stått fallfärdig i många år och lär inte kosta många kronor att få stå några månader till. Gustaf och vi i församlingen kände oss nöjda med det.
  • Ekonomin
    Vi går mot ett överskott för detta året, men ett varningen finger höjs nu för att verksamheterna går mot underskott och detta är nu i ett känsligt och delikat läge.
    Vi har många verksamheter som nu går på knäna. Dels pga pandemin, men även av de senaste årens ekonomiska neddragningar och som lök på laxen en Ukrainakris vilket tillsammans med den föregående pandemin orsakat inflation osv.
    Nu är det dags för var och en att ta ansvar inom sina verksamheter, från golv upp till toppen, men även vi kommunmedborgare får hjälpa till med det vi kan.
  • Extra tillskott till Inlandsbanan
    Bolaget Inlandsbanan har hamnat i akut ekonomisk kris och begärt ett icke villkorat aktieägartillskott från alla sina ägarkommuner. För Vilhelminas del dryga 2 miljoner och detta klubbades med bredmajoritet.
  • Allmänpolitisk debatt
    I och med att det är budgetfullmäktige säger statuterna att det ska vara allmänpolitisk debatt, men det var det även förra fullmäktige och denna gång blev det en relativt sömnig historia. Roligast 🙂 var att jag numera benämns ”den där Socialdemokraten” i stället för mitt namn av socialnämndens ordförande Annika Wibrell (S). Detta efter att jag fått ett tack av Vänsterns Maggan Löfgren.
  • Budget
    Kommunstyrelsens och majoritetens budget antogs
  • Förtroendemannaberedning, slutrapport
    Detta var dagens STORA debattämne och drog ut på tiden.
    Min bild av förtroendemannaberedningar är att man försöker nå konsensus med en så stor majoritet som möjligt.
    Vid dagens möte hade Kd och F! hoppat av beredningen och till den liggande slutrapporten stod ”endast” Centern, vänstern och moderaterna. Socialdemokraterna stod bakom nämndsorganisation, men inte en hel del annat. Sd har avslagit rapporten i sin helhet och en ny nämndsorganisation. Pa hade inte lämnat in något remissvar.
    Delegationsordningen var ett hett ämne och för egen del såg jag beredningens förslag som fördelaktigast även om det finns saker att peka på.
    Efter många yrkanden och turer fanns det en majoritet för beredningens rapport (i stort sett iaf), men eftersom en del rösatde mot och reserverade sig (Socialdemokraterna) och PDI (kd, F! och Pa) samt Sd avstod från att delat i röstandet kändes resultatet sådär. Ingen bred förankring med andra ord.
  • Bolagisering av avgiftskollektiven
    Efter att jag, vänstern, PDI (Kd, F! och Pa) samt Sd röstat mot ett mycket undermåligt berett förslag från Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna blev det en minoritetsåterremiss med en motivering av att analysera de ekonomiska konsekvenserna för kommunen. men även för medborgarna och återkomma till fullmäktige.
    I slutet på maj tog Ks ett beslut om nya bolagsdokument och döm min förvåning då jag ser att ärendet skulle upp till dagens fullmäktige utan någon ekonomisk analys, men värre skulle det bli.
    Samma morgon tog ett extrainsatt Ks före fullmäktigemötet ett beslut utifrån en hastigt hopsatt analys att för fullmäktiges ledamöter ta ställning till på sittande möte.
    En Socialdemokrat deklarerade vid mötets början att han inte skulle delta i dagens beslut då han ansåg att beredningen till ärendet skötts dåligt.
    Dåligt är bara förnamnet och hur de ledande personerna inom Socialdemokraterna, Centern och Moderaterna skött detta ärende är på snudd skandal.
    Debatten uteblev då man kollektivt drabbats av munhäfta inom dessa tre partier och förslaget röstades igenom. Vi andra röstade mot och reserverade oss och nu ska jag till att författa min första överklagan till Förvaltningsrätten  då detta enligt mig inte skötts schyst utan under bordet.
  • Kommunens skog- och markpolicy
    En av Sveriges största kommunala skogsägare har fått en ny policy med bred majoritet.Jag hade berett mig på en lång dag och klockan var nästan 21 när jag lämnade fullmäktige för färd upp till fjället och mitt kära Saxnäs.
    Det blev ett långt inlägg, men det var ett långt möte och jag kan konstatera att det råder stor brist på konsensus inom Vilhelminapolitiken och med detta ber jag att få tacka för mig.
    Nu väntar midsommar och jag önskar er sol och värme i glada vänners lag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.