Marja

Den långa resan.

Den långa resan (1). Avfärden.

I min översta skrivbordslåda ligger ett pass, utfärdat den 29/5 1946 av Länsstyrelsen i Åbo och Björneborgs län, Finland. Passet är giltigt i sex månader och gäller för en utlandsresa.

Stämpeln berättar att jag har utrest den 21/6 1946. Det finns ingen stämpel för inresa i detta pass. Jag skulle inte återvända förrän sex och ett halvt år senare.

Jag är bara tre år och jag reser med min syster Leena, som inte ännu fyllt tolv år. Mamma har följt med oss från Björneborg till Åbo hamn. Nu står hon på kajen bland alla andra som ska vinka av passagerarna på båten till Stockholm.

Detta är ett av mina första minnen. Jag står vid relingen, Leena har lyft upp mig en bit och står bakom mig med sina armar hårt runt min mage. Jag skriker efter mamma. Jag har en tydlig minnesbild av hennes ansikte i folkmassan; ett smalt blekt ansikte, lite på sned, inramat av det korpsvarta lockiga håret. Hon säger att hon ska komma, hon ska bara gå och köpa ett pussel att ha med på resan. Hon går och kommer inte tillbaka…

Mer kommer jag inte ihåg av den resan. Leena har berättat att vi sov i en hytt för 6-8 personer och jag skrek hela natten. På morgonen anlände vi till Stockholm och fortsatte vår resa med tåg söderut. Hur vi tog oss från Skeppsbron till Centralen har jag ingen aning om. Under hela den flera timmar långa tågresan var jag arg och svor på finska. Finska svordomar är mycket uttrycksfulla, mycket r, p och k. (Vem hade lärt mig svära?) Våra medpassagerare matade mig med vindruvor för att hålla mig lugn.

Vår destination var Herrjunga och sedan vidare till Fåglum, till Östergården, där tre gamla ogifta systrar bodde med en stor tavla med ett porträtt av Martin Luther på väggen.

 

 

 

 

4 kommentarer

  1. Babs

    Jag läser det här som genom en dimridå av tårar för vilken hemsk upplevelse det måste vara att skiljas från sin mor på det sättet. Jag förstår att det var ganska vanligt, även här i Sverige när barnen skulle till sina sommarvistelser, så lurades ofta mamman att hon bara skulle handla något och så åkte tåget iväg. Min man var fyra år när dom skickade iväg honom till Dalarna med en adresslapp på bröstet.
    Du blev alltså kvar här i sex år, vad tänker man, svårt att förstå!
    Jag längtar redan efter den spännande fortsättningen!
    Kram

  2. Ka

    Ser fram emot denna berättelse med skräckblandad förtjusning. Vill men vill inte. Jo jag bara vill. Mycket intressant. Stor kram på vägen!

  3. Sus

    Så ledsen man blir, så fruktansvärt ledsen… tänk så lite man visste om barn… du var bara tre år…

    Man vet ju inte var det hamnar och vad det gör, men en sådan upplevelse får man ju bära med sig resten av livet.

    Det gör ont att läsa. Men jag väntar redan på nästa inlägg.

    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.