Marja

Den långa resan.

VASAPLAN nr 4

I Umeå finns Sveriges första klädbibliotek där man kan kan låna second-hand kläder. För en avgift på 50 kr/år, kan man låna max 5 plagg i 2 veckor. Sen lämnar man tillbaka dem och lånar nya plagg. Man behöver inte ens tvätta plaggen innan man lämnar tillbaka dem, det sköter de som driver klädbiblioteket om.

Detta kan man bl.a. läsa om i det fjärde numret av VASAPLAN, tidskriften till stöd för utsatta människor i Umeå.

VASAPLAN fortsätter att hålla samma höga standard och samma fina layout. Tidskriften har fått mycket uppmärksamhet i media. Till veckan kommer bl.a. en artikel i Vk.

I detta nummer redovisas vad pengarna från försäljningen går till. På Bakfickan, som drivs av föreningen Medmänniska (en förening inom IOGT-NTO), kan man nu bjuda på en rejäl frukost under hela förmiddagen. Man har också renoverat Bakfickans lokaler med stöd av pengar från försäljningen av tidskriften.

Debattartikeln i detta nummer handlar om vilket stöd de personer får som muckar efter en fängelsevistelse. Ofta har de blivit av med både bostad och bohag och lyckas de få en sysselsättning, drar kronofogden all inkomst utöver existensminimum och det tar många år (och ett starkt psyke) att bygga upp en dräglig tillvaro. Många återfaller i drogmissbruk eller kriminalitet.
Ett förslag i artikeln är att man skulle få respit från kronofogden i några år, tills man hunnit bygga upp en trygg tillvaro, men då skulle lagen behöva ändras.

Flera nya medarbetare har tillkommit till detta nummer av VASAPLAN och Johanna Fredriksson, redaktör för tidningen skriver så fint i sin ledare: “Människor med olika begåvningar har tillkommit. Inte för att det ger dem en stadig inkomst, inte för att de får synas över hela stan, utan för att deras hjärta har viskat till dem – du kan få vara med om något som kan göra skillnad för en annan.”

Nu ska jag fortsätta läsa.

Ha en skön söndagskväll <3

6 kommentarer

 1. Babs

  Vilken rolig grej med kläderna och vad billigt, har du eller ska du låna nåt?!
  Vad roligt att tidningen har så mycket bra innehåll och så fint skrivet av Johanna.
  Kram

 2. Marja Granqvist

  Svar till Babs (2010-11-01 08:53)
  Jag har inte ens varit och tittat vad de har förkläder. Jag tror att det är mest ungdomar som lånar för att kunna variera sin klädsel så mycket som möjligt. Eller om man inte har råd att köpa en vinterjacka just nu, så kan man låna en några veckor. Eller om man ska på fest…
  Kram

 3. Mii

  Det är fint när det fungerar med dessa föreningar…
  Tidskriften verkar vara populär?
  Gott att höra att man kan stödja sina medmänniskor just på detta sätt.
  Kram

 4. Marja Granqvist

  Svar till Mii (2010-11-01 13:57)
  Det verkar som att tidningen säljer bra. De har frivilliga försäljare ute på olika ställen och de är trevliga att prata med. Jag har köpt mina tidningar utanför Coop och en lördag är det ju mycket folk där.
  Kram

 5. Sus

  Toppen att du uppmärksammar en sådan verksamhet och en sådan tidning! Det är så härligt att läsa om att det finns sådana initiativ och verksamheter.

  Kram

 6. Marja Granqvist

  Svar till Sus (2010-11-02 08:18)
  Jag köper alltid av samma försäljare och i lördags kände han igen mig och sa: Du skriver väl igen på bloggen? Jag tycker de är värda all uppmärksamhet de kan få.
  Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.