Marja

Den långa resan.

Den långa resan (2). Vi backar lite.

Det var faktiskt inte första gången jag gjorde den här resan. Ett år tidigare, hösten 1945, hade mamma och jag rest till Fåglum för att hämta hem syster Leena, som hamnat som krigsbarn hos systrarna Andersson i Östergården.

Mina föräldrar, som nu båda är döda, kom från Karelen, från den del som hamnade på den ryska sidan efter kriget. Befolkningen evakuerades av de finska soldaterna och mamma fick fara iväg med tre små barn, mina äldre bröder och Leena, och höggravid med min andra syster. Hon har berättat att de fick bara ta med sig det de orkade bära själva, så hon klädde på barnen dubbla uppsättningar kläder och band ett extra par skor om halsen på var och en. Pappa var ute i kriget


Vår fina mamma, ung och glad hemma i Karelen.

Så småningom hamnade mamma i Björneborg (Pori), där jag är född. Jag är alltså ett “permissionsbarn”. Mina äldre syskon skickades, tillsamman med ca 65 000 andra finska barn, till Sverige som krigsbarn. Leena hamnade som sagt hos systrarna i Fåglum, mina två bröder hamnade på en bondgård inte långt därifrån och min andra syster hamnade i Västerås hos ett barnlöst par, som senare adopterade henne.

Hösten 1945 trodde man att kriget snart skulle vara över, så mamma och jag for alltså iväg för att hälsa på tanterna som tagit hand om Leena. På resan blev mamma sjuk. Det visade sig vara ‘hiirilavantautialltså musparatyfus, en slags salmonella. Eftersom det är mycket smittosamt, blev hon inlagd på sjukhus och isolerad i flera veckor.

Mitt allra första minne i livet är när vi far och hälsar på henne på sjukhuset och jag får se på henne genom en glasruta. Vi fick inte gå in i rummet på grund av smittorisken.
Jag kommer ihåg en smal säng med vita lakan, ett blekt avlångt ansikte och det svarta håret. Jag kommer ihåg att jag inte fick komma in till henne.

Kriget fortsatte några månader till och tur var det kan man säga, för vi stannade kvar i Fåglum och mamma fick återhämta sig efter sin sjukdom. Vi åkte hem till Finland i februari eller mars 1946.

Här är mamma, Leena och jag på en vinterpromenad i Fåglum.

Titta på min fina mössa. Pälskantad med två stora pompoms mitt på huvudet. Jag står och håller i Leenas skidstav. Mycket symboliskt. Leena var och kom att bli det största stödet i mitt liv.

Tyvärr finns hon inte längre med oss.

 

8 kommentarer

  1. Sus

    Det gör bara alltför ont att läsa. Jag har inga ord, Marja –

    Karelens öde, ett sådant sår i finska själen, och ett sådant öde för dem som fick ge sig av –
    Och att se dig så liten, och läsa om dig –

    *kramar om*

  2. Babs

    Marja, så fint du berättar och så skönt för dig att få skriva av dig, men i mig gör det ont att läsa. Hur känns det för dig att skriva om det efter så här många år?
    Jag förstår att din syster måste ha betytt mycket för dig hela livet.
    Hon var ju bara ett barn och blev som en lillmamma till dig trots att hennes själ också var sårad.
    Kramar dig hårt och ömt!

  3. Marja Granqvist

    Svar till Babs (2010-01-15 16:34)
    Det kanske är grymt mot er att jag låter er läsa det här. Jag har fått hjälp i terapi och förstår hur allt påverkat mig och jag har försonats med det mesta. Har trots allt klarat mig bra i livet. Känner dock att processen kräver att jag också berättar. När andra också vet,finns det inga hemligheter längre…som att komma ut ur garderoben.

    Säg bara till om det blir för mycket.
    Kram

  4. Mii

    Du har gått i terapi och fått lite hjälp…!

    Det är så svårt att förstå, när man själv hade trygg barndom.
    Det är så hårt och grymt,alldeles för hemskt och fruktansvärt.

    Varma kramar till dig
    Mii

  5. Lotta

    Sorgligt att läsa, ni var ju bara barn. Vad har du för känsla gentemot Sverige? Tycker du att vi gjorde tillräckligt? vi var ju trots allt befriade fr kriget! Glömde säga bra att du skriver om detta. Ngt vi kan påminnas om ofta. det får inte hända igen.

    En stor empatikram
    Lotta

  6. Marja Granqvist

    Svar till Lotta (2010-01-16 13:41)
    Lotta, i Sverige gjorde man väl allt man kunde. Däremot har det blivit jobbigt för många krigsbarn då Finland krävde att alla skulle komma tillbaka efter kriget. Av befolkningsstatisktiska skäl. Många barn hade rotat sig i Sverige och många finska föräldrar hade det fattigt och kunde egentligen inte ta hem sina barn just då. Många barn fick åka fram och tillbaka och de har nog lidit mest.
    Jag kommer att skriva omdet senare.
    Tack för kramen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.