Marja

Den långa resan.

Rosolli, lutfisk och plommonkräm.

Jag har ingen tradition vad gäller svensk julmat, utan har alltid kört med finsk. Förr gjorde jag morotslåda, kålrotslåda, rosolli (rödbetssallad) och bjöd på sill, lutfisk med senapskryddad bechamelsås och gröna ärter och så skinka förstås.
Till efterrätt har jag alltid kokat plommonkräm med vispad grädde.

Mamma brukade ugnsbaka skinkan i ett tunt skal av surdeg. Det blev väldigt gott. Surdegen fungerar ungefär som folie. Det tog man bort och innanför samlades alla safter från skinkan, som man kunde doppa bröd i.

Hos mina svärföräldrar i svenska Österbotten hade man en annan sed. På julafton åt vi alltid stuvad lake. Himmelskt gott! Vi fiskade laken själv och jag fick lära mig att flå den. Det var inte så lätt att dra av det hala skinnet. Vi tog hjälp av en kökshandduk.
På juldagen åt vi lutfisk och på annandagen kom skinkan fram. Väldigt bra att fördela maten över hela helgen.

Vid alla måltider fanns rosolli på bordet. Om jag skulle bli tvungen att välja vad jag absolut inte vill vara utan på julbordet, skulle det bli rosolli, lutfisk och plommonkräm.

Rödbetssalladen rosolli består av:

1 stor burk hela rödbetor
2-3 kokta morötter
1 gul eller röd lök
2-3 hela saltgurkor
1 stort syrligt äpple

Löken hackas och de andra ingredienserna skärs i tärningar.
Fukta med lite av rödbetsspadet, salta och peppra och servera med en klick gräddfil.
En frisk sallad som står sig i kylskåpet och kan ätas till allt.

Lutfisk kan ju vara knepig att tillaga, men jag har upptäckt mikrolutfisken.
 

Man lägger in paketet i mikron och när fisken är färdig, efter ca 15 minuter, piper det.
Klipp upp ett lock och ta ut fisken med en hålslev. Glöm inte att salta. För mig har mikrolutfisken alltid blivit perfekt lagad och man slipper lukt och kladdiga kokkärl.

Just nu ligger två stora bitar lax och gravas i kylskåpet. Laxen och en skål rosolli ska jag ta med mig till min kompis på julafton.

Ha en skön måndagskväll <3


 

8 kommentarer

 1. Märta

  Hej!
  Vilket bra tips om microlutfisk. Jag brukar alltid äta lutfisk hos mamma, men det går ju inte nu. Själv klarar jag inte av lukten, men tycker om att äta den. Vitsås och kryddpeppar ska det vara. Även gravlax är ett måste. I morgon ska jag göra rån och rånkorgar.
  Kram på dig.Märta

 2. Marja Granqvist

  Svar till Märta (2010-12-20 21:43)
  Var försiktig när du klipper upp förpackningen, för spadet är hett. Bäst att göra ett stort hål och fiska upp fisken med en hålslev. Lycka till!
  Kram

 3. Babs

  Jag har ett vanligt svenskt julbord som vi avslutar några timmar senare med risgrynsgröt.
  Lutfisken är redan köpt och jag har helt missat att det finns för mickron, det får bli nästa år.
  Kram

 4. Isak

  Det går alldeles utmärkt att tillaga all lutfisk i micron.
  Vill man ha en fastare fisk så låt den ligga i rikligt med
  kallt vatten i någon timme innan. Sen lägger man fisken
  i en glas-plastbunke, saltar en nypa/per kilo inget ytter-
  liggare vatten behövs. Lägg ett ej slutande lock och kör
  på högsta läget tills fisken känns mjuk. Som alt. till sås
  kan jag rek. en sötad sås med sirap. Den gifter sig fint
  med den rikliga kryddpepparn och doftar och smakar ljuv-
  ligt.

 5. Sus

  Mamma gjorde sillsallat med bl.a. äpple och saltgurka och sa att det var finskt… och skär grädde skulle det vara på. Det var den rätt som jag och mamma ända till sista julen tyckte var den absolut viktigaste! Den och kålrots- och morotslådan…

  Min syster och jag ska även denna jul äta dessa rätter. Jag behöver knappast något mer (jo, lite sill, och en skiva skinka till kålrotslådan) för att bli nöjd.

  Kram

 6. Marja Granqvist

  Svar till Sus (2010-12-22 16:24)
  Glömde att skriva att man kan lägga sill i rosollin också. Det gjorde svärmor.
  Hoppas jag hittar morotslåda och kålrotslåda på Coop, för jag har inte ’orkat’ göra dem själv.
  Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.