Marja

Den långa resan.

Den långa resan (26). Hemkomsten.

Några dagar före jul kom Leena efter mig. När vi packade ihop mina tillhörigheter upptäckte vi att nästan alla mina kläder var för små. Det var helt uppenbart att ingen hade brytt sig om mina behov på länge. Jag fick resa i ett par skidbyxor och med pjäxor på fötterna. Jackan var alldeles för liten, ärmarna slutade strax under armbågen och skärpet satt under bröstet.

Här står jag på tågperrongen i Herrjunga tillsammans med min äldsta brors dåvarande fästmö.

Jag ser ju glad ut i alla fall.

Tanterna hade nog varit generösa med pengar, för Leena och jag övernattade i Stockholm på anrika Hotell Reisen, som fortfarande ligger på samma plats nere vid Skeppsbron, varifrån Finlandsbåtarna for.

Jag fick en ny kappa, en riktig duffel, lodengrön med stora träknappar. Efter det har jag alltid haft en duffel i min garderob. Mamma sydde flera stycken och senast i somras köpte jag en i Finland.

Jag drack min första Coca-cola. Det var 1952 och Coca-cola hade precis kommit till Sverige. Den fanns i små glasflaskor, som man stack ett sugrör i. Jag var inte så imponerad, men Leena tyckte det var stort.

Vi gick på julmarknad i Gamla stan. Det var samma små röda kiosker med tomtar som i dag. Jag fick mitt livs första heliumballong. Den knöt jag fast i sänglampan ovanför sängen. På morgonen hade heliumgasen gått ur den, så den låg på mitt ansikte när jag vaknade.

Så var det dags att gå ombord på båten. Det var knökfullt eftersom det var två dagar före jul och vi hade inte fått några hyttplatser. Men vi hade tur. Leena kände en styrman ombord och eftersom han skulle vara i tjänst hela natten, fick vi sova i hans hytt.

Följande dag åkte vi buss från Åbo till Björneborg. Det tog några timmar och jag blev åksjuk och kräktes i en påse. När vi kom till Björneborg, skulle vi åka med ytterligare en buss och då minns jag att jag klagade lite.

Till slut klev vi av med vårt pick och pack utanför ett litet hus. Det var rått och kallt, ingen snö på marken, allt var grått och träden var alldeles kala. Jag tyckte det var fult.

En kvinna med svart hår och förkläde kommer springande ut ur huset. Hon springer lite framåtböjd, flaxar med armarna och ropar något jag inte förstår. Min trötta hjärna spelar mig ett spratt. “Hjälp, hon är en höna”, tänker jag.
Det är min mamma, ’äiti’.

Lite senare på eftermiddagen stiger en man in genom köksdörren. Jag går mot honom och utan att böja sig ner, trycker han mig mot sin runda mage och skrattar. Hans rock är sträv och min näsa hamnar precis på en knapp. Han luktar svagt av cellulosafabriken han arbetar på.
Det är min pappa, ’isä’.

Det är den 23 december 1952. Jag är hemma igen. Efter sex och ett halvt år. 

 (Resan är nu slut, men jag har ett par avsnitt kvar, som kommer nästa vecka.) 

Ha en skön söndagskväll!

6 kommentarer

  1. Babs

    Äntligen har du kommit hem men jag undrar, var det bara positivt med det?! Jag menar du har varit borta så länge att även det uppbrottet måste ha varit svårt.
    Kram

    Ps, jag har en del frågor men jag väntar och ser om de dyker upp i fortsättningen av berättelsen. Ds
    Kram

  2. Mii

    Det kanske var det bästa som skedde, att du fick resa hem…?
    Din mamma och pappa vad ju så glada, det kändes väl härligt!?
    Vilken lycka!
    Kram
    Mii

  3. Marja Granqvist

    Svar till Babs (2010-05-09 18:58)
    Helt problemfritt var det ju inte att komma hem.
    När jag är färdig kommer alla som önskar att få ställa frågor till mig, så att det inte blir några oklarheter.
    Kram

  4. Sus

    Jag tror minsann jag har drömt om dig i natt…

    Jag blev stum i går av att läsa detta. Det var som om fantasin och förmågan till empati inte räckte till längre, jag kan inte föreställa mig hur du kände dig i denna situation.

    Jag miste min mor i medelåldern och sörjer henne fortfarande. Vem var din ”mor”? Kan man börja om?

    Hur många gånger kan man börja om?

    Var fanns din biologiska mor och far i 6½ år…? Jag förstår inte…

    Kram

  5. Marja Granqvist

    Svar till Sus (2010-05-10 16:04)
    Sus, utan Leena och en äldre bror, som fortfarande bodde hemma, hade jag nog inte klarat det. Med dem kunde jag prata svenska… mina föräldrar kunde ju bara finska.
    Du kanske förstår nu hur oerhört viktig Leena var i mitt liv…och alltid kom att förbli…hon var min ”mor”.
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.