Marja

Den långa resan.

Nostalgisk över mitt herbarium.

Vet någon i dag vad ett herbarium är?
När jag gick i högstadiet i Finland, måste vi plocka olika växter och pressa dem i ett herbarium. Jag tror det var 25-30 olika växter varje sommar under tre års tid.

Jag tog med mina kompisar på långa strövtåg längs åkrar och ängar och längs järnvägsvallen. Man skulle plocka växterna med rot ( inte träd ) och de skulle förstås blomma.
Innan jag gjorde något med dem, måste jag ta reda på vad de hette. Jag har fortfarande kvar den lilla boken Floran i färg, som jag tittade i. Sen pressade jag växterna mellan tidningspapper, läskpapper och tegelstenar i bastukammaren tills de var torra. De vita blommorna strödde jag salt på så att de skulle behålla färgen.

Sen skulle växterna monteras med små vita limremsor på ett speciellt papper i A3 format. I höger nederkant skulle jag fästa en lapp med namn på svenska och latin, datum när jag plockat växten, ort och markslag. Ungefär så här fast spegelvänt:

Bild lånad från: www.br.fgov.be/…/herbariumchronology.php 

Sen la jag arken i en enkel mapp som bestod av en framsida och en baksida av styv svart kartong som man knöt ihop med två band på var sida.
På hösten fick man redovisa sitt herbarium för magistern. Man skulle kunna alla namnen på växterna när han höll handen för lappen.

Min finaste växt i hela herbariet var en Klockljung, som inte växer i Finland. Jag passade på att plocka den när jag besökte Fåglum sommaren 1957.

I dag har jag gjort en sak som jag ångrar. Jag plockade ju med mig några kvistar Klockljung i somras och torkade dem. Eftersom de skräpade så mycket och var ganska sköra, fick jag för mig att jag skulle plasta in dem.


Det var ingen bra ide. Främst känner jag så här i efterhand att det var respektlöst mot den fina ljungen. Jag skulle ha monterat upp den på ett papper i stället för att stänga in den i plast.

Men nu är det gjort och nästa gång ska jag göra rätt.

Ha en mysig fredagskväll <3

4 kommentarer

  1. Sus

    Jag gjorde också herbarium, men inte för skolan tror jag… blev i varje fall aldrig förhörd på växterna.

    Fint sätt att lära sig på, men vem kan begära att man ska hitta blommor i stenöknen i dag 😉

    Kram

  2. Marja Granqvist

    Svar till Sus (2010-11-06 13:48)
    Mina finska kompisar behövde inte samla växter,men de tyckte det var kul med våra utflykter. Det var ett bra sätt att lära sig, något som dagens ungdomar faktiskt går miste om.
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.