Marja

Den långa resan.

Den långa resan (3). Jag blir kvar.

Vem skulle skicka iväg en tolvåring och en treåring ensamma på en dygnslång resa i dag? Det känns ofattbart. Men nöden har ingen lag och Leena var redan en rutinerad resenär och säkert väldigt ansvarsfull när det gällde att ta hand om mig.

Första gången hon kom till Sverige var i april 1942, då hon kom med lapp om halsen med mina äldre bröder.
Här är hon, 8 år gammal utanför Essunga prästgård, som fungerade som uppsamlingsstation innan barnen placerades ut i familjer.

Leena längst ner till höger. Bredvid henne en av bröderna, som bara var 7år.

Nu skulle vi fara till Fåglum över sommaren. Mamma och pappa hade ju fått lämna sitt hem i Karelen och skulle börja ett nytt liv i Björneborg med två tomma händer. De hade fått ett statligt lån för att bygga hus och båda två skulle börja arbeta på fabrik. Tiderna var kärva. Finland hade en stor krigsskuld att betala till Ryssland, maten ransonerades med kuponger, logistiken var dålig och det fanns ingen barntillsyn.

När hösten kom och skolorna började, for Leena tillbaka till Finland, medan jag stannade kvar över vintern… Jag vet inte om det var planerat från början, eller om det bestämdes under sommaren. När sommarlovet började nästa år kom Leena tillbaka och for hem igen på hösten, utan mig.

Så pågick det några år och jag vet tyvärr inte hur man resonerade. När det gällde det materiella, var det kanske den bästa lösningen för mig. Jag hade tillsyn, fick bra mat och en varm säng att sova i.

När jag var 7 år och skulle börja skolan, kommer jag ihåg att frågan togs upp om jag ändå inte skulle följa med Leena hem till Finland, men då ville jag inte. Visst längtade jag efter mamma och pappa, men plötsligt kändes Finland skrämmande. Dessutom hade jag redan gått ett år i skolan i Fåglum.

Det finns en möjlighet att jag instinktivt förstod att det trots allt inte var ett helhjärtat förslag att jag skulle komma hem. Jag hade ju glömt finskan och den svenskspråkiga skolan i Björneborg fanns i centrum, vilket skulle betyda en resa på
4 km (en väg) med dåliga kommunikationer. Jag förstod av diskussionerna att det skulle bli mycket besvärligt för en 7-åring.

Efter det tog vi aldrig mer upp den diskussionen . Jag stannade kvar och Leena kom och for, tills tant Gerda blev sjuk och dog och jag kände att nu ville jag åka hem.
Då var jag 9 år och hade redan erfarit många avsked och en stor förlust.

 

7 kommentarer

  1. Sus

    Jag förstår inte… träffade du då inte dina föräldrar någon gång mellan tre och nio år…?
    Så sorgligt att tant Gerda dog… vad hände… tänk att även det skulle du drabbas av. Bara nio år.

    Kram
    Sus

  2. Marja Granqvist

    Svar till Sus (2010-01-21 14:18)
    Nej, jag träffade inte mina föräldrar under hela tiden. Pappa hade jag aldrig träffat, han var ju i kriget när jag föddes.
    Tant Gerda fick cancer och dog. Berättar om det senare.
    Leena fick också cancer och dog,fast långt senare. Två stora förluster.
    Kram

  3. Babs

    Åh Marja, att inte få träffa sin mor på sex år och sedan mista tant Gerda, det måste ha varit fruktansvärt svårt.
    Att du blev kvar efter varje sommarlov var säkert den bästa lösningen just då.
    Kram från Babs som försöker förstå!
    Ps: jag läser den här berättelsen för min man, den är så oerhört gripande. Ds

  4. Ka

    Jag ryser när jag läser och ser på fotografiet som är så fint mitt i ”allt”. Jag som arbetar med barn och deras psykologi förundras och vet hur starka barn är. Men men det här ger mig en tår i ögat och är mig så stort och jag får en sorg men ser samtidigt vilken härlig människa du blivit . Du är stark som delar med dig.
    Kramar.

  5. Carina Nensén

    Hej! Jag läser din blogg! Intressant och gripande. Min pappa brukade berätta om ett krigsbarn som bodde hos oss. Han återkomm flera gånger senare. En gång åkte till Jyväskylä och letade reda på honom – tillslut hittade vi en person som visste vem han var.Då var jag bara barn men minns ändå det fantstiska ögonblicket när pappa hittade sin forna barndomkamrat.De var lika gamla, så de hade lekt mycket tillsammans.

  6. Lisbet Olofsson

    Min svägerska pappa och han syster är/var krigsbarn från Finland. Många är berättelserna och minnena. De som berättast oftas och minns bäst är nog just upplevelsen med att komma med en lapp om halsen.

    Då kan du vara en av dem som Lillemor Langnebro från Olofsfors skrev och gjorde en bok om; Finska krigsbarn. Tror att det var snudd på någon avhandling av något slag.

  7. Marja Granqvist

    Svar till Lisbet Olofsson (2010-01-22 05:56)
    Jag har Lillemor Lagnebros avhandling i min bokhylla, men jag är inte med i den. Jag var ju inte bland dem som kom med lapp om halsen och därför har jag aldrig gått med i någon förening för krigsbarn. Det har varit ett problem för mig, som jag kommer att beskriva senare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.