Marja

Den långa resan.

Den långa resan (7). Gud och Jesus.

Som ni har förstått styrde religionen tanternas liv. De var väldigt stränga med sig själva. Allt var väldigt allvarligt. Att skratta högt och flamsa var syndigt, dans var synd, flärdfulla klädesplagg var synd o.s.v. På lördag skulle man städa, plocka undan allt utanför huset och till sist kratta och dra fina ränder på gårdsplanen och grusgången. Sen fick man inte gå på det krattade, utan måste balansera på gräskanterna runtom.

Söndagen var den absoluta vilodagen. Då fick man inte arbeta annat än att laga mat och koka kaffe. T.ex. ansågs saxen vara ett arbetsredskap och placerades på en hylla så högt upp att jag inte kunde nå den.

Varje söndag gick vi till kyrkan. I ur och skur promenerade vi ner mot byn och vek av vid en vägkorsning. På somrarna kunde vi ta en genväg längs skogsbrynet och genom kohagar. Ibland fick vi krypa under och mellan stängsel och ibland kom korna springande mot oss, ilsket råmande.

Fåglums kyrka är en fin liten stenkyrka från 1100-talet med separat klockstapel. Bänkarna är målade med snirklade penseldrag, som jag ofta satt och följde med fingret. Ibland smugglade jag med mig små leksaker, bl.a. en liten gul snurra, som jag satt och lekte med.

Predikningarna tyckte jag var obehagliga, i synnerhet när prästen stod uppe i predikstolen och talade med mässande stämma. Då koncentrerade jag mig på sanden som rann i de fyra timglasen eller på altartavlan med den korsfäste Kristus.

Den korsfäste Kristus har alltid fascinerat mig. Jag kunde inte fatta att Gud kunde offra sin ende son på det sättet. Jag förstod ju inte symboliken. Jag var också väldigt upptagen av lidandet, smärtan, den totala övergivenheten och mysteriet med uppståndelsen. Varje påsk blev ett drama som jag deltog i dag för dag.

Jag kunde min Bibel, i synnerhet Gamla Testamentets berättelser. Jag lärde mig läsa när jag var 5 år och tilläts läsa alla böcker i bokhyllan. Där fanns förstås Familjebibeln med illustrationer av Gustave Doré, de mest våldsamma och grymma bilder jag någonsin sett. Jag studerade dem noga.

Så fort jag lärde mig läsa, fick jag börja högläsa ett kapitel ur en Postilla för Tant Anna varje dag. Det tyckte jag om, för den var skriven på tysk fraktur och det blev en utmaning för mig att tyda texten.


Bild lånad från pixgallery.com

Tydligen klarade jag det bra, för Tant Anna var mycket nöjd där hon låg i sängen med katten vid fotändan.

Jag tyckte Gud var sträng och höll mig lite avvaktande. Jag bad min aftonbön och opponerade mig inte mot tanternas regler. Jag hade mina strategier, som jag ska berätta om senare.

Jesus tyckte jag däremot mycket om. När jag fick börja i söndagsskolan, blev jag bekant med honom. Han sa: “…låten barnen komma till mig…” och han ställde sig alltid på de sämre lottades sida. Inför honom behövde man inte föreställa sig.
Det var ovillkorlig kärlek.

Forts. i morgon…

P.S. Appropå Gustave Doré så rekommenderar jag varmt Torgny Lindgrens roman Dorés Bibel.

D.S.

8 kommentarer

  1. Marja Granqvist

    Svar till Lisbet Olofsson (2010-02-04 15:09)
    Håller med dig helt. När jag jobbade, skulle jag städa, tvätta och laga veckans mat på lördag-söndag. Blev ju ingen veckovila.
    Det finns en mening med en vilodag i veckan.
    Kram

  2. Babs

    Oj oj kunde du läsa den texten som femåring, jag kan knappt tyda den nu.
    Men att inte få skratta och dansa, det är mig så främmande, för mig verkar din barndom vara så grå, så grå.
    Om jag inte hade ”känt” dig sedan ett tag tillbaka, via din egen blogg och alla andras bloggar, så skulle jag undra hur du mår idag.
    Men allt du har skrivit om under den här tiden visar att du är en mycket positiv och glad person och det känns så skönt.
    Kram

  3. Mii

    Vad du fick lära dig mycket,förstår inte att någon kan tyda texten.På något sett växte jag upp i den andan också.
    Farmor vad babtist och gick ”efter” bibeln.hon gick till kyrkan varje söndag,när hon inte kunnde satt hon med sin radio och lyssnade.att se på tv det var synd,söndagen var ju vilodagen,skulle man klä upp sig och vara stilla hela dagen väldig tråkig dag när man är barn…

    Kram
    Mii

  4. Marja Granqvist

    Svar till Babs (2010-02-04 16:02)
    Det var mycket jag inte fick göra som de andra barnen fick, men det fanns sätt att gå förbi det…
    Det var tur att jag kom därifrån innan jag blev tonåring.
    Kram

  5. Sus

    Kära Marja,

    Din berättelse får mig då att fundera så mycket! Går omkring och tänker på hur det måtte ha varit för dig.

    Min tro är denna gång att det viktigaste för ett barn ändå är kvalitén i vuxenkontakterna, att känna sig sedd och älskad, och inte hur ”ramarna” (i detta fall religionen) ser ut – där är barn duktiga på att hitta på strategier, som du skriver…?

    Att du blev ivägskickad måtte ha varit det allra värsta som hände dig. Så jag hoppas att du fick känna lite kärlek, om än ”barsk” från tanterna. Lite viktig och duktig fick du i varje fall vara när du läste… det värmer.Kram

  6. Marja Granqvist

    Svar till Sus (2010-02-05 13:17)
    Ja usch, jag märker själv hur dystert det var. Men barn hittar ofta andra vuxna som ser en och när jag började skolan fick jag ju umgås med andra barn. Jag läste och tänkte mycket och ”förstod” min situation ganska bra. Ska försöka komma med lite mer positiva berättelser nu.
    Kram och tack för dina tankar…!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.