Marja

Den långa resan.

Den långa resan (8). Martin Luther – mitt trauma.

Tanterna pratade inte så mycket om Gud med mig, eller skrämde mig med helvetet om jag inte var snäll. Att leva efter Guds ord var en självklarhet som jag var klok nog att acceptera. Jag blev ett reflekterande barn, som inte sa så mycket, men tänkte desto mer.

Det som däremot besvärade mig, var den stora tavlan med Martin Luthers porträtt, som hängde i den lilla kammaren innanför köket. Jag uppfattade den som tanternas dyrbaraste ägodel. Det var en stor tavla, alldeles för stor för den lilla kammaren.
En oljemålning med Martin Luther i sin sedvanliga barett, med  gåspenna i handen i färd med att skriva något. Jag minns den djupblå färgen på hans manteln och baretten, som gjorde att det såg ut som sammet.

Men allra bäst minns jag ögonen. Han tittade inte på det han skrev, utan han tittade snett nedåt på mig. Så här ungefär:

Bild från wikipedia.org

Var jag än befann mig i rummet såg hans ögon på mig.

I min värld var Martin Luther farlig. Det var han som förmedlade Guds ord till tanterna och det var han som bestämde över dem. Men mig skulle han inte få.

Jag gick sällan in i kammaren, eftersom Tant Gerda och jag hade hela övervåningen till vårt förfogande, men ibland gick jag in för att “trotsa” Luther. Jag stod med händerna på ryggen och stirrade honom i ögonen. Jag tänkte mig ett galler framför mitt hjärta, för det var in i mitt hjärta han inte skulle få komma.
Hjärtat var det som var jag. Mina tankar trodde jag att jag kunde kontrollera, det var hjärtat som skulle skyddas.

Som vuxen förstår jag att Martin Luther stod för hela härvan av de abstrakta formuleringarna om Gud, himlen och helvetet. Han var en man av kött och blod och konkret nog att “trotsa”.

I min omgivning har det funnits många människor som försökt ge mig en annan, mer positiv bild av Martin Luther, men han kommer alltid att vara ett trauma för mig.

Forts. nästa vecka… då jag kommer att delge er mina hemliga strategier.

 

 

3 kommentarer

  1. Babs

    Jag kan inte så mycket om ML men han var väl väldigt strikt i sin lära och det var väl därför tanterna gillade honom.
    Man brukar säga än idag att ML sitter på axeln och tjatar fördömande om man anses för lat.
    Dig nådde han iaf inte – bra!
    Kram

  2. Ka

    Inte skulle jag vilja somna till den tavlan (läs blicken),men det var vad de visste då och själv säkert inte ens vågade ifrågasätta. Man kan inte tycka tavlan på något sätt är vacker iaf.

    Jag har en tro som med har lite regler såklart,men klippa på söndagar får både jag o barnen göra 🙂
    Kramar till dig och skriv på bara,muycket trevlig läsning!

  3. Sus

    Barn är underbara! Och du var så stark, jag kan se dig trotsa honom!

    Det spelar ju ingen roll vad ML är för andra, eller för vuxna, det som spelar roll är vem han var för DIG när du stod där framför honom.

    Det får mig att tänka på hur viktiga bilder kan vara för barn. Precis som i leken kan de komma att bli ”verkliga”. De kan ”bli” både problemet – och en väg att hantera just ”problemet”.

    Du ordnade din egen lilla bildterapi där (?), alldeles utan hjälp 🙂
    Det var modigt.

    Kram starka du!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.