Marja

Den långa resan.

Har du det som krävs?

Annonsen jag skrev om i går är en av många liknande som vi har kunnat se på TV, i dagstidningar och på reklampelare.

Varianterna är:Din kollega kan leva med att Sveriges gränser kränks…”, “Din sambo vill inte ha någon hjälp vid översvämningar…”, Din väninna tycker att internationella insatser för demokrati verkar lite onödigt…” Annonserna ingår i Försvarsmaktens kampanj för att informera om sin verksamhet och för att locka ungdomar till försvaret nu när den allmänna militärplikten är avskaffad.

Det som provocerade mig var att man använde mamma som ett exempel på en person som inte var intresserad av demokrati. I mina ögon ett direkt påhopp på den viktigaste personen för de unga människor man vill rekrytera. Det är som att säga till sönerna: “Are you a man or a mouse?” Hänger du i mammas förklädesband eller “har du det som krävs för att ha en åsikt?”

Vad krävs det förresten för att ha en åsikt? På Försvarsmaktens hemsida kan man göra ett test, en åsiktsprofil. Testet är länkat till Facebook, så att man kan jämföra sin personliga åsiktsprofil med sina vänners och förhoppningsvis diskutera…

I åsiktsprofilen får man vikta olika frågor inom Försvarsmaktens tre verksamhetsområden och sen får man ett personligt resultat.

Jag ville testa om jag har “det som krävs” för att ha en åsikt, så jag klickade på 0 vid varje fråga. Utan att läsa frågorna. Tänkte att då har jag ingen åsikt… och förväntade mig nästan att bli utkastad ut testet.

När allt var färdigt, fick jag en personlig åsiktsprofil som berättade att jag tycker att Försvarsmaktens alla tre verksamhetsområden är lika viktiga. Sen gjorde jag om testet och gav alla frågor högsta pluspoäng. Då visade profilen att jag tyckte att de internationella frågorna var viktigast.
Sådär kan man ju hålla på i all evighet.

Jag undrar hur mycket Försvarsmakten har betalat den reklambyrå som lagt upp denna kampanj. Nej, jag undrar vilken reklambyrå det är, för jag skulle vilja fråga vad de har emot mamma? Eller tänkte de bara att de skulle välja det som provocerar mest? Jag skulle också vilja fråga varför de inte använde pappa, chefen, din tandläkare etc. som exempel på personer som inte bryr sig?

Nu frågar väl vän av ordningen varför jag bryr mig? Har jag för lite att sysselsätta mig med så här på sommaren? Nej, men som jag redan sagt, blev jag så vansinnigt provocerad när jag såg två av de finaste orden jag vet: mamma och demokrati, i en så absurd kombination. Min nyfikenhet, som är en av mina bästa egenskaper, drev mig till att undersöka vad det handlade om för att eventuellt förstå. Jag vet inte om jag blev så mycket klokare.

“Det angår också dig
När det brinner hos grannen.”
(Horatius)

Ha en trevlig torsdagskväll <3

4 kommentarer

  1. Babs

    Jag var också ute och gjorde testet – löjligt.
    Det tar att använda Mamma och det är säkert syftet, vem bryr sig om vad tandläkaren tycker.
    Kram

  2. Sus

    Ja, de tycks ha tagit ord på människor som står en nära. Men varför inte pappa då, som sagt… det är väl könsrollerna som spökar 🙁

    Bra att du reagerar, vad händer om du mejlar ditt inlägg till Försvarsmakten?

    Kram

  3. Marja Granqvist

    Svar till Sus (2010-07-03 01:50)
    Ja, könsrollerna spökar. Allt fler tjejer söker ju till försvaret, men det verkar som man fortfarande vänder sig enbart till killar.
    Jag tror inte det skulle hända så mycket om jag skickar inlägget till Försvarsmakten. Jag ska gå in på hemsidan och se om man kan förmedla synpunkter där.
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.